Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Fizica elementara- intrebari de invatacel

Creat de Viosophia, Noiembrie 19, 2014, 08:36:30 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Viosophia

Aproape instantaneu in sensul ca  lumina nu se propaga instantaneu din moment ce are o viteza cu care se propaga si ii ia  de la soare la pamant 8 minute sa ajunga dar datorita faptului ca pe de distante mici lumina pare a  ' aparea' instaneu putem spune ca ea se propaga aproape instantaneu dar ei de fapt ii ia probabil cateva milionime de secunda ca sa se propage . Dar, da, probabil  ca exprimarea mea este eronata.
Dar acum as avea o alta intrebare. La ce fel de lumina ne referim de fapt? Adica...lumina artificiala are aceeasi viteza  de propagare ca  lumina naturala?
Ele doua ca si esenta sunt la fel. dpdv calitativ sa zicem chiar daca provin pe cai diferite?

valangjed

Lumina este, de fapt, radiatie electromagnetica cu lungimi de unda cuprinse intre 400 si 800 nm  , interval in care , radiatia electromagnetica poate fi perceputa de ochiul uman.Viteza luminii depinde de mediul in care se propaga, valoarea de 2 99792458 m/s este viteza luminii in vid.
O metoda de masurare indirecta a vitezei luminii ar fi :se masoara permeabilitatea magnetica u [H/m] si permitivitatea electrica e[F/m] a mediului.Viteza luminii este c=1/sqrt(u*e).De fapt cele doua constante se noteaza cu literele grecesti "miu" si "epsilon"
Filosofia este abuzarea sistematica de un limbaj creat anume cu acest scop.

Viosophia

SI calitativ ce deosebiri sunt intre lumina naturala si lumina artificiala? Cele doua se calculeaza. masoara la fel?

valangjed

Pentru spectrul perceput de ochiul uman nu este nici o diferenta intre lumina naturala de la soare si lumina artificiala.Anumite corpuri de iluminat pot avea anumite frecvente mai accentuate, de exemplu un bec cu incadescenta da o lumina galbena, asta inseamna ca frecventele apropiate de culoarea galbena din spectrul vizibil sun mai intense, o lampa fluorescenta clasica (tubul cu neon) are un spectru foarte apropiat de cel al luminii naturale.
Banuiesc ca ai vazut un curcubeu sau te-ai jucat cu o prisma optica  pentru a vedea descompunerea luminii albe in rosu, orange,galben, verde,albastru , indigo, violet.Fiecare din aceste culori reprezinta o radiatie "luminoasa" de o anumita frecventa si lungime de unda.Intre viteza luminii, frecventa radiatiei si lungimea de unda exista relatia:c=l/f unde c-viteza luminii, l-lungimea de unda, f-frecventa, viteza luminii fiind constanta, fiecarei frecvente ii este asociata o lungime de unda.
Filosofia este abuzarea sistematica de un limbaj creat anume cu acest scop.

Viosophia


puriu

Exista o deosebire calitativa intre sursele termice de lumina si cele netermice . Orice sursa termica, naturala sau artificiala, are o distributie spectrala a intensitatii ce respecta (aproximativ) legea radiatiei corpului negru. Spectrul este continuu si incepe de la o lungime de unda minima ce depinde de temperatura si se intinde pana in infrarosul indepartat.. Sursele netermice (cuantice) naturale sau artificiale emit un numar de linii spectrale discrete prin diverse efecte: descarcari electrice in gaze, fluorescenta, fosforescenta, etc. Sursele artificiale netermice de lumina vizibila imita oarecum spectrul luminii termice, dar diferentele sunt mari, mai ales prin lipsa domeniului infrarosu care nu este necesar.

Viosophia

Lumina produsa prin electricitate provine de la o sursa termica sau netermina de lumina? Dar lumina care vine de la Soare? Avand in vedere ca lumina produsa de Soare provine din exploziile solare inseamna ca provine dintr-o sursa termica ? Lumina provenita de la o lanterna provine dintr-o sursa netermica? Ce inseamna sursa termica/netermica de lumina? Multumesc.

mircea_p

Lumina asa zisa "electrica", adica produsa de diferite surse alimentate cu electricitate, poate fi si termica si ne-termica. Depinde de ceea ce conectezi la priza, mai precis ce fel de bec sau lampa.
Becurile "clasice", cele in care vezi un filament care se face foarte stralucitor cand il aprinzi, sant "termice".
Tuburile fluorescente si LED-urile sant non-termice. Cum lanternele se fac cu LEDuri in ultima vreme...

Sursele "termice" in sensul dicuatat aici, produc lumina prin incalzirea puternica a unui filament sau piesa metalica sau ceramica.
Celelalte folsesc alte mecanisme, care nu mecesita temeraturi mari.

Lumina de la soare nu e produsa de explozii solare ci de stratul exterior al soarelui, incalzit in jur de 6000 de grade de energia produsa prin fuziune nucleara in interiorul soarelui. Deci e "termica", dupa cum arata spectrul ei care este continuu, la fel cu cel al unui bec clasic.