Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Semnificatia fizica a constantei de actiune h

Creat de calahan, August 19, 2017, 10:21:24 AM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

calahan

In acest fisier este expus un rationament prin care se incearca descifrarea semnificatiei fizice a cuantei de actiune h plecand de la formulele energetice ale procesului de anihilare electron-pozitron.

atanasu

Ultima ta interventie care a suscitat niste discutii m-a facut curios sa te urmaresc mai atent si am vazut ca nu esti un elev care cere ajutor ci un fizician sau in fine cineva cu cunostinte fizice macar de liceu care ridica niste probleme. Cred ca articolul care dupa mine iti apartine si ar fi mai bine sa nu te faci ca ai gasit un manuscris intr-o manastire(vezi Umberto Eco) licenta permisa in literatura adica in domeniul fictiunii ca sa i se dea acesteia un soi de credibilitate mai mare in fata unui cititor care totusi cunoaste aceasta regula a jocului , este interesant si merita discutat de cineva cu cunostinte de fizica si cu elan stiintific inca netocit de atatea platiudini sau brambureli pseudostiintifice.
Acelasi mesaj voi posta si pe celalalt subiect deschis de tine fara efect. Adica cine il intelege sa spuna ceva despre .

calahan

#2
Atanasu!
Eu fiind tare curios din fire, daca am gasit niste topicuri interesante pe forumuri, am cautat sa le adun intr-o biblioteca de teorii noi. Si daca nu am avut acces,  m-am rugat de cineva care are cont deschis si stie cum sa le descarce din pagina forumului. Si m-a asigurat ca are acceptul autorului pentru postarea fisierelor. Dar in urma unor comentarii de la forumisti, am primit o admonestare ca ma dau drept autorul lor si am fost atentionat sa spun intotdeauna ca nu sunt autorul lor si sa nu fac comentarii in chestiuni in care nu am nici-o competenta. Acum ce sa spun? Cat am putut eu sa pricep, mi s-au parut niste deductii corecte, foarte originale si chiar foarte valoroase, daca s-ar dovedi adevarate. Dar m-am gandit sa vad si parerea unor specialisti sau persaone competente. Dar specialistii de la institutii de prestigiu nu mi-au raspuns la mesaje de loc. De aceea ramane sa ma multumesc doar cu opiniile de pe forum. Dupa ceasta introducere, destul de lunga, despre continutul fisier(elor)ului dumneata ce poti sa spui. Sunt corecte explicatiile, argumentele si rationamentele urmate de autor? Sau sunt incalcari ale legilor (principiilor) fizicii?

atanasu

Am inteles axcum  ca intradevar nu-ti apartin si daca o sa am ceva timp(ma ocup de un alt topic pe aici) si daca o sa si ineleg cele scrise(nu sunt fizician de profesie) o sa intervin. Aici sunt cativa care cred ca depasesc nivelul amatorismului in fizica asa ca...
Te intreb daca este unul si acelasi autor sau sunt autori diferiti?

Pozitron

Acest topic a fost postat in sectiunea "Teme pentru acasa/Fizica", dar locul lui este la sectiunea "Critici ale paradigmei curente in stiinta". De aceea s-ar putea sa nu fi fost atat de vizibil pentru ceilalti. Cu aceasta ocazie voi multa si celelalte topice care se afla in aceeasi situatie.

<Pozitron>

calahan

#5
Pozitron.
Cred ca ai dreptate daca spui ca sectiunea este pentru -teme de acasa-. Eu am vazut ca este doar sectiune de fizica. Nu am vazut ca este cu -teme pentru acasa-. Si cand le-am postat, m-am gandit ca fisierele se potrivesc foarte bine in sectiunea de fizica. Dumneata gasesti ca ar fi ceva de fizica in aceste fisiere?

Electron

Citat din: calahan din Martie 09, 2018, 07:47:11 PM
Citatinterpretezi in modul cel mai evident fals o formula care e corecta,
Sa inteleg din aceasta fraza ca formula de definitie alui  h  este corecta? sau te referi la formula lui de Broglie si la aceea din cursul lui Gheorghe Cata Daniil?. Esti atat de amabil sa-mi spui cum ar trebui interpretata formula aceea de definitie a lui h. Eu am inteles ca ar reflecta produsul dintre energia unei singure unde a fotonului cu durata fotonului  (h=Wlu*Dfv).
Ei bine, eu nu inteleg pana la urma care este "formula de definitie a lui h" despre care ma tot intrebi in alte topice. In fisierul atasat la acest topic nu gasesc niciunde formula asta: "h=Wlu*Dfv".

Ca atare, te rog sa postezi aici sa fie clar care e formula despre care ma intrebi, ca sa nu povestim despre lucruri diferite.


e-
Don't believe everything you think.

calahan

#7
Electron
Am muncit acum sa scriu dinou in latex formula. Iti ramane doar sa o descarci in fereastra editorului de ecuatii in latex si apare dedesupt scrisa in word.

h=\frac{k\cdot q_{e}^{2}}{r_{e}\cdot f_{fae}}=\frac{k\cdot m_{e}\cdot q_{e}}{d_{e}\cdot f_{fae} }

In aceste formule avem; k este constanta interactiunilor electrice  k=9*10^9 (N*m^2/C^2): Qe este sarcina electrica elementara Qe=1,602*10^-19 (C): Me este masa electronului  Me=9,109*10^-31 (Kg); Re este raza clasica a electronului  Re=2,81743*10^-15 (m); De este distanta elementara  De=(Re)/(2*pi^2*k)=1,602*10^-26 (m).
Vreau sa-mi spui ce crezi dumneata ca ar fi gresit in aceasta formula? 

<restaurat continutul initial, asa cum era el inainte sa se raspunda la postare>

Electron

Citat din: calahan din Martie 14, 2018, 08:00:50 PM
Electron
Am muncit acum sa scriu dinou in latex formula. Iti ramane doar sa o descarci in fereastra editorului de ecuatii in latex si apare dedesupt scrisa in word.

h=\frac{k\cdot q_{e}^{2}}{r_{e}\cdot f_{fae}}=\frac{k\cdot m_{e}\cdot q_{e}}{d_{e}\cdot f_{fae} }

In aceste formule avem; k este constanta interactiunilor electrice  k=9*10^9 (N*m^2/C^2): Qe este sarcina electrica elementara Qe=1,602*10^-19 (C): Me este masa electronului  Me=9,109*10^-31 (Kg); Re este raza clasica a electronului  Re=2,81743*10^-15 (m); De este distanta elementara  De=(Re)/(2*pi^2*k)=1,602*10^-26 (m).
Bun, in sfarsit lucruri (formule) concrete pe care putem discuta la modul relevant.

Am vizualizat formulele intr-un editor Latex, deci fii linistit ca nu ai muncit degeaba, le-am vazut in toata splendoarea lor. Totusi, formulele (pentru ca sunt doua formule diferite) se pot scrie si in alt format, mai prietenos cu editorul acestui forum, cam asa:

[1] h=(k*qe2)/(re*ffae) si
[2] h=(k*me*qe)/(de*ffae),
unde:
  k este constanta interactiunilor electrice  k=9*109 N*m2/C2;
  qe este sarcina electrica elementara qe=1,602*10-19 C;
  me este masa electronului  me=9,109*10-31 Kg;
  re este raza clasica a electronului  re=2,81743*10-15 m;
  de este distanta elementara  de=re/(2*pi2*k)=1,602*10-26 m.

(Pana aici am reluat strict ce ai scris tu in alt format - in format compatibil scientia - ca sa imi confirmi daca in formatul acesta esti ok cu continutul lor, pentru ca pe acest format scientia voi continua aceasta discutie.)

Citat din: calahan din Martie 14, 2018, 08:00:50 PMVreau sa-mi spui ce crezi dumneata ca ar fi gresit in aceasta formula?
In primul rand, confirm am gasit ambele formule si in fisierul atasat in acest topic, deci daca tu declari ca ai inteles si te-a convins continutul acelui fisier, atunci aceste formule intra in categoria de claitate cel putin a II-a, ceea ce inseamna ca merita sa continui dialogul de aici. (Nota: daca nu ai inteles integral continutul fisierului si nu poti explica rationamentele si lipsurile din rationamentele de acolo, atunci inseamna ca sunt idei din categoria de claitatea a III-a si atunci nu mai imi bat capul sa le discut cu tine).

In al doilea rand, eu nu am inteles "rationamentele" din fisierul atasat, asa ca ma astept sa-mi clarifici lucrurile unde nu imi sunt clare. Pana atunci nu am cum sa ma pronunt daca ele (rationamentele) sau formulele astea doua sunt sau nu gresite.

In al treilea rand, nici in postarea ta, nici in fisier, nu gasesc semnificatia explicita si valoarea factorului "ffae".

Deci, prima intrebare: Ce inseamna acest factor "ffae" si ce valoare are ?

Nota: Incep cu analiza primei formule. Dupa ce o lamurim pe prima, vom putea trece la a doua.


e-
Don't believe everything you think.

calahan

Electron
Imi asum aceasta omisiune si imi cer scuze ca din graba si neatentie am uitat sa notez semnificatia lui Ffae. Am adaugat si in postarea anterioara semnificatia lui Ffae care este frecventa fotonului gama de la anihilarea electronului cu pozitronul  Ffae=1,23726*10^20 (Hz)

Electron

Citat din: calahan din Martie 15, 2018, 08:40:38 PM
Imi asum aceasta omisiune si imi cer scuze ca din graba si neatentie am uitat sa notez semnificatia lui Ffae. Am adaugat si in postarea anterioara semnificatia lui Ffae care [...]
Este o mare lipsa de respect pentru interlocutori pe forum (si o totala lipsa de integritate intelectuala) sa-ti modifici o postre dupa ce ti s-a raspuns la ea, in special daca in raspunsul primit ti se semnaleaza o lacuna (sau o eroare) in postare, iar modificarea incearca sa completeze lacuna (sau sa corecteze eroarea) respectiva.
Motivul este ca, daca altcineva va citi acest topic secvential (cum e si normal), fara sa fie atent la datele de modificare a mesajelor, raspunsul meu precedent este complet nejustificat (ilogic), data fiind forma actuala a mesajului tau modificat.

E absolut suficient sa faci completarea (sau corectura) in raspunsul ce urmeaza observatiilor mele, pentru ca asa avanseaza discutia.

Ca atare, te invit sa elimini din postarea ta modificarile facute dupa ce am raspuns la ea (sa revina la forma ei anterioara) si de acum inainte sa nu mai aplici astfel de tactici in discutiile cu mine.

Daca nu o vei face, voi fi nevoit sa apelez la moderatori sa ia masurile de rigoare.


e-
Don't believe everything you think.

calahan

Citat
E absolut suficient sa faci completarea (sau corectura) in raspunsul ce urmeaza observatiilor mele, pentru ca asa avanseaza discutia.
Electron
Pai nu mi-am asumat gresala si am facut corectura si in mesajul ulterior?  imi cer mii de scuze. Sper sa fiu mai atent si sa nu se mai intample.
CitatDaca nu o vei face, voi fi nevoit sa apelez la moderatori sa ia masurile de rigoare.
. Chiar am observat ca urmasresti o strategie, ca sa ma indemni pe mine sa fac troling cu propriile mele postari, numai ca sa suport niste sanctiuni de la moderatori.

Electron

Citat din: calahan din Martie 16, 2018, 11:59:18 AM
Pai nu mi-am asumat gresala si am facut corectura si in mesajul ulterior?
Repet, e ok ca ti-ai asumat greseala si ai facut corectura in mesajul de raspuns. Ce nu este ok este ca ai modificat si mesajul precedent, la care eu deja raspunsesem. 

Citat din: calahan din Martie 16, 2018, 11:59:18 AM
imi cer mii de scuze. Sper sa fiu mai atent si sa nu se mai intample.
E ok daca nu se mai repeta, dar insist sa elimini modificarile/adaugirile facute in postarea ta initiala, la care eu deja am raspuns.

Citat din: calahan din Martie 16, 2018, 11:59:18 AM
CitatDaca nu o vei face, voi fi nevoit sa apelez la moderatori sa ia masurile de rigoare.
. Chiar am observat ca urmasresti o strategie, ca sa ma indemni pe mine sa fac troling cu propriile mele postari, numai ca sa suport niste sanctiuni de la moderatori.
Imi pare rau, dar iar te inseli. Faptul ca nu stii sa folosesti un forum nu e vina nimanui decat a ta.

A face ceea ce iti cer eu, adica a pune intrebarile pe care le ai pe un anumit subiect, la topicul care trateaza acel subiect nu inseamna trolling. Tocmai varza de idei pe care o faci, amestecand subiectele in fiecare topic pe care se discuta, este mai degraba trolling, pentru ca in loc sa avanseze o discutie inceputa pe un anumit subiect, tu o deviezi mereu cu alte subiecte paralele.

Tu faci cum crezi, nu te pot eu obliga. Ti-am spus deja ca voi ignora discutiile paralele, adica le tolerez pentru ca nu mi-e greu sa ignor ce nu e relevant. Ai deja deschise o serie de topice (cu fisiere dedicate atasate), asa ca n-ai decat sa pui ce intrebari ai pe acele subiecte in topicele respective, daca vrei sa afli ce comentarii am eu despre ele. Dar modificarea postarilor la care s-a raspuns deja este o incalcare a eticii pe forum si asta nu o voi tolera nici la tine nici la altcineva.


e-
Don't believe everything you think.

Electron

Citat din: calahan din Martie 15, 2018, 08:40:38 PM
Imi asum aceasta omisiune si imi cer scuze ca din graba si neatentie am uitat sa notez semnificatia lui Ffae [...] care este frecventa fotonului gama de la anihilarea electronului cu pozitronul  Ffae=1,23726*10^20 (Hz)
Ok, cu aceasta completare, analiza primei formule pana in prezent este asta:

[1] h=(k*qe2)/(re*ffae)

unde:
  k este constanta interactiunilor electrice  k=9*109 N*m2/C2;
  qe este sarcina electrica elementara qe=1,602*10-19 C;
  re este raza clasica a electronului  re=2,81743*10-15 m;
  ffae frecventa fotonului gama de la anihilarea electronului cu pozitronul ffae=1,23726*1020 Hz.

Nota: Pana aici am reluat strict ce ai scris tu in alt format - in format compatibil Scientia.

Deci, a doua intrebare: De unde ai luat valoarea lui "re"? In fisierul atasat aici este alta valoare, iar in referintele de pe internet am gasit o valoare diferita si de cea data de tine, si de cea din fisier.


e-
Don't believe everything you think.

calahan

#14
Electron.
Rationamentul prin care se determina raza clasica a electronului este clasic si se gaseste in tratatele de fizica. Raza electronului Re rezulta facand egalitatea intre energia potentiala a electronului  Wpe, la distanta de o raza, cu energia de repaus a masei electronului  Weo data de formula lui Einstein. Relatie in care numai valoarea lui Re nu este cunoscuta. Valorile celorlalti termeni sunt cunoscute cu destula precizie.
Wpe=k*qe2/re=me*c2
Dar se vede din fisier ca dl inginer a gasit o alta cale de a ajunge la raza electronului. Si ajungand la raza electronului dl inginer a dedus ca electronul este o unda stationara de mare amplitudine care se propaga pe un cerc cu raza electronului. A dedus ca  acea unda stationara s-ar fi constituit din interferenta constructiva a tuturor undelor cuprinse in fotonul gama de la anihilarea electronului cu pozitronul. Si a mai dedus ca factorul electric k  este doar un adimensional, un numar egal cu numarul undelor componente ale fotonului gama electronic. De aici a dedus ca masa fotonului gama electronic este egala cu masa electronului. Si a generalizat aceasta concluzie spunand ca masa fotonilor este egala cu masa particulelor din care se nasc. Si de aici zice ca fotonul in repaus are masa particulelor in care este structurat. Si aici contrazice o dogma de sorginte relativista care spune ca fotonul nu are masa de repaus.