Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Nelamurire simbol tensiune

Creat de vanka, Iunie 28, 2014, 08:01:27 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

vanka

In mod probabil, raspunsul la intrebarea mea e unul banal, dar mai bine sa nu raman cu nelamurirea. In imaginea atasata sunt reprezentate 2 circuite, singura diferenta fiind simbolul tensiunii de alimentare. Fiind obisnuita cu a 2-a notatie(cea cu sageata), am scris Kirchoff II pe ochiul o1 pentru circuitul I gandindu-ma ca, daca sensul de referinta nu coincide cu sensul marcat pentru Us, atunci semnul tensiunii e "-". Aparent, rationamentul meu nu e corect...
Imi poate explica cineva, de ce?


valangjed

In imaginea de jos ai o sursa de tensiune continua, in imaginea de sus ai o sursa de tensiune alternativa sinusoidala.
Filosofia este abuzarea sistematica de un limbaj creat anume cu acest scop.

vanka

Merci de observatie! Dar care e diferenta? Kirchoff nu ar trebui sa se scrie la fel?

valangjed

In cazul curentului continuu frecventa este nula deci termenul j(omega)L este nul.Ca observatie, daca parcurgem nodul in sensul indicat de tine avem -Us, sensul de parcurgere este opus sensului tensiunii deci relatia este -Us+j(omega)LI+RI=0
Filosofia este abuzarea sistematica de un limbaj creat anume cu acest scop.

vanka

Ceea ce nu inteleg eu este de ce apare Us cu minus in membrul stang.
Din Kirchoff 2, care zice ca, pentru un ochi de circuit, suma algebrica a tensiunilor imprimate este egala cu suma caderilor de tensiune din acel ochi, nu trebuia sa fie IR+j(omega)L1I1= -Us ?
Ma refer la circuitul in regim sinusoidal..

valangjed

Suma algebrica a tensiunilor de-a lungul unui ochi este nula.Aceasta este formularea teoremei a doua a lui Kirchoff.Faptul ca se trec tensiunile surselor intr-o parte si caderile de tensiune pe elementele de circuit in cealalta parte este doar un artificiu matematic, menit sa usureze calculele.Banuiesc ca aceasta confuzie apare datorita manualelor alternative.Nu prea inteleg eu ce poate fi alternativ la o stiinta exacta dar asta e alta discutie.
Filosofia este abuzarea sistematica de un limbaj creat anume cu acest scop.

vanka

Multumesc tare mult! Acum am inteles.
De mare ajutor formul. Mai ales ca sunt oameni dispusi sa impartaseasca din cunostintele lor.