Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Avertizarea de cutremure - progrese

Creat de Adi, Iulie 11, 2008, 05:48:17 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Adi

Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Marinel

Mi se pare ca acesta descoperire seamana destul de mult cu semnalul electric precursor depistat de catre grecii Varotsos, Alexopoulos si Nomicos in urma cu vreo 25 de ani, si care se produce cu 7 ore si jumatate inaintea unor cutremure.

Adi

Citat din: Marinel din Iulie 18, 2008, 03:46:52 PM
Mi se pare ca acesta descoperire seamana destul de mult cu semnalul electric precursor depistat de catre grecii Varotsos, Alexopoulos si Nomicos in urma cu vreo 25 de ani, si care se produce cu 7 ore si jumatate inaintea unor cutremure.

Multumesc, nu stiam de aceasta. Am cautat pe net si am aflat ca cei trei greci au introdus acesta metoda "VAN" de predictie a cutremurelor. Electrozi sunt introdusi in sol si capteaza mereu semnale electrice ce formeaza zgomotul de fond, peste care se ridica catva timp inainte de cutremure (de la 2 ore la 11 zile) niste semnale electrice. Dupa aceste semnale ei pot si estima intensitatea cutremurelor cu o precizie de 0.7 unitati pe scara Richter. Mai multe despre aceasta metoda se poate citi aici:

http://en.wikipedia.org/wiki/Earthquake_prediction#The_VAN_method

O critica a metodei VAN este abordata in cartea aceasta:

http://www.amazon.com/Critical-Review-Van-Earthquake-Prediction/dp/9810225423

Totusi, nu vad nici o asemenare intre metoda VAN si metoda din articol de prezicere a articolelor. Metoda VAN detecteaza impulsuri electrice iar metoda din articol detecteaza unde seismice.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Coesite

Pai si ce genereaza acesti curenti electrici exact? Stie cineva?
Eu nu prea am inteles :P.
Oricum eu zic ca din '80 pana acum daca era asa de buna, se implementa deja.

Adi

Buna intrebare, e de geologie, domeniul tau, te poti interesa tu si sa aduci noutati?
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Coesite

E de Geofizica mai mult. Nu stiu incerc. Dar eu si geofizica, baba si mitraliera :">

Adi

Sa intrebam pe blogul Geofizica ambientala. Ii scriu eu un email.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro


Adi

I-am spus, a spus ca raspunde mai tarziu, ca era ocupat, sper sa nu uite.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Coesite

Eu zic sa incercam sa ne dam seama, un cutremur este in principal datorat unei eliberari pruste de tensiune. Asta la modul simplificat sau pentru cazul Vrancea e o teorie conform careia se rup bucati din placa ce e subdusa. Deci de unde curentul ala?

ciprian_sa

#10
curentu' ala apare datorita unui cumul de proprietati ale mineralelor (piezoelectricitate, conductivitate, etc) - asta intr-un limbaj mai mult decat popular si simplificand la maxim chestiunea.
problema se pune in folosirea lui in "prezicerea" cutremurelor, pentru ca teoria care are la baza detectia acestui curent (VAN) are cateva scapari. cea mai importanta, dupa parerea mea, este faptul ca nu explica lipsa semnalelor co-seismice

L.E. http://www.cartoonistgroup.com/store/add.php?iid=28654

Coesite

Citatcurentu' ala apare datorita unui cumul de proprietati ale mineralelor (piezoelectricitate, conductivitate, etc) - asta intr-un limbaj mai mult decat popular si simplificand la maxim chestiunea.

Simplificand la maximum chestiunea ne-ai bagat mai rau in ceatza. Explica, te rog.

ciprian_sa

piezoelectricitatea e unul dintre lucrurile care se invata in anul 1 la geologie.... ???
si, ca sa pastrez nota vulgara (vulgus= popular): http://en.wikipedia.org/wiki/Piezoelectric

Coesite

Stiu ce inseamna piezoelectric. Problema este ca nu vorbesti numai cu mine!  Nu toata lumea stie ce inseamna acest lucru, deci trebuie sa explici termenii pe care ii folosesti. Si in loc sa dai un raspuns sec poti sa il explici frumos.

ciprian_sa

Ofofofof, cîtă lipsă de caracter din partea mea..
Deci, iată în cîteva cuvinte ce inseamnă piezoelectricitatea: unele materiale (minerale, ceramici, polimeri), datorită structurii interne, răspund la aplicarea unei forţe pe suprafaţa lor prin eliberarea unui curent electric; mecanismul nu e foarte complicat, însă nu am să intru în detalii (http://en.wikipedia.org/wiki/Piezoelectric#Mechanism). Ce este important pentru subiectul rubricii ăsteia e ca unele minerale, în momentul în care sînt supuse unor forţe mecanice (apăsare, întindere, frecare, etc.) eliberează un curent electric care poate fi măsurat. Prin urmare, în momentul în care o cantitate de energie e eliberată brusc de-a lungul unei falii sau orice altă limită tectonică, stress-ul creat în masa de rocă produce un curent electric "măsurabil", cu alte cuvinte în momentul în care o staţie seismică prinde un astfel de impuls, se poate emite ipoteza că undeva s-a produs o eliberare a tressului acumulat.
Principala problemă pe care metoda o ridică este lipsa apariţiei acestor curenţi electrici în momentul declanşării cutremurului propriu-zis.
Există cîteva staţii de monitorizare a activităţilor vulcanice care folosesc această metodă pentru a identifica cutremurele puternice care ar putea declanşa erupţii vulcanice: Cerro Negro şi Concepcion (Nicaragua) şi Mt. Saint Helens (în SUA). Probabil că sînt mai multe, însă astea le cunosc; dacă aveţi răbdare să cautaţi pe site-ul http://www.usgs.gov/, o să găsiţi informaţii despre staţiile acestea.