Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Hibele teoriei Big-Bang-ului,si ipoteze sau sugestii alternative.

Creat de mircea_hodor, Martie 01, 2015, 09:40:51 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

atanasu

nu cred ca pentru mine azi ar fi utila o discutie face to face cata vreme nu mi-am terminat analizele si oricum scripta menent.dar nu este ceva ce in viitor nu s-ar putea face.
PS Scuze caci avand altele pe cao am lasat acest subiect sa ma astepte. dar cum v-am spus dupa destui ani nu mai conteza saptamani sau chiar luni.

atanasu

PS Dar cele spuse mai inainte se refereau doar  la mine, asa ca pentru altii cum este mircea si marius, o discutie directa ar putea fi foarte utila si ar putea posta apoi concluziile lor. numai bine

Marius

Chiar nu mai inteleg nimic! De ce va e teama sau de cine va e frica? Stiu ca la acest tip de intalnire cu dezbateri pe subiecte cu tema stiintifica nu vine nimeni cu google search-ul dupa el ci doar cu creierul din dotare. Insa am propus doar o simpla intalnire in care sa ne cunoastem mai bine, sa ne apropiem in gandire si sa dezbatem prieteneste acest subiect comun care "ne freaca" pe toti cei care "ne dam de-a dura" pe aici. Nicidecum nu vad asta ca pe un sfarsit ci dimpotriva, ca pe un inceput, putem chiar sa ne facem un club in care sa ne intalnim lunar sau bilunar ori trimestrial, depinde fiecare cum poate si in care vom putea dezbate ultimele descoperiri in domeniu. Poate ca impreuna vom reusi sa descoperim noi ceva ce altora le scapa si astfel vom avea sansa ca impreuna sa facem ceva ce altii nici macar nu indraznesc sa viseze. Ma oboseste sincer acest ping pong in care cineva vine cu o idee iar altii sar imediat cu trimiteri la link-uri in diferite limbi si domenii. Fata in fata lucrurile stau cu totul altfel si mi-ar face sincer mare placere sa-i cunosc pe cei care au curajul sa gandeasca altfel si-si pun intrebari care pentru marea masa nu doar ca nu-si au rostul dar nici macar nu le inteleg... 

valangjed

@Marius, te-ai gandit si la partea practica a propunerii tale?Sunt cel putin cateva zeci de useri raspanditi pe cel putin 3 continente, ar fi nevoie de o "coincindenta" prea mare ca sa ne putem intalni.
Filosofia este abuzarea sistematica de un limbaj creat anume cu acest scop.

Marius

E limpede ca m-am referit la cei care sunt aproape de Bucuresti si care ar putea veni.

mircea_hodor

        Sugestia ta Marius este cit se poate de tentanta,imi aminteste de placerea unor dialoguri foarte captivante intre prieteni,dialoguri care parca se dezvoltau de la sine si in care uneori ne dadeam si "teme ptr. acasa" :) Ar fi cu siguranta un adevarat upgrade fata de "monologurile"de pe un forum,iar comparatia ce-mi vine acum in minte vizavi  de tema pe care o "procesam"ar fi ca cea dintr-un computer "normal"si unul cuantic,caci ar putea fi puse pe tapet simultan "n" aspecte. Din pacate  eu nici macar nu sint in apropierea Bucurestiului,dar cu siguranta as beneficia la rindu-mi de rezultatele unor astfel de intilniri.

atanasu

Pe forum nu sunt monologuri ci schimb de informatii. Vine un moment cand intradevr discutia directa este mai eficienta dar din punctul meu de vedere nu ma aflu deocamdata in aceasta faza.

mircea_hodor

Evident ca nu sint monologuri stricto-senso,in realitate insa au mai mult decit aceasta aparenta,prin comparatie cu o "sedinta deschisa"

atanasu

PS. Cred ca exageram cand vorbim de zeci de useri care or fi sau nu raspanditi pe tot globul. Cert este ca aici pe acest fir nu s-au manifestat decat cativa, desi pe cele 12 fire sintetizate de mine au aparut mai multi unii insa fiind sa zicem participanti permanenti.
Consider ca daca au vazut ce facem si au tacut au facut foarte bine asteptand sa vada ce iese ei probabil considerand ca si-au spus la vremea respectiva opiniile, singurul aparut din cei "vechi" fiind Harap Alb cu informatii foarte interesante.
CEi doi care au pornit firul respectiv dl Hodor si cu mine la care s-a adaugat si Marius sunt implicati in problema putin inainte sau odata cu deschiderea acestui fir.
Asa ca de fapt vorbim de patru persoane care poate ca sunt in Bucuresti eu unul si Mrius fiind aici dar  nu stiu de unde sunt Mircea si HP . Asa ca evident ca este prematur sa vorbim despre un fel de simpoziom pe care sa-l organizam in Romania si probabil ca in Bucuresti unde deja sunt sigur 50% din potentialii Ila acest moment ) participanti>
Poate ca dupa ce voi termina cele propuse sa intervina si cei care pana acum s-au abtinut nevrand sa intervina prematur. Atunci vom vedea si poate ca ne intalnim dar mai degraba sub forma unui simpozion care poate fi organizar chiar si la Academie la sectia de stiinte prin CRISFT .DEsigur ca asa ceva nu se organizeaza de pe o zi pe alta si participantii dintre noi trebuie sa vina cu lectia invatata ca sa nu se faca de ras si  pentru asta avem forumul sau putem avea si discutii directe informale face to face despre al caror rezultat cu un soi de Proces Verbal sa-i informam si pe ceilalti dinn grupul de initiativa.
Personal nu cred ca termin ce am de facut decat pe la sfarsitul verii si poate ca sunt optimist.
Rog pe cei care s-au abtinut pana acum sa nu intervina decat daca au ceva relevant adica surse documentare recente si care nu au fost deja indicate desigur fiind binevenit un scurt rezumat sau ideea care se degaja din acea sursa si desigur pe scurt si opinia fata de acestea a celui care ni le pune in fata. Adica ceva in maniera deosebit de utila a lui Harap Alb si a lui Marius care a venit cu un eseu pe puncte, dar atat nu incepe sa polemiseze in baza lor. Personal voi incerca ca tot ce aspus Marius si Mircea sa aibe in final un raspuns sau le voi cere lor sa-l dea.
In rest ii salut pe toti cei care se ostenesc sa ne ajute sau doar sa ia act de ce se petrece pe aici :)

atanasu

PPS Am recitit cele 12 sinteze si ultima propozitie cu care inchei aceasta activitate in 27 martie este:
"Si acum ca am ajuns la sfarsit urmeaza o parte a doua destul de dificila in care voi face sinteza acestor 12 sinteze"

Doresc doar sa precizez ca partea a doua nu va fi sinteza sintezelor ci va fi un text final  in care voi aduna tot ce este relevant in acele 12 texte precum si tot ce s-a mai adaugat la zi, prin linkurile urmarite propunand si o contributie teoretica personala nu la TBB ci doar la cinematica BB, teorie care cu ocazia acestei documentari am vazut ca a  propus-o si un redutabil astronom si cosmolog.

atanasu

PPPS Teorie personala este cam mult spus . Ipoteza de lucru este mai potrivit.

atanasu

Am lipsit din fata ecranului o saptamana dar odata revenit imi dau seama ca inaintea textului final mai am cateva lucruri de facut.
Astfel, pot apare intrebari care ar putea lumina si textul final.
O prima intrebare este, dupa mine,  tinand cont ca totul porneste de la legea lui Hubble, urmatoarea :

Considerand ca se cunoaste legea lui Hubble(vezi si sugestvukl filmulet https://www.khanacademy.org/science/cosmology-and-astronomy/universe-scale-topic/big-bang-expansion-topic/v/hubble-s-law) intreb:
De ce oare ar fi mai OK sa-mi imginez o suprafata tridimensionala intr-un spatiu cu patru dimensiuni care se dilata omogen si uniform decat o miscare intr-un spatiu tridimensional , miscare pe care o executa orice sistem realizat din corpuri(materie) interconectate gravitational conf problemei celor n corpuri (adica in sistem corpurile miscandu-se unele fata de altele conform legilor gravitatiei) si care se indeparteaza radial de un punct central in care se aflau toate (sau materia tuturor)in trecut la momentul BB considerat ca fiind cel ,,initial"?

Astept cu interes opinii referitor la aceasta intrebare.

mircea_hodor


atanasu

Nu, de ce sa-l elimin? Miscarea respectivelor sisteme se produce in timp adica dupa ce stim azi, in perioada de 13,5 mlrd ani.
Asadar?

atanasu

PS. Mai adaug ceva la intrebare si anume ca nu e nevoie sa mi se replice ca la inceput nu era spatiu si timp, intrucat nu este relevant daca el, spatiul si tmpul nostru  au fost create prin dilatarea in patru dimensiuni spatiale, inimaginabila pentru noi, caci a rosti cuvinte si a pune indici la formule nu inseamna a intui, a imagina ceva, cand la fel de bine imi pot imagina ca el, spatiul, nefiind ceva separat de timp adica nici unul din cele doua categorii filozofice (desigur ca si fizice)  neexistand in sine ci doar impreuna prin miscare(asa cum nu exista da fara nu) apar odata si cu un timp in trecut egal cu cel asociat miscarii respective. Recunosc , ceea ce spun nu este chiar asa de simplu dar cred ca este redat in mod cartezian si fara sa trimit pe nimeni sa inteleaga ceva cu ajutorul analogiilor unde numarul de dimensiuni se scde de la trei la doua sau de la doua la una, proces de abstractizare permis de intuitia noastra spatial tridimensonala, o scadere de la ceva inimaginabil (patru sau mai multe ) la cele trei rationabile.
Asa ca, personal, daca nu exista un motiv suficient si necesar foarte limpede prezentat, nu doresc sa ies din cadrul bunului simt dictat de intuitia cu care am venit aprioric pe lume caci si eu cred la fel ca si Kant ca spatiul si timpul sunt aprioric date ratiunii noastre.Spun cred, caci aici la limita nu putem fi decat in zona credintei intuitive.
Acum presupun ca va fi mai usor sa mi se raspunda la intrebare in mod direct si fara a se aplica sistemul talmudic(rabinic) de a raspunde la o intrebare cu o alta intrebare, ceea ce daca nu se urmareste un proces nesfarsit, nu este neaparat de condamnat.