Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

IRSCA Gifted - eforturi de educatie pentru copiii supradotati

Creat de Adi, Iulie 15, 2008, 05:27:52 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Adi

IRSCA Gifted Educationofera, cu sprijinul sponsorilor care doresc sa ramana anonimi, o tabara de 45 de locuri pentru copiii supradotati si talentati romani in perioada 20 - 25 iulie 2008 la Straja - Lupeni. In acest cadru, profesori si copii din toate colturile tarii vor putea invata impreuna sa lucreze in echipa si sa aplice cele mai moderne strategii didactice, menite a descoperi si dezvolta in mod optim potentialul nativ al fiecarui copil, cu accent pe metodele folosite in educatia gifted.

Cadre didactice invatand cot la cot cu elevii
IRSCA Gifted Education organizeaza, in perioada 15 - 27 iulie 2008 Scoala de Vara a Educatiei de Excelenta in statiunea montana Straja, Lupeni, judetul Hunedoara.
IRSCA Gifted Education ofera, cu sprijinul sponsorilor care doresc sa ramana anonimi, o tabara de 45 de locuri pentru copiii supradotati si talentati romani in perioada 20 - 25 iulie 2008 la Straja - Lupeni. In acest cadru, profesori si copii din toate colturile tarii vor putea invata impreuna sa lucreze in echipa si sa aplice cele mai moderne strategii didactice, menite a descoperi si dezvolta in mod optim potentialul nativ al fiecarui copil, cu accent pe metodele folosite in educatia gifted.
Scoala de Vara a Educatiei de Excelenta Straja - Lupeni 15 - 27 iulie este o continuare a Scolii de Vara pentru Educatia de Excelenta Constanta iulie 2007 si a Scolii de Iarna pentru Educatia de Excelenta Brasov februarie 2008.
Elevi de exceptie din judetele Constanta, Bucuresti, Brasov, Mures, Hunedoara, Cluj au fost selectati pe baza activitatii lor scolare si extrascolare. Acesti copii au participat la olimpiade si sesiuni de comunicari stiintifice, au castigat nenumarate premii in domenii stiintifice, artistice si/sau sportive, fac parte din cluburi de tineret si au inalte potentiale.
Tabara de educatie prin experienta sau educatie prin aventura de la Straja, judetul Hunedoara este deja cunoscuta in mediul scolar datorita programelor interesante propuse elevilor dar si adultilor, fiind derulata inca din anul 1999 de Fundatia Noi Orizonturi Lupeni, mai multe detalii pe www.tabara-viata.ro. Prin programul Viata se ofera training (in domeniile ecologie, orientare turistica, cursuri de franghii, team building), excursii, foc de tabara, jocuri si concursuri educationale, cazare in noptile de 20, 21, 22, 23 si 24 iulie 2008 la cabana Montana din Straja si un meniu variat. Prin Scoala de vara a Educatiei de Excelenta se ofera traininguri de managementul proiectelor, cursuri de supravietuire, educatie prin arta si metoda pedagogica Feuerstein cadrelor didactice prezente.
Evaluarea cadrelor didactice va consta in elaborarea unui ghid de best practices in metodologia pedagogica, alaturi de diferite lucrari elaborate in echipe mixte cadre didactice - elevi.
Invitam pe aceasta cale cadrele didactice din invatamantul preuniversitar sa participe la cursurile Scolii de Vara a Educatiei de Excelenta Straja - Lupeni 15 - 27 iulie 2008, o ocazie de a incuraja si intari idealurile copiilor, de a le oferi un cadru mai larg de manifestare, de a le face cunoscuta povestea si initiativa.
IRSCA Gifted Education este o organizatie non-profit, inregistrata in registrul asociatiilor si fundatiilor cu nr. 36/13.09.2004, partener UNESCO, cu o activitate recunoscuta la nivel national si international, initiator si prim fondator al Consortiului EDUGATE - Consortiul Roman pentru Educatia Tinerilor si Copiilor Supradotati si Talentati precum si initiatorul legii educatiei tinerilor supradotati, capabili de performanta inalta - lege intrata in vigoare la 18.01.2007 ca Legea nr.17/2007.

Persoane de contact: Mariana Zamfir-Straut, Director Cercetare Gifted Education Regiunea Vest, tel. 0743 046 816, Marilena Leurzeanu, Director Dezvoltare Programe Regiunea Centru, tel. 0721 322 008
straut.mariana@gmail.com
http://www.supradotati.ro

http://www.comunicatemedia.ro/detalii_comunicat.php?id=15507
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Adi

Asa cum avem grija de copii cu dificultati intelectuale, tot asa ar trebui sa avem grija si de elevii supradotati, care ar putea invata mai bine daca li s-ar oferi si mai mult. Asta ofera Gifted Education Romania. Pe site la noi au mai aparut declaratii de presa de la ei. Ati putea sa le puneti aici, va rog? Acum iata un articol aparut iarasi in presa, la EvZ, despre ei, intitulat, "În România, geniul e un handicap.". Ce parere aveti?

Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

b12mihai

#2
Este foarte corect cand se spune ca supradotatii se pierd in mediocritate din cauza lipsei de concurenta. Eu pot sa spun cateva lucuri ce le-am constatat dupa 11 ani de invatamant romanesc (de doi bani):

1) Cum e un elev mai destept, un pic mai luminat decat ceilalti in clasa, este imediat luat la intrebari zilnic de profesori si profesorii cauta sa il solicite la maxim: olimpiade, provocari (probleme grele de 10, pe care nici ei nu sunt in stare sa le faca) si cauta sa le arate ca tot ei, profesorii, stiu mai multe. Putini profesori simt cand un copil e "supradotat" si cauta sa il ajute si sa il sustina..

2) Intr-un colectiv in care 1 sau mai multi copii sunt "supradotati" ceilalti pur si simplu sunt descurajati si nici macar nu se chinuie sa ajunga la nivelul lor sau sa le faca concurenta prin munca. Ei cred ca acesti copii sunt tocilari, preferatii profesorilor, care isi aloca tot timpul invatatului si ajung chiar sa ii urasca. Numai prin munca si numai invatand poti ajunge sus. Nu e nevoie sa fii "dotat" de la natura. Daca muncesti, inveti, iei initiativa, te implic si in final iti place ce faci ai toate sansele sa ajungi sus!!

3) Cea mai nasoala parte e cand un astfel de copil se naste intr-un mediu familial care dupa ce ca nu are bani are o mentalitate invechita. Adica cum sa se duca in strainatate copilul meu, departe de casa??? ???

4) Exista si copii inteligenti care nu sunt intelepti. Ma refer aici la genul de copii/oameni care la scoala, la locul de munca, in laboratorul de experimente etc. sunt cei mai tari, dar in viata de zi cu zi nu mai sunt deloc cei mai tari, jignesc, au un comportament straniu, antisocial si multe altele.

Aceste initiative sunt bune, dar eu zic ca orice copil, de la retardat pana la copil normal si de la copil normal pana la copil supradotat ar avea nevoie de ajutor de orice fel.

Am mai citit o chestie...Supradotatii = pericol social...cica devin infractori. Pai normal...cel mai la indemana exemplu sunt hackerii. Ei au invatat singuri tot ce tine de informatica/programare si nimeni, absolut nimeni nu i-a luat in seama cand aplicau pentru un job si dovedeau ca sunt buni. Astfel au ales sa devina infractori si sa ii nenoroceasca pe cei care i-au refuzat, aratandu-le ca au serioase gauri. Si ce facem? In loc sa le atragi atentia nu e bine si sa le multumesti ca ti-au aratat ca acolo ai o gaura in securitate si ca te poate fura oricine tu in loc sa ti-l iei angajat il bagi la parnaie. Ar trebui sa nu il bagi in parnaie si sa te aliezi...in stilul "fa-te frate cu dracu ca sa treci puntea". Problema e daca ti-l iei angajat te va fura mai rau? Doar aici trebuie sa fii extrem de atent. Abia atunci il poti baga la puscarie pe viata.

Iar copiii supradotati nu prea au initiativa si putin curaj. Daca ar avea ar ajunge peste toti. Nu cred ca au nevoie de asistare ci de oameni care sa le dea incredere in propriile forte. Iar parintii si profesorii nu prea ofera incredere in propriile forte unui copil cand nu il incurajeaza...

Ar mai fi si mai multe de zis sunt curios si cum vad altii situatia asta...
Fiecare are scopul lui in lumea asta nebuna.

b12mihai

A da si intr-o tara in care sunt promovate toate nulitatile si toate non-valorile de la Gigi pana la manelisti...nici o sansa. Nu avem scapare. Intai sa ii purificam pe cei care promoveaza "cultura".
Fiecare are scopul lui in lumea asta nebuna.

Adi

Excelente comentarii, Ghotik. Ai putea scrie si pe blogul tau despre asta. As completa urmatoarele. Romanii in general nu au initiative, dar acum traim in capitalism, unde initiativele sunt apreciate si sustinute. Isi pot face o firma, un proiect, sa aduca o schimbare. Pe viitor, cei mai putini inteligenti si/sau cu mai putine initiative vor ajunge angajatii lor, care vor munci pe branci ca ei sa faca bani. Asta e viata. Aveau americanii un concurs la care un pusti de 12 ani a facut un joc educational de chimie si a fost la conferinta nationala de chimie, sa cauta sustinere sa gaseasca investitori de o jumatate de milion de dolari, ca sa produca jocul comercial. Si il intrebau jurnalistii cum se simte ca si inovator la 12 ani. Si el zice ca e grozav. Si cand il intreaba daca nu il vad ceilalti copii ca si tocilar, el le raspunde. Pot sa zica cum vor, peste 10 ani vor munci pe branci pentru mine. Ei raman cu munca, eu cu banii si succesul. Exact asta e viata. In societatea asta, oamenii muncesc pe branci pentru a isi plati ratele la banci. Sistemul de credit e facut sa te invite sa consumi acum si sa platesti mai tarziu. Si apoi trebuie musai sa tii la slujba si ramai sclav al sistemului. Putini fac munca ce o iubesc. Restul muncesc doar sa traiasca si sa plateasca ratele, ajungand deseori sa plateasca dublu fata de produs. Ca sa concluzionez  (si sa o supar iarasi pe Flavia:D), cine este intreprinzator (intai ca si volutar si mai tarziu ca antreprenor, va trai mai bine, chiar daca nu a avut fete si era complexat si vazut ca si tocilar in liceu. Iar restul, care atunci erau cei apreciati, vor fi sclavii lui la munca).
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

graethel

Adi, evident ca ai inteles ce ai vrut din ce am zis eu acolo. Acuma hai sa fim dramatici, ca tot ne place. Si eu am fost cam pana in a 11-12 considerata tocilara, s-a facut misto de mine, am fost cat se poate de complexata etc. Nu am frant inimi de baieti, mai ales ca e semipierdere de vreme in liceu sa faci prioritate din relatii sau aventuri, zi-le cum vrei. Voiam acolo sa subliniezi ca desi nu am avut colegi care sa se poate prea frumos cu mine, nu o sa ma auzi niciodata cu o atidutine de genul: ia uite unde am ajuns eu fraierilor, ofticati-va, lasa ca fac eu asa si va arat eu voua, ia fiti sclavii mei acum.

Deci nu poti spune ca nu te inteleg, mai ales ca am trecut prin aceeasi situatie. Si nici nu spun ca trebuie sa gandesti ca mine.

Gothik, referitor la ce ai spus. La mine in clasa preferatii profilor nu erau asa numitii tocilari, ci cei sociabili, indiferent de notele lor. Greseala pe care o fac asa numitii tocilari este ca se ataca cand sunt luati peste picior, cel putin eu asa faceam. Apoi m-am inchis in mine. Apoi prin ultimii 2 ani de liceu am realizat ca gresesc si am inceput sa ma inteleg cu colegii incercand sa ma implic impreuna cu ei in chestii facute cu clasa, fiind mai draguta cu ei, in sensul de ajutat la teme si explicat, incercand sa raspund cu un misto la mistoul lor.

Alta greseala pe care o fac asa numitii tocilari e ca nu accepta ca sunt oameni, se deprima cand iau un 8. Cunosc cazuri, asa am fost si eu. Suna extrem de stupid, dar eu mi.am intarit relatia cu colegii cand am luat singura nota de 4 din viata mea, la istorie. Pur si simplu a fost un moment in care au realizat ca sunt si eu om ca si ei, mai ales ca nu m-au vazut dandu-ma cu capul de pereti. Poti sa ai o relatie faina cu colegii si sa iti vezi de invatat, olimpiada, proiecte fara sa faci tot ce fac si ei, in fond nu ii vrei prieteni la catarama, vrei sa stai cu ei intr-o atmosfera placuta 8 ore pe zi in aceeasi sala.

Si refuz sa cred ca nu cunoasteti copii supradotati extrem de sociabili. Pai la nationala de fizica astia luau premiile, cu 2-3 mici exceptii.

Adi

Flavia, sunt de acord cu ce spui tu. Ai adus o completare foarte buna. Inteleg ca din punctul tau de vedere poate parea dramatizare ce am spus eu. Eu insa m-am vazut si inca ma mai vad superior lor. Daca nu ma vedeam, nu aparea acest site. Morala este ca trebuie sa ai incredere in tine si ambitie sa le arati de ce esti in stare ca sa iei initiative. Altii pot avea alte motivatii, mai egoiste, nu s faca lumea un loc mai bun. Daca vreau sa fac lumea un colt mai bun, ma vad mai bun si superior lor. Asta e. Rezultatele conteaza, precum acela ca eu am facut un site de stiinta pentru Romania, iar ei nu. Faptele vorbesc de la sine.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro