Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

problema optica ajutor

Creat de colombo, August 28, 2014, 09:10:45 AM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

colombo

un obiect se afla la distanta d fat de o oglinda plana. Se ntroduce intre obiect si oglinda , parallel cu oglinda , o lama e grosime e si indice de refractie n. Imaginea in oglinda se va forma , fata de aceasta la distanta?

Electron

... la distanta b.

Ai facut vreun desen pentru problema asta?


e-
Don't believe everything you think.

colombo

electron nu stiu sa fac desenul, poate ma ajuti, cu deosebita stima

Electron

#3
Daca nu ar fi lamela in problema, ai stii sa faci desenul ca sa afli unde se afla imaginea?

e-
Don't believe everything you think.

colombo

da, poti sa ma ajuti sau numai vorbim

Electron

Nu stiu daca pot sa te ajut. Nu stiu nimic despre tine, nici ce nivel de studii ai, nici ce ai incercat, nici unde te-ai blocat.

Daca nu esti dispus sa raspunzi la intrebari ca sa vedem pas cu pas cum putem avansa, atunci cel mai sigur nu te pot ajuta. Pe acest forum nu se dau rezolvari mura in gura.

e-
Don't believe everything you think.

colombo

Electron ce doresti sa sti despre mine, sunt un tată care are o grămadă de studii, dar care nu stie să facă un desen de optică, mai bine zis cum merg razele de lumină, să îi explice copilului lui aceasta problemă , mai mult nici profesoara unde platesc bani nu i-a făcut desen.Asta este motivul pentru care m-am si inscris pe acest forum , in rest multe vorbe.Nu stiu dacă am fost ințeles.
Cu deosebita stima

Electron

#7
E foarte grav ce spui despre profesoara respectiva. Daca nu a explicat elevilor cum se fac desenele la optica, atunci e chiar trist.

Dar sa lasam pe altii si sa vedem ce e cu problema asta. Ce dificultate intampini la facut desenul? Ai spus ca fara lamela stii sa faci desenul. Daca stii sa determini pe cale grafica pozitia imaginii in oglinda plana, (repet, fara lamela), atunci putem incepe de acolo. Dar inca nu am vazut nimic de la tine. Te invit deci sa prezinti desenul simplu fara lamela pe baza caruia se poate determina pozitia imaginii fata de oglinda.


e-

PS: E de apreciat ca doresti sa-ti ajuti copilul si voi face tot ce pot ca sa te ajut in acest demers. Dar pana nu intelegi tu insuti problema si rezolvarea, nu ai cum sa o explici altcuiva. De aceea nici nu sunt de acord cu rezolvarile date mura in gura.
Don't believe everything you think.

colombo

Electron am atasat desenul fara lamă.
Cu deosebită stimă.

puriu

Intrebarea nu este clara (Imaginea in oglinda se va forma , fata de aceasta la distanta?). Lama plan-paralela nu modifica convergenta fasciculelor de lumina, dar produce deplasarea laterala a razelor inclinate. Daca razele trec prin lama si dupa reflexia pe oglinda, deplasarea se dubleaza. Constructia grafica presupune incidenta unei raze inclinate sub un unghi, trecerea prin lama sub un unghi mai apropiat de normala si iesirea razei cu acelasi unghi ca cel initial. Imaginea unui obiect situat la infinit (o stea) privita printr-un ansamblu oglinda-lama apare deplasata lateral. Imaginea unui obiect apropiat (propriul nas) apare mai indepartata cu lama decat fara lama.

Electron

#10
Citat din: puriu din August 29, 2014, 02:27:30 PM
Intrebarea nu este clara (Imaginea in oglinda se va forma , fata de aceasta la distanta?). Lama plan-paralela nu modifica convergenta fasciculelor de lumina, dar produce deplasarea laterala a razelor inclinate.
Adica nu are efect de marire/micsorare a imaginii. Dar are totusi efect de deplasare a imaginii (in sensul apropierii sau departarii de oglinda).

CitatDaca razele trec prin lama si dupa reflexia pe oglinda, deplasarea se dubleaza.
Corect.

CitatConstructia grafica presupune incidenta unei raze inclinate sub un unghi, trecerea prin lama sub un unghi mai apropiat de normala si iesirea razei cu acelasi unghi ca cel initial.
Nu e suficient.

Avem doua cazuri:

1) Obiectul e privit de langa oglinda (raza trece doar o data prin lama).
In acest caz, folosim prelungirea razei reflectate dincolo de oglinda ca sa calculam geometric deplasarea imaginii.

2) Obiectul e privit de pe aceeasi parte a lamei ca si obiectul (raza trece de doua ori prin lama).
In acest caz, folosim prelungirea razei refractate (care vine de la oglinda) ca sa calculam geometric deplasarea imaginii.

CitatImaginea unui obiect situat la infinit (o stea) privita printr-un ansamblu oglinda-lama apare deplasata lateral.
Esti sigur? Te invit sa demonstrezi acest lucru. Corect.

CitatImaginea unui obiect apropiat (propriul nas) apare mai indepartata cu lama decat fara lama.
Poti face o figura care sa demonstreze acest lucru? Eu nu prea inteleg ce spui. E implicata si o oglinda sau nu?


@puriu: Te rog foarte mult sa verifici ceea ce postezi in aceasta sectiune, pentru ca decat sa dai indicatii gresite, mai bine nu dai deloc.

e-
Don't believe everything you think.

Electron

Citat din: colombo din August 29, 2014, 01:34:11 PMam atasat desenul fara lamă.
Observatii:

1) Oglinda este doar o suprafata (doar o linie) care pe o parte reflecta iar pe cealalta e "hasurata". In desenul tau nu e clar care e suprafata reflectatoare.
2) Conventia de desen este ca razele reale se deseneaza cu linie continua, iar razele virtuale (prelungirea in oglinda a razelor reale) cu linie punctata.
3) Tot prin conventie, se marcheaza sensul razelor (reale) cu sageti, dar se foloseste acelasi numar de sageti pentru aceeasi raza, tocmai pentru a identifica mai usor diferitele raze.
4) Raza care pleaca de la B si ajunge in A (iar virtual in A') este un caz particular irelevant, chiar de evitat, pentru ca poate produce confuzii. Orice raza inclinata care trece prin B poate fi folosita pentru localizarea imaginii (B') in oglinda. Chiar e indicat sa se foloseasca intotdeauna 3 raze diferite (una dintre ele poate fi cea paralela cu axul sistemului) pentru a se verifica faptul ca toate se intersecteaza (real sau virtual) in acelasi punct imagine.

Incearca acum sa faci desenul cu lamela (vezi si indicatiile lui puriu), stiind ca lamela are doua suprafete (are grosimea "e"). Nu ezita sa faci lamela "exagerat de groasa" ca sa poti urmari mersul razei la trecerea dintr-un mediu in altul.

e-
Don't believe everything you think.

colombo

Electron am atasat desenul.
cu deosebita stima.

Electron

Nu inteleg ce ai desenat. Explica cum ai desenat raza care trece prin B. Este ea paralela cu axul optic (adica e perpendiculara pe oglinda si pe lamela) ? Este ea deviata la trecerea prin lamela? Daca da, sub ce unghi?

Inainte sa raspunzi la aceste intrebari, poate e util sa revezi notiunea de refractie la trecerea razelor dintr-un mediu in altul.

Apropo de desen:
1) Acum e mai clar care e suprafata reflectatoare (oglinda).
2) Pentru a determina pozitia unei imagini (de exemplu B', imaginea lui B) e nevoie de intersectia a cel putin 2 raze (reale sau prelungiri virtuale) care trec prin B. Ideea este ca trebuie sa consideri cel putin 2 raze care "pleaca" de la B, trec prin sistemul optic si apoi (dupa ce se intorc din cauza oglinzii) sunt observate. Imaginea B' se va afla la interesectia razelor observate (sau a prelungirii lor virtuale).
De exemplu:




e-
Don't believe everything you think.