Welcome, Guest. Please login or register.

Autor Subiect: Dinam: Legea lui Faraday  (Citit de 21412 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Georjack

 • Vizitator
Re: Dinam: Legea lui Faraday
« Răspuns #15 : Martie 24, 2010, 03:09:25 p.m. »
Iata cum misc eu magnetii pe langa bobina.

Nu am mai connectat LED-ul la cele doua capete de sarma, deoarece nu avem cum sa mai tin in maini si panoul cu LED-uri, eu doar am vrut sa va arat esentialul. Iar rezultat este ca nu functioneaza, deloc.

Offline mircea_p

 • Senior
 • ****
 • Mesaje postate: 1979
 • Popularitate: +140/-12
Re: Dinam: Legea lui Faraday
« Răspuns #16 : Martie 24, 2010, 04:43:26 p.m. »
OK, acum e ceva mai clar desi te misti foarte repede.
De ce ai nevoie de panoul cu leduri? E o complicatie in plus. Un singur led ar fi de ajuns.

Si nu e nevoie sa tii bobina in mana. Poti sa o pui pe masa. Apoi incearca sa introduci si sa scoti magnetul din bobina.
Magnetul e la o distanta enorma fata de bobina. Campul magnetic scade foarte repede cu distanta.
Nu e clar daca bobina are miez sau nu. Daca nu are, cel mai bine ar fi sa misti magnetul in interiorul bobinei (il bagi si il scoti, in mod periodic).
Daca nu intra, incearca sa il aduci foarte aproape de suprafata, aproape in contact. Si nu e nevoie sa te misti asa repede.
 

Offline mercur

 • Junior
 • **
 • Mesaje postate: 196
 • Popularitate: +10/-3
Re: Dinam: Legea lui Faraday
« Răspuns #17 : Martie 24, 2010, 06:05:52 p.m. »
Ai verificat continuitatea bobinei (cea cu sârmă subţire)? Să nu cumva să fie întreruptă.

Georjack

 • Vizitator
Re: Dinam: Legea lui Faraday
« Răspuns #18 : Martie 24, 2010, 06:51:39 p.m. »
Ma bucur ca pana la urma ati inteles ceva din acel video.
Voi raspunde pentru fiecare pe rand.
Raspuns pentru mircea_p:
Bobina nu are miez. Am incercat ceea ce m-ai sfatuit sa fac si am introdus magnet-ul in interiorul bobinei si am miscat de sus in jos magnet-ul si am renuntat la panoul cu LED-uri, cu toate ca eu connectam doar un LED din acel panou, nu toate LED-urile. Nici aceasta metoda nu a functionat. Apoi am luat inca un magnet pe exteriorul bobineti si cu cel din interior-ul bobinei si am miscat magnet-ul din exterior fata de cel din interior-ul bobinei si tot nu a functionat.
Raspuns pentru mercur:
Am verificat daca sarma este buna conductoare de electricitate si daca nu se creeaza un scurt-circut sau daca este intrerupta. Am connectat o baterie intre bobina si LED si LED-ul sa aprins.
------------------------
Eu totusi cred ca sarma este problema mea. Imi puteti spune ce fel de sarma sa cumpar de la magazin?
Adica cum se numeste mai exact, sarma de cupru si mai cum. Deoarece voi cumpara alta sarma, deoarece cred ca aceasta nu este buna si de aceea nu merge nimic la mine.

HarapAlb

 • Vizitator
Re: Dinam: Legea lui Faraday
« Răspuns #19 : Martie 24, 2010, 10:55:14 p.m. »
Ma indoiesc de faptul ca pot aprinde un LED cu instalatia aceea (bobina + magnet miscat cu mana).
Pe ce scala ai pus voltmetrul? Vad ca ai precizie de 0.1V (100mV) incearca sa-l pui pe scala de mV sau zeci de mV.

Ai incercat sa faci o estimare teoretica a tensiunii care se genereaza pe bobina respectiva ? Asta ca sa-ti faci o idee despre ceea ce vrei sa masori.

dookuhaka

 • Vizitator
Răspuns: Dinam: Legea lui Faraday
« Răspuns #20 : Iunie 09, 2014, 08:43:08 a.m. »
Pentru a obţine curent continuu într-un dinam ai nevoie de turaţii mari! De aceea la maşini nu se montează un dinam ci un alternator (generator de curent alternativ) care produce curent electric, ulterior redresat cu ajutorul diodelor, chiar la turaţii mici ... ale arborelui cotit (care prin fulie şi curea învârte şi alternatorul)! Uită-te şi la dinamul de la bicicletă (un dinam disponibil în comerţ, deci la îndemâna oricui!): rotiţa care se sprijină pe roata bicicletei preia de la aceasta viteza periferică a ei şi, datorită diametrului său mic, o transformă într-o viteză unghiulară mare!

Offline puriu

 • Experimentat
 • ***
 • Mesaje postate: 362
 • Popularitate: +31/-21
Răspuns: Dinam: Legea lui Faraday
« Răspuns #21 : Iunie 11, 2014, 02:13:51 p.m. »
Legea lui Faraday spune ca tensiunea indusa este proportionala cu viteza de variatie a fluxului magnetic prin bobina. Lui Faraday i-a fost usor pentru ca folosea instrumente sensibile. Pentru a aprinde un LED e nevoie de o tensiune destul de mare, intre 1,6 V la cele rosii pana la 3 V la cele albe sau albastre. Curentul poate fi mic, dar tensiunea trebuie sa depaseasca un anumit prag. Bobina trebuie sa aiba multe spire din cupru izolat (emailat ) mai gros de 0,15 mm, iar fluxul magnetic variabil trebuie sa fie mare. Trebuie sa aiba miez feros sau magnetul sa se miste in interiorul ei. Tensiunea la bornele bobinei este alternativa. LED-ul se aprinde numai pe una dintre alternante si se poate lega oricum. Se pot lega doua LED-uri antiparalel si va arde cate unul la fiecare alternanta.