Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Presiune

Creat de cristih, Octombrie 15, 2014, 10:00:44 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

cristih

Se poate sifona mercurul pe luna? Am cam terminat-o de mult (cca 20 ani) cu fizica si incerc sa explic unui copil de cls a 8-a daca da sau nu. Ideea este ca, folosind formula cu pres asc si pres desc as ajunge la ro*g*h mai mare ca zero, deci se poate sifona (scuze sunt nou si nu cunosc metodele de introducere al unor simboluri sa semne matematice.

Electron

Cam care ar fi cauzele care ar impiedica sifonarea respectiva?

e-
Don't believe everything you think.

puriu

Inaltimea maxima a coloanei sifonului e proportionala cu presiunea atmosferica si invers proportionala cu densitatea lichidului si cu acceleratia gravitationala. Daca sifonarea are loc intr-o nava spatiala aselenizata cu atmosfera interna e OK. Pe suprafata Lunii atmosfera lipseste cu desavarsire, deci nu se poate sifona nici un lichid.

mircea_p

#3
Ideea ca functionarea sifonului se bazeaza pe presiunea atmosferica a fost (si este) destul de comuna. Si pe buna dreptate, tinand cont ca functionarea sifonului nu e chiar triviala. E destul de interesanta pentru a fi inca subiect de cercetare in 1971, cum este comunicat in articolul asta:
http://iopscience.iop.org/0031-9120/6/5/005/pdf/0031-9120_6_5_005.pdf

Concluzia: se pare ca functioneaza si in vid.

Aici e un articol in care se raporteaza testarea functionarii in vid:
http://pubs.acs.org/doi/pdf/10.1021/ed2001818

si aici un video al experiemntului descris in articolul de mai sus.
https://www.youtube.com/watch?v=8F4i9M3y0ew

Concluzia cred ca ar fi ca se poate sa mearga pe luna. Mercurul a fost probabil ales pentru ca are presiunea de vapori destul de scazuta pentru a rezista in "vid" (presiune foarte scazuta). Apa s-ar evapora aproape instantaneu.
In experimentul descris mai sus au folosit un lichid special si nu apa, pentru acelasi motiv.

In principiu, ideea e ca functionarea depinde de presiunea hidrostatica si deci de existenta gravitatiei (care exista si pe luna). Si in plus, de coeziunea lichidului si poate alte proprietati.

puriu

Daca lichidul uda tubul sifonului, fortele capilare pot mentine o anumita inaltime a coloanei in lipsa unei presiuni atmosferice. Un tub foarte subtire poate asigura o inaltime capilara suficienta in conditiile gravitatiei lunare. Mercurul nu uda sticla sau materialele plastice, dar se poate folosi un tub metalic.

mircea_p

Dar aici nu era vorba de urcarea lichidului in tub datorita capilaritatii ci de sifonarea lichidului dintr-un vas in altul.

Interactiunea lichidului cu peretii se pare ca intervine ca o forta de frecare, din ce spun autorii articolelor citate. Deci mai degraba impiedica decat ajuta. Importanta e coeziunea dintre moleculele lichidului, care asigura continuitatea coloanei curbate de lichid. Cat poate si ea. Chiar si in atmosfera coloana se poate "rupe" daca tensiunea e prea mare (diferenta de nivel prea mare). Prezenta unor bule de lichid reduce.
In experimentele in vid au folosit un tub cu diametrul de 7 mm. Nu e un tub capilar.

Sigur ca judecata finala o vom avea doar data viitoare cand ne intalnim pe luna. Numai de n-am uita mercurul acasa. :)