Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Studii universitatare in tara sau in strainatate?

Creat de Adi, Iulie 29, 2008, 02:18:46 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 3 Vizitatori vizualizează acest subiect.

mary

Citat din: Adi din Iulie 29, 2008, 02:18:46 PM
Hotnews.ro a publicat si inca publica interviuri cu studenti romani in strainatate, iar aici iata o sinteza a ceea ce au spus diferiti studenti, ce se ofera in Romania si ce se ofera in strainatate. Intamplator, este si un citat de cand le-am dat eu interviu.

http://student.hotnews.ro/stiri-burse_stagii-3649575-alegem-studii-strainatate-sau-romania.htm

mary

hy,as vrea sa studiez la londra,dar nush de unde sa incep,trebuie sa dau oare admitere,sau sa merg personal sa vorbesc,acuma sunt in londra in vacanta,si as putea mg dak trebuie,iar in al doilea rand,oare se merita sa studiez aici,vreau sa-mi dati si mie ceva pareri ,sfaturi,multumesc

Adi

Buna Mary, vezi topicul acesta intreg dedicat studiile universitare in Marea Britanie. Daca esti acum la Londra, sigur, fa o vizita la una din universitati, direct la secretariatul facultatii care te-ar interesa pe tine si ii intrebi acolo pe viu totul si iti dau si un pachet cu brosuri si informatii si tot. Apoi te rog sa ne spui si noua aici pe forum ce am aflat, sa profite de asta si alti tineri din Romania.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Mihnea Maftei

#33
Citat din: mary din Iulie 13, 2009, 08:20:32 PM
hy,as vrea sa studiez la londra,dar nush de unde sa incep,trebuie sa dau oare admitere,sau sa merg personal sa vorbesc,acuma sunt in londra in vacanta,si as putea mg dak trebuie,iar in al doilea rand,oare se merita sa studiez aici,vreau sa-mi dati si mie ceva pareri ,sfaturi,multumesc

Salut, mary. Nu trebuie sa dai admitere (Pot exista in cazuri foarte rare niste teste pentru anumite domenii la anumite universitati, presupun.). Toate aplicatiile pentru undergraduate (adica pentru ciclul "licenta" (sau "licenta cu master integrat"), nu doctorat sau master) pentru universitatile britanice se fac online, prin institutia numita UCAS ( www.UCAS.com ). Apoi, ti se poate cere sa vii la un interviu (la universitatile bune; dar de obicei nu se cere pentru studentii din alte tari). Pe acel site gasesti informatiile "tehnice" cu privire la procesul de aplicatie (si tot pe acel site aplici propriu-zis).

Iti recomand sa incepi prin a studia siteul UCAS si site-urile universitatilor. Universitatile din Londra sunt (cumva in ordinea "prestigiului"): Imperial College London (ICL), London School of Economics and Political Sciences (LSE), University College London (UCL), King's College London (KCL) si altele. (O parte dintre universitatile din Londra (UCL, KCL, LSE etc.) sunt grupate intr-o "suprauniversitate" numita The University of London, dar asta e irelevant). Google... pentru siteurile universitatilor.

Mai poti gasi util si forumul www.TheStudentRoom.co.uk

Poti sa contactezi universitatile prin email sa le ceri informatii etc. (de exemplu eu am cerut programa pe care urma sa o studiez la universitate si am primit-o pe email). Poti sa le contactezi si telefonic. Lumea e deschisa, nu trebuie sa eziti in a cere informatii. De obicei, de pe site-ul fiecarei universitati britanice poti comanda gratis un "Prospectus" al universitatii respective (sau "Undergraduate Prospectus" sau cum s-o mai fi chemand). E o cartulie despre universitate, cursurile sale, standarde de admitere etc. care iti vine gratis prin posta. (E o chestie usor de rasfoit, cu multe imagini, nu e o "carte" adevarata, nu te ingirjora.)

Universitatile au "open days", adica zile in care campusul poate fi vizitat de tinerii interesati sa studieze acolo, se poate merge intr-un tur al campusului, poti discuta cu persoane de la universitate presupun... (eu nu am fost la vreun "open days"). Pe site-urile universitatilor gasesti cand sunt open days. Daca esti acum in Londra, nu stiu cat de mult te poate ajuta o vizita la universitati mai mult decat te ajuta contactul prin email (sau telefon), dar poti incerca.

Din experienta proprie iti spun ca a te informa cat mai mult inainte de a aplica e foarte important (si a tinti cat mai sus, dar asta vine odata cu informarea, presupun). In general nu e dificil a fi admis la universitatile britanice. La cele de top e mai dificil, bineinteles, dar cred e substantial mai usor decat admiterea la cele de top din SUA.

Internetul este cheia informarii despre universitati.

In ce clasa esti? De ce vrei sa studiezi in orasul Londra?

later edit: Am postat acest raspuns si pe topicul "Studii in Marea Britanie, liceu si facultate". Click aici.

Adi

Mihnea este student la Manchester, parca. Un alt universitar de traditie din UK. Poate vrei sa aplici si la Manchester, Oxford, Cambridge, Edinbrugh, etc.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Adi

#35
Mai ajungea ea intre primii 100 tineri cercetatori din SUA daca ramanea sa faca doctoratul in tara? Ar fi putut sa ramana, caci era aproape sefa de promotie la inginerie la Cluj, dar nu a ramas. Si iata unde a ajuns ...

Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

b12mihai

Americanii sunt foarte destepti la capitolul asta: baga toti banii in "creiere" (adica in scoli si universitati) si in sport...Si uite asa isi fac notorietate.
Fiecare are scopul lui in lumea asta nebuna.

graethel

Acuma ca sa fiu ironica, nici un britanic nu ar putea ajunge in primii 100 de cercetatori din SUA daca ar ramane in Marea Britanie. Ar ajunge eventual in primii 100 de cercetatori din Marea Britanie. 

b12mihai

Multi romani sunt foarte destepti, altii muncesc foarte mult si ajung pana la urma la un nivel inalt, dar nu sunt neaparat sclipitori...singura lor vina e ca s-au nascut in Romania...

Cat despre britanici...un elev britanic are tot ce ii trebuie in tara lui, spre deosebire de elevul roman care nu are si care se lupta sa ajunga in mediu cum are cel britanic sau oricare altul dintr-o tara dezvoltata.
Fiecare are scopul lui in lumea asta nebuna.

rudolf

 Buna,salut Adi,

   Nu am postat de ceva vreme ,dar am citit toate poturiile referitoare la studii in tara sau strainatate.
    Eu pot sa va spun , referindu ma strict la fizica,pentru ca inaninte de fizica studiasem altceva in Suedia,ca e o diferenta imensa.Dupa un -an si jumatate petrecut la B_Bolyai,am reusit sa plec in Anglia la University of C.Lancashire. Sunt aici doar de 2 saptamani,dar pot sa va spun ca diferenta intre conditii si mai ales intre profesori e incomensurabila ,sau masurabila numai in parsec ;D  .La Cluj ma simteam ca la clasa de matematica aplicata,foarte multe cursuri ,teorie ,nu am avut timp sa aprofundez nimic,laboratoarele sunt nimica toata etc.
    Si asta va spun doar fiind la o universitate considerata medie ca valoare(sectia de astrofizica e situata cam in prima treime,putin mai bine).NIci nu am vrut sa vin la o universitate f.buna,chiar daca m ar fi acceptat ,doarece stiam ca scul va fi cam mare.
    Pot sa va spun ca aici ,fiind numai in a treia saptamana am lucrat mai mult ca intr un semestru la Cluj( si asta chiar daca mi am dat interesul)
  Nici nu stiu daca voi fi atat de bun sa trec peste toate examamenele aici,dar am sa ma straduiesc.

         deci,opinia mea este ca oricand ma pot intoarce in tara,probabil va fi tot acolo ;D.Pana atunci  insa stau intr un loc unde chiar merita sa studiezi

         R
       

Adi

Minunata veste, Rudolf. Asa am simtit si eu in Franta. Ai laboratoare, faci teme reale, e altceva. Vrei sa scrii un articolas mai detaliat (nu musai lung, cateva paragrafe) in care sa spui cat ai studiat in tara, de ce ai vrut sa pleci, cum ai aplicat, cum te-au primit, la ce nivel (facultate sau master), etc, pentru ca sa publicam pe site si sa foloseasca si altor elevi. Ar fi foarte util. Ce zici?
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

dark

#41
Va salut ,
Citesc de ceva vreme forumul vostru si as avea cateva intrebari pentru voi.O sa incerc sa prezint problema pe scurt:

Sunt student in ultimul an la o facultate cu profil umanist.Din pacate facultatea cu pricina a fost o dezamagire totala pentru mine, din care considerent m-am hotarat sa incerc o a doua facultate , de data asta in zona total opusa(real).Din cate am citit univ. din afara tin foarte mult cont de notele din liceu , mai ales matematica/fizica(care corespund intr-un fel profilului real).
Problema este ca in liceu nu am fost deloc interesat de matematica/fizica , invatam doar pentru nota de trecere.
Intrebarea mea catre voi este: care sunt sansele sa fiu admis la o universitate in afara?( caut o universitate decenta , unde sa se faca treaba).
Domeniile pe care as vrea sa incerc ar fi in zona engineering , computer science sau ceva similar.
Ordinea ar fi :
SUA - unde preturile sunt extrem de mari , se cere SAT
Europa - UK - iar, preturi destul de mari
Europa continentala- m-a atras Spania (din cate inteleg se echivaleaza diploma de BAC ) - nu imi dau seama care este media minima pentru a fi admis ( ma indoiesc ca e asa de simplu)
Ar mai fi Franta unde ridica o problema (pentru mine ) limba ,as prefera un mediu anglofon.

Imi cer scuze pentru postul destul de lung/plictisitor sau stupid insa as avea nevoie de o parere sincera din partea voastra.

Cu multumiri ,
dark

Adi

Buna Dark,

Cursuri in limba engleza gasesti si in tarile nordice. De asemenea, in Scotia, unde taxele de scolarizare sunt zero pentru cetateni UE. Oriunde te-ai duce, se face scoala. Ai laboratoare, faci teme in fiecare saptamana si iesi cu o pregatire buna la sfarsit. Tinteste la o universitate medie si o sa fii implinit. Conteaza notele de la liceu, dar nu numai, conteaza mult si voluntariatele in folosul comunitatii, si experienta de leadership, precum si testul de engleza.

Bac-ul se echivaleaza in orice tara, nu doar in Spania. Daca nu s-ar echivala nu ai putea da la facultate. In Franta te poti inscrie automat la orice facultate cu bacul romanesc, in Germania la fel, adica nici macar nu e examen. Ei au un sistem in care intra cine vrea si iese cine poate. Dar vei face cursurile in franceza, respectiv germana.

Sper sa te ajute. 
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

graethel

Dark,

Eu sunt studenta in Elvetia, pe sistem Bologna. Deci ceea ce urmeaza cred ca e valabil pentru orice facultate pe sistem bologna (cum sunt 90% din Europa continentala)

In ceea ce priveste ce stii tu la matematica, nu trebuie sa iti faci griji prea mari. Programa din Romania de la mate este extrem de stufoasa si eu personal in primul an de facultate de aici, la fizica, unde s-a facut primul an la comun cu facultatea de mate, am reluat materia de liceu, ce-i drept intr-un ritm infernal. Colegii mei erau cam la nivel de clasa a 9-a a Romaniei, aveau o vaga idee despre derivare si o vaga idee despre integrare. Ideea e ca aici la liceu nu se invata mate mai avansat decat daca iti iei un curs optional, se pune accentul pe alte lucruri. 

La inginerie se cere si mai putina mate decat la mine, acolo se merge mai mult pe a aplica matematica, si mai putin pe demonstratii si concepte. Pe de alta parte e important la ce ai dat bacul. Daca vrei sa te bagi pe profil tehnic, trebuie sa fi dat bacul la mate si la o materie dintre fizica, chimie sau bio. Daca nu ai asta, o sa iti ceara sa dai un examen de admitere.

Diploma de BAC romanesc se echivaleaza cam peste tot, dar din nou, conteaza si la ce ai dat BAC-ul.

dark

Merci de raspunsuri.
Adi ,
am uitat sa mentionez Scotia.Cand am zis ca "se echivaleaza diploma de bac" m-am referit la faptul ca nu este nevoie sa dai examen separat(ca in cazul SUA ).Testul de engleza ,din cate stiu eu , e mai mult un test de barem(nu am probleme cu el).

Graethel,
Iti multumesc pentru raspunsul incurajator.Problema mea nu este ce stiu acum(am recuperat mare parte din ce nu stiam) ci mai degraba ce spune foaia matricola(note extrem de mici).La bac am avut undeva in jur de 7,60(matematica).Ma gandesc ca o universitate cat de cat serioasa nu m-ar admite pe considerentul asta.

Va multumesc.Orice (alt) sfat e binevenit.
dark