Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Senzationalul din stiinta

Creat de sumalan dorin, Iunie 02, 2015, 09:26:55 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

sumalan dorin


Salutari

Cum s-ar putea promova curiozitatea stiintifica,interesul pentru stiinta ,teoriile validate de stiinta  din diferite domenii ?Cum s-ar putea promova stiinta astfel incat sa fie mai senzationala decat senzationalul din pseudostiinta ( mistica,astrologie si alte domenii conexe) ?Cum s-ar putea promova intens si de lunga durata gandirea critica.

valangjed

Din nefericire, acum, este foarte greu dar se poate.Cu ceva mai mult timp in urma, am citit "declaratia" unui profesor care spunea cam asa:"Daca din 30 de elevi unul singur a inteles, eu mi-am facut datoria." Mie imi pare falsa aceasta "afirmatie".Daca esti profesor ai datoria morala de a-i invata pe elevi, "oricat" de "tembeli" ar fi.
As recomanda tuturor invatatorilor si profesorilor sa citeasca romanul "Apostol" scris de Cezar Petrescu.Tinand cont de toate "metehnele" pro-socialiste si eliminand politica imi pare un roman din care ai ce invata ca pedagog.Avem prea multi "profesori" si prea putini pedagogi.
Curiozitatea exista in mintea fiecarui copil dar daca-i explici, "la infinit" ,cu groaznica expresie, "asa a vrut domnul", ori cade in bigotism ori te intreaba:"Cine e "domnul?"
Omul este o fiinta "potential educationala", depinde cum educi aceasta fiinta.
Ca sa raspund la intrebari:Ar trebui sa "luam" oamenii asa cum sunt si sa incercam sa le explicam, fara patima, fara ura, fara dragoste.Stiu ca doare dar ... putine medicamente sunt dulci ... ar trebui sa se schimbe multe ...
Tine de Ministerul Educatiei . Din nefericire, in Romania nu prea stim ce fel de educatie avem sau daca avem educatie.Doisprezece "legi ale invatamantului" in 25 de ani?Bleaaah!
Filosofia este abuzarea sistematica de un limbaj creat anume cu acest scop.

sumalan dorin


Salutari

De acord cu tine in tot msj,te rog sa ma corectezi daca am inteles gresit msj tau.In fond ceea ce conteaza este:educam si formam oamenii care sunt interesati iar restul "...cu mila"

valangjed

#3
Asa se procedeaza acum dar ar trebui schimbat cumva sistemul didactic si nu numai pe hartie.Cred ca multi elevi "slabi" au un mare potential stiintific dar le lipseste pedagogul potrivit care sa aplice metoda educationala potrivita.

De exemplu, pana in clasa a V-a nu prea aveam treaba cu matematica, eram cam la nivel de "sapte minus".In clasa a V-a am avut un profesor care , prin tactul si talentul sau pedagogic m-a propulsat spre nota zece.
Am putea face o analogie cu un sistem emitator-receptor.Pot exista probleme si la receptor cum ar fi cazul copiilor cu handicap psihic dar daca "emitatorul" nu are "baterii" sau emite pe alta "frecventa" decat cea a receptorului, problema se extinde si la alte categorii de copii.

Cele mai bune metode de promovare a stiintei, mai ales in randul copiilor, raman experimentele(cu cat mai spectaculoase cu atat mai bine) si cartile de genul "fizica distractiva", "matematica distractiva", etc.Sunt doua moduri placute de a invata stintele exacte.
Filosofia este abuzarea sistematica de un limbaj creat anume cu acest scop.

sumalan dorin


Salutari

Vali ,mi-am adus aminte de un profesor care ne-a spus ceva de genul asta (mai copiii ,stiinta se preda de la creier la creier si de la creier la suflet)

valangjed

Nu stiu ce sa zic.Explicatia profesorului este buna dar aminteste de "suflet", o notiune controversata.Pana la urma, noi oamenii ,ne aflam intr-un stadiu mediu al evolutiei speciei deci avem "nevoie" de aceasta notiune(suflet).Fara "suflet" nu exista arta iar arta este "un mod de relaxare".Probabil , omul va evolua catre o fiinta exclusiv rationala.Mi-e frica sa ma gandesc la acele vremuri, lipsa sentimentelor, lipsa impredictibilului, pentru mine, omul de acum, pare groaznic dar pentru omul viitorului ...
Filosofia este abuzarea sistematica de un limbaj creat anume cu acest scop.