Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Etologia - legatura dintre sociologie si biologie

Creat de c, Iunie 09, 2010, 11:57:11 AM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 2 Vizitatori vizualizează acest subiect.

atanasu

#30
O sa va scriu in Lincos ca altfel nu intelegeti si probabil ca mintea mea este ceva extraerestru pentru a voastra . E ceva elmentar si care iti arata care este elementul pe care nu-l are animalul, identitatea si eu pentruca am inteles asta am reinventat LINCOS ceva care tu nu ai fi putut face pana la sfarsitul Universului.  (vezi si magarul lui Biuridan). Dar ajunge, nu mai pot sa pierd vremea astfel. Eu spun lucruri destul de banal-fundamentale  si pentru care ca sa le intelegi nu e nevoie sa faci neaparat excursii culturale. Eu nu fac parada de cultura, eu chiar o am atunci cand spun ca Synlogismus este  ceva esential . Gata nu mai am timp  si regret ca nu am interlocutori pe masura dar asta este si poate cand voi dori voi sccie ce cred eu  la acest fir, independent de ceilalti si nu ca sa discut prostioare. Dixit si gata!

valangjed

#31
Magister dixit și gata! Ce rost, ce sens are să mai scriem o părere? Poate, actuala paradigmă științifică e falsă sau face parte dintr-o altă paradigmă pe care noi, plebea, nu o înțelegem. Ce să zic? E posibil. Puțin probabil, dar posibil.
Domnul atanasu ne dă, totuși, o idee, nu știm dacă animalele au conștiența "sineului". E doar părerea mea, biet inginer din tagma plebeilor. :)
Filosofia este abuzarea sistematica de un limbaj creat anume cu acest scop.

atanasu

#32
Scrie ce vrei si esti sngurul despre  care inca imi inhcipui ca meriti a fi citit(faci parte din vechea echipa de aur a acestui sit)  dar asta ii mananca pe romanii astia megalomanici si a caror tarisoara este acaparata de dusmanii lui Corutza. Si ca sa va dau o preocupare va pun un Portal gasit azi  si nu stiu daca fiantatorul acestui sit se bucura ca fac asta dar nu are decat sa ma cenzureze daca nu agreaza caci stie ca eu dau grais tot ce vad bun pentru omenire si doresc distrugerea imperiului raului adica ca si Cartagena(a dorit Plato cel Batran)  sa nu mai ramna piatra peste piatra desi poate ar fi suficint in epoca actuala doar cum a spus Lech Walesa imbucatatirea lui la dimensiuni care sa-l tina in banca lui pe imperialistul lui Petru cel  Mare ca sa nu spun al lu Peste .
Portalul este https://theportal.group/ si cei care vor sa se dea importanti si plini de cultura memoriei nu a ceea ce cu ce ramai apoi cred ca au destule suse aici dar eu evident ca nu am timp decat sa le fac cadou initiatorilor ideile mele fundaentale si ei nu au decat sa le foloseasca cum vor,  caci eu cred ca faptele bune si cu efect benefic pentru oameni te urmaresc si "dincolo" in compensrea  relelor pe care cu voie sau fara voie le-oi fi facut.

PS Constienta sinelui o da, nu stiu in ce fel, identitatea in sensul ei de fundament al syn-logismusului si asta cred ca Noica nu o stia vazand doar synlogismul in desfasurarea gandirii umane adica in fapt(de facto) Si nu o stia nici Freudenthal. Descoperirea asta  filozofico- biologica imi apartine.

princehansolo

https://www.sperietori.ro/cioara-si-inteligenta-ei- impresionanta/#:~:text=Multitudinea%20de%20teste%20si%20experimente,egalitate%20cu%20delfinii%20si%20cimpanzeii.

https://www.youtube.com/watch?v=ZerUbHmuY04

Am dat cele 2 exemple pentru a arăta că există păsări care gândesc. Pe youtube există o grămadă de filmulețe cu gândirea animalelor și cu aptitudinea animalelor de a folosi unelte. Cât despre starea de conștiență - cred că orice animal care are gândire, are și conștiență. Etologia fiind sociologie, ar trebui să discutăm comportamentul individual și comportamentul de turmă.

Nene atanasu, ai zis că să nu discutăm despre oameni (care sunt omnivori). Eu îi includ și pe userii forumului în categoria "oameni", deci frumos ar fi să nu discutăm despre ei. Rămâne să discutăm despre măgarul lui Buridan (că-i vegetarian) :) După ce moare de foame, măgarul ar trebui să aibă pe cineva care să-l reintroducă în circuitele naturii. Ar putea fi un leu (carnivor) sau ciori sau alte animale care mănâncă carne. Ciorile se exclud (pentru că sunt omnivore). Și uite așa circuitele materiei în natură șchioapătă din cauza omnivorelor.

Oricum, comportamentul individual este dictat de tipul de hrană și de structura anatomică a individului. Comportamentul individual este influențat și de mediul în care trăiește - mediul înconjurător pentru un măgar poate fi o turmă de măgari. Fiind turmă - apar comportamente individuale care favorizează posesorii comportamentelor. Societățile de obicei sunt competitive pentru o resursă limitată și atunci indivizii mai bine specializați sunt favorizați. Dacă avem o turmă de măgari de-a lui Buridan putem dormi pe amândouă urechile deodată, ei fiind în competiție cu ei înșiși.
Toate-s vechi și noi sunt toate

valangjed

Măgarul lui Buridan există doar teoretic, ca și țestoasa pe care Ahile nu o poate întrece. Paradoxuri.
Filosofia este abuzarea sistematica de un limbaj creat anume cu acest scop.

atanasu

#35
Eu chiar am vorbit teoretic. Practic am vorbit insa despre cunostinta mea "enciclopedistul" care asemeni majoritatii oamenilor nu era in stare sa lege(coreleze) inteligent mai multe notiuni daca nu erau barfe si alte asemea coserii tampite, adica adormea daca numara pana la 50 si daca tu ii spuneai ca afara ploua iti rspunde ca s-au scumpit guliile. :)

atanasu

#36
Abia acum am vazut experimentul cu inteligeta ciorii. Sunt sigur ca a fost invatata si desigur ca avand atat memorie cat si spirit de observatie se apropie de relatia cauzala adica de la cauza catre efect dar daca ar avea inteligenta superioara  ar trebui ca cioara sa le decopere singura si nu doar intamplator cum este daca vezi pe cineva facand acestea.
Ar fi interesant daca dupa ce a fost invatata la 1, pe celelalte le gaseste singura pentruca analogia incpe sa te apropie de identitate dar doar sa te apropie. Ar fi interesat daca intr-un pahar destul de putin plin cioara singura gaseste solutia sau poate gaseste una in care cu un bat si poate ca cu unul ales conform formei mai adecvate de ex forma unei fuculite,, sa scota alimentul dar sa gaseasca asta  de una singura. Este un exemplu etologic deosebit.
Nu inteleg de ce la 5 nu au pus si nist pietricele mici   cateva printre multele mari ca sa vedem daca cioara intelge in cel din urma ca trbuie sa actione asupra tubului respectiv subtire si de ce nu  l-au extins si cu tuburi comunicante si desgur ca se mai pot complica lucrurile.
Cimpanzeii folosesc un bat sa scoat furnicile sau mierea afara  dar inca nu e vorba de nous care fara identitate nu exista.

Putem considera ca ciorile au un nivel apropiat de al cimpanezilor dar le ajuta si ciocul . Oare si alte pasari avand cioc nu ar rezolva si ele asemenea probleme?