Fizică, astronomie şi aerospaţiale > Fizica clasică, fizica materialelor şi mecanica cuantică

Unde de Broglie

<< < (2/4) > >>

puriu:
Gandirea clasica este rezultatul ordinei in care se invata fizica. Cum sa-i explici unui elev de liceu ca fiecare foton se afla simultan in toate fantele unei retele de difractie si ca interfera cu el insusi? O schimbare radicala ar fi, din primele clase, descrierea unitara a materiei incepand cu fotonul si electronul. Asta n-ar fi de folos majoritatii, celor care se multumesc cu primele clase.

proffiz:
Unda de Broglie - o undă reală sau o undă de probabilitate? Sau nu e relevantă întrebarea. Nu vreau o dezbatere babeasca ci mai degraba pe marginea formalismului cuantic, insa dat fiind ca tocmai trecerea de la formalism la interpretare (limbaj) imi apare ca fiind o problema, sunt obligat sa adnotez pe marginea terminologiei matematice in limbajul obisnuit logicii, care ramane una clasica. Imi pun intrebarea daca eu pot sa imi construiesc un mecanism (model imaginat) cu ajutorul caruia sa pot intelege formalismul matematic. In caz contrar, nu ar fi o problema sa imi insusesc aces formalism, l-am facut si in facultate si sunt convins ca reluarea lui poate fi o munca plina de satisfactie. Insa mi-e teama ca voi reintalni indoiala ce ma bantuie si acum: daca intelegerea ramane la stadiul de matematica?
Am facut un material despre experimentul Young cu electroni pe care il avansez aici. Vreau sa restructurez putin gandirea cuantica: eu (si probabil nu doar eu) pot intelege fizica doar creandu-mi propriile modele/mecanisme prin care imi imaginez cum functioneaza fenomenele. Postulez ca intelegerea nu poate fi posibila fara a iti imagina un model, chiar si unul imaginat, corespunzator fenomenului studiat. Citez aici doar o intrebare din materialul amintit: daca nu pot fi demonstrate traiectoriile din spatiul dintre paravanul cu fante si ecran atunci nu pot fi nici infirmate existentele lor; cine poate sa ma impiedice pe mine sa afirm ca, retrospectiv privind, dupa impactul cu ecranul al electronului, acesta din urma nu a avut o traiectorie? Accept insa ca e posibil ca o intelegere mai consistenta a formalismului matematic sa imi construiasca o gandire specifica multumitoare, dupa cum se pare ca unii au reusit. Despre asta e vorba.

--- Citat din: puriu din Septembrie 21, 2015, 11:15:05 a.m. --- Incertitudinea apare din cauza incapacitatii noastre de a obseva integral o particula fara sa intervenim asupra ei.

--- Terminare citat ---
Eu stiu altfel: incertitudinea nu este o consecinta a incapacitatii aparatelor noastre de a masura o observabila asociata microparticulei, ci este o imprecizie de principiu, caracter fundamental al microparticulei. Poate tu vrei sa spui ca mecanica cuantica nu e o stiinta pur teoretica ce se poate detasa de realitatea practica.

HarapAlb:

--- Citat din: genulasus din Septembrie 25, 2015, 09:23:35 p.m. ---Unda de Broglie - o undă reală sau o undă de probabilitate? Sau nu e relevantă întrebarea.

--- Terminare citat ---
Te rog nu-ti mai modifica mesajele anterioare dupa ce s-a raspund la ele, risti sa nu citeasca nimeni ce ai modificat. Mai bine scrie un mesaj nou ca sa putem urmari fara probleme firul discutiei.

proffiz:
Am modificat pentru ca am raspuns rapid si mai tarziu vroiam sa dau un raspuns mai complet. Dar intr-adevar trebuia sa fac asta doar inainte de a primi un raspuns la rândul meu. Acum am reglat cronologia discutiei. In ceea ce priveste subiectul propus, as vrea sa ma numar printre aceia care pot spune "Am inteles mecanica cuantica, nu mai am intrebari". Insa ma simt in continuare novice in acest domeniu, asa incat primesc cu placere sugestii si referinte. O minte mai antrenata decat a mea, ce poate aduce (cuante de) lumina in ce priveste interpretarea formalismului matematic, este invitata sa aduca certitudinea in mijlocul incertitudinii. Dupa cum se pare, nu se poate raspunde la întrebarea daca este unda asociata reala sau nu; ca de obicei mecanica cuantica ne baga pumnul in gura. Atunci am o alta intrebare punctuala: electronul liber ce a iesit dintr-un tun electronic are o anumita localizare in spatiu, cel putin pe o anumita directie? Cum arata functia de unda a electronului liber despre care stim ca se misca pe o anumita directie?

proffiz:
Sa fi fost astfel taxat că am modificat un mesaj anterior sau pur și simplu nu mai avem ce adăuga pe acest subiect, că văd că s-a cam oprit conversația. Felicitări celor care au înțeles mai mult decât mine din faimoasa mecanică cuantică, că pare a fi cam dificilă... Când începi să gândești altfel decât tiparul specific, progresul în fizică se cam încheie  Asta mi s-a întâmplat mie și deocamdată nici eu nu mai pot continua discuția pe subiect. Important e să nu renunțăm, chiar dacă singura cale pare a fi însușirea în primă fază a formalismului așa cum a fost construit și adaptarea propriei gândiri la cea consacrată. In acest sens nicio altă abordare nu va da rezultate sau va fi vreodată apreciată. Materialul atașat a fost trimis electronic si la 3 profesori de la universitate: care a fost răspunsul lor? Ați ghicit! Același ca în acest topic, adică niciunul. Dar din răspunsurile primite la subiectul deschis am aflat și ceva interesant.
"Fără lucrurile obiective de pe tărâmul artei și științei,  viața mi s-ar părea goală" A.E.

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina următoare

[*] Pagina precedentă

Du-te la versiunea completă