Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Semnificatia fizica a constantei gravitationale G

Creat de calahan, Septembrie 01, 2017, 09:32:30 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

calahan

In acest fisier este expus un rationament prin care incearca sa gaseasca semnificatia fizica a constantei gravitationale. Pleaca de la interactiunea dintre doua sfere egale ca dimensiuni (raza, densitate, masa) si ajunge la concluzia ca factorul gravific ar fi un adimensional care reflecta raportul dintre suprafata integratoare a campului si suprafata (sectiunea) generatoare a campului. Intr-un fisier se face deductia pentru G  la nivel macroscopic. In alt fisier se determina G la nivelul neutronilor, unde gaseste ca ar fi putin mai mare si fiind egal cu (Gn= 8*epsilon zero), ar rezulta ca campul gravific ar fi derivat din campul electric al neutronului. Dar neutronul ar fi modelat ca un sistem de foarte multe unde stationare de mare amplitudine. Model dedus pe baza semanticii marimilor fizice, gasita de la identitatea dimensionala masa-sarcina.

atanasu

Si ce ai spune daca cineva adica acum eu ti-ar spune ca in opinia lui constanta gravitationala este o masura a maselor din Univers adica constanta in sine este rezolvarea concreta experimentala, empirica  a problemei celor N corpuri a lui Poincare altfel irezolvabila teretic dar desigur ca perfect rezolvabila in fapt asa cum o vedem rezolvata de Univers?
Si eu nu sunt sigur ca aceasta roblema este total independenta de Big Bang , de fapt invers ca BB este intrun anume fel poate ca legat de ea si citez dintr-un fir de aici: Despre problema celor N corpuri un citat redat acolo se pare ca dupa Poincare si care descrie instabilitatile enorme ce pot apare pentru variatii infinitezimale ale unor conditii initiale constatate de Poincare in rezolvarule analitice pentru problema celor 3 corpuri.Nu tu daca voi avea curaj sa abordez acest aspect in firul lui Mircea Hodor care se plange ca a fost banat pe acest forum fara niciun semnal !?


calahan

#2
Dl.Atanasu.
Eu nu am gasit pe nici unde incercari de descifrare a sensului fizic al constantei gravifice. Ce a gasit Poincare prin analiza matematica eu cred ca este doar metafizica, care nu poate explica mecanismul subtil al gravitatiei. Mie mi se pare cu totul exceptionala incercarea d-lui inginer. Findca pleaca de la dinamica particulelor grele purtatoare si generatoare de masa si gravifica si inerta. Si pe aceasta baza explica simplu mecanismul gravitatiei. Adica modul cum ar aparea forta atractiva dintre mase. Dar dumneata ai citit articolul? Ai gasit ceva incoerente sau incalcari ale logicei?. Eu am vazut in fisierul despre mecanismul gravitatiei, ca se bazeaza tocmai pe constanta gasita la nivelul neutronului. Pot sa spun ca am gasit in lucrarile lui Miles Mathis, ca si el ar fi gasit ca factorii electric si gravific ar fi fizic adimensionali. Adica ar fi doar niste numere. Si la fel, ca masa si sarcina ar avea aceeasi dimensiune fizica.

atanasu

Ti-am spus ca personal nu mai am elanul tineresc de a mai urmari o problema de calcul in alt domeniu decat strict in acela care se refera la TBB si acelea din cele mai simple si mai acceptate de comunitatea specialistilor in domeniu.
Repet : de data asta poftim propun ipoteza stiintifica (unii vor zice pseudostiintifica si poate ca nu gresesc ) cum ca <b>constanta lui Kavendish este rezultanta actiunii universale a tuturor campurilor gravitationale din univers adica ca ea intrun fel este un cantar al masei universului atat ca materie cat si ca distributie in spatiu a acesteia. Cine ma poate impiedica sa propun aceasta ipoteza . Este cam cum cineva in timpul lui Eminescu sa zicem ca chiar acesta caci avea cunostintele necesare minimale de fizica , ar fi spus ca propune ipoteza cum ca 1 kg de puf  sau 1 kg de plumb contin o aceiasi cantitate de putere , de energi si ca aceasta ar fi data de 300000000x300000000 joule sau mai restrans 9x 1016j. Cine l-ar fi putut impiedeca si ulterior Einstein i-ar fi dat dreptate. </b>  :)

Si ce era cu asta dca ne rezumam doar la a lansa ipoteze chir si cu ceva acoperire matematica.
Poate ca ce spune inginerul tau este genial. Daca este asa o sa apara cineva care va pricepe si ori ii va fura ideea imbracand-o in alte tzoale, fie o va prelua mentionand cu modestie autorul si va incerca sa o duca mai departe. Tu ai facut tot ce ai putut si la randul meu nu te-am contrazis fiindca nu stiu, dar cu exemplele mele gandibile de minti destupate cred ca deasemenea te-am ajutat(l-am ajutat pe inginer) :)

calahan

Dl. Atanasu.
Daca esti interesat de teoria big-bangului, se gaseste in fisierul cu -Teoria mecano-eterica a gravitatiei-, in ultimul capitol, o fabulatie in care este imaginata evolutia universului inainte de big-bang. Spune ca a imaginat modul cum ar fi aparut substanta universului, pe baza modelelor deduse (imaginate) ale particulelor elementare. Fabulatie care contrazice orice alta teorie referitoare la nasterea universului. Si gaseste ca ar fi existat 9 ere in evolutia universului inainte de big-bang. Era actuala fiind a zecea era, ar fi era evolutiei stelare a universului.

atanasu

Si teosoful Rudolf Steiner are niste "teorii astronomice" interesante , peste madame Blavatski :)

calahan

Dl Atanasu.
Nu stiu unde se gasesc postate ideile acelor persoane de care pomensti dumneata. Vreau sa spun ca am citit cu mare placere teoriile (rationamentele) domnului inginer. Fiindaca le-am gasit foarte simple si clare. Fara polologhie, fara demagogie. Deci accesibile oricui dupa mine. Am impresia ca lamureste toate neclaritatile stiintei de azi. Si mi se pare ca toate astea se bazeaza pe ceeace dumnealui spune ca ar fi semantica exacta a conceptelor (a marimilor) fizice. In unele carti de filozofia stiintei se tot sustine ca fizica inca nu si-ar fi stabilit semantica conceptelor cu care lucreaza.

atanasu

#7
Apropo de Big Bang si de legea lui Hubble un articol remarcabil pe care eu insa nu reuses sa-l inteleg. Pare ca schimba mai tot ce stiam despre structura spatiu -timp . Cum ti se pare?

https://www.agoravox.fr/actualites/technologies/article/une-nouvelle-approche-de-la-83273

Cu aceiasi rugaminte il adaug si pe acesta demn de un Nassim Haramein(de fapt si cel de deasupra nu este mai prejos):

http://www.spaceandmotion.com/cosmology-hubble-redshift-with-distance.htm





calahan

CitatPoate ca ce spune inginerul tau este genial. Daca este asa o sa apara cineva care va pricepe si ori ii va fura ideea imbracand-o in alte tzoale, fie o va prelua mentionand cu modestie autorul si va incerca sa o duca mai departe. Tu ai facut tot ce ai putut si la randul meu nu te-am contrazis fiindca nu stiu,
Dl Atanasu.
Vreau sa spun ca asa ceva am raspuns cu o  luna in urma pe -softpedia-. Le spuneam ca daca s-ar dovedi adevarata teoria d-lui inginer, find asa de bogata in consecinte, stiintificii occidentali nu or sa admita ca venind din Romania si o vor pune pe numele unui autor de al lor, fiindca au mai facut asa. Si mai spuneam ca toti cei care desfiinteaza, ridiculizeaza si persifleaza acum teoria si autorul, or sa vina cu elogii cand teoria va veni din occident.

atanasu

ok
Dar mie tot nu-mi raspunzi la ce te intreb.Suferi cumva de autism?

calahan

#10
Dl.Atanasu.
Am incercat sa urmaresc articolele de la linkurile postate de dumneata. Dar traducerea google baga numeroase incoerente si daca n-am inteles de la inceput nimic, nu am putut sa le urmaresc pana la sfarsit.  Le-am luat de cateva ori la lecturat dar de geaba. Doar ma ameteste si nu pricep nimic. Eu chestia asta cu big-bangul, daca nu m-a pasionat, nu am studiat-o. Pot sa-mi imaginez ca ar fi existat candva un glob foarte fierbinte, care continea toata substanta universului si ca ar fi explodat datorita presiunilor interne gigantice, care ar fi depasit coeziunea si gravitatia. Dar ca acel glob, care continea intreaga miscare a universului, ar fi aparut instantaneu din nimic, din nemiscare, asta nu pot sa admit. Fiindca miscarea nu se naste din nemiscare. (Acum eu sunt infectat cu ideea evulutiei, in afara timpului, a universului inainte de big-bang, pe care am preluat-o de la dl. inginer).  Chestia cu dilatarea universului, cu viteza tot mai mare, daca au observat-o astronomii prin telescoape, este un fapt fizic real. Dar am gasit undeva ca universul ar fi o capsula finita in oceanul infinit. Si in aceasta capsula, care ar avea diametrul (sau poate raza) de vre-o 60 de miliarde de ani lumina, fotonii plecati din globul initial de plasma fierbinte, s-ar reflecta si s-ar intoarce de la marginile universului si ar forma radiatia de fond, care vine din toate directiile cu aceeasi intensitate. Deplasarea spre rosu ar aparea prin efectul Dopler pe suprafata universului, care evident este in rotatie. Ce se intampla cu spatiul si timpul in conditiile evolutiei universului nu pot sa-mi imaginez. Ca spatiul se naste odata cu dilatarea universului asta nu inteleg. Fiindca daca nu ar exista spatiul nu ar fi posibila miscarea si nu ar exista dilatarea universului.

atanasu


calahan

#12
Dl. Atanasu.
Vreau sa spun ca tot asa cu incoerente de traducere de la google, am rasfoit cateva pagini de la lucrarile lui Miles Mathis. Si m-am mirat tare sa vad ca pomeneste de adimensionalitatea factorului gravific G si a lui epsilon zero, precum si de identitatea dimensionala masa-sarcina.  Spune pe undeva ca aceste idei le-ar fi gasit in tratatul de electricitate al lui Maxwel. La momenul respectiv  s-au deschis paginile de la linkuri. Acum vad ca nu se mai deschid. Dumneata ce parere ai asupra adimensionalitatii lui G si epsilon zero si asupra identitatii dimensionale masa-sarcina? Am vazut ca dl inginer ii acorda mare importanta. Spune ca ar duce la semantica exacta a marimilor fizice, cu care se poate modela toate fenomenele fizice.

calahan

CitatRepet : de data asta poftim propun ipoteza stiintifica (unii vor zice pseudostiintifica si poate ca nu gresesc ) cum ca <b>constanta lui Kavendish este rezultanta actiunii universale a tuturor campurilor gravitationale din univers adica ca ea intrun fel este un cantar al masei universului atat ca materie cat si ca distributie in spatiu a acesteia.
Dl Atanasu.
Ce spui dumneata aici ar fi doar o ipoteza ca idee teoretica. Poti sa argumentezi cu relatii matematice aceasta ipoteza? Fiindca vezi ca dl inginer argumenteaza cu relatii matematice simple toate ideile pe care le sustine. Si explica pe undeva de ce relatia gasita pentru factorul grvific  (G=8*epsilon0)
ar da o valoare putin mai mare decat valoarea determinata experimental prin experimentul Cavendich. Spune ca din cauza angrenarii nucleonilor in nucleu, in unele sectiuni generatoare, campurile s-ar compensa. Ar fi ca si cand acele sectiuni nu ar exista. Si din aceasta cauza efectul produs de celelalte sectiuni generatoare de camp ar fi mai mic.  Dumneata crezi ca ar fi o aiureala ca vrea sa explice campul gravific ca fiind datorat structurii dinamice a nucleonilor?

atanasu

Nu prea am timp dar poate ca in noiembrie sa pot da un fel de motivare a celor spuse despre cantarirea universului .
Dar asa ca o introducere te intreb de ce nu am porni de la o realitate independenta de ratiunea noastra. Respectiv nu crezi ca intr-o ratiune naturala sau daca vrei divina toate asa zisele noastre constante universale ar trebui sa fie UNA.
Ps.Profesorul meu de matematica nu dadea doi ci spunea asa: Nota UNA dle elev!
Lui, Dumnezeu sa-l odihneasca, i se flamba de titulatura aia comunistoida cu tovarase...