Welcome, Guest. Please login or register.

Autor Subiect: Hibele teoriei Big-Bang-ului,si ipoteze sau sugestii alternative.  (Citit de 130521 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline atanasu

 • Senior
 • ****
 • Mesaje postate: 1742
 • Popularitate: +17/-173
Re: Hibele teoriei Big-Bang-ului,si ipoteze sau sugestii alternative.
« Răspuns #270 : Ianuarie 12, 2020, 08:50:48 p.m. »
Voi adauga acum la inceput de an 2020 o trimitere la un articol al lui Cristian Roman din Stiinta si Tehnica din oct 2019 in care autorul detaliaza problema calculului constantei Hubble de la primele masuratori facte in anii 20 ai secokukui trecut  si pana in prezent problema pe care am abordatt-o si noi destul de detaliat in diverse momente ale dezvoltarii subiectului acestui. Linkul este: https://stiintasitehnica.com/o-enigma-nerezolvata/ si retin ca valoare cea mai recenta(ianuarie 2019) pe cea de 72,5  km/s/Mpc si citez din articol:  "cea mai recentă determinare a constantei lui Hubble a fost publicată în ianuarie 2019, în Monthly Notices of the Royal Astronomical Society. Valoarea obținută este de 72,5 km/s/Mpc, cu o eroare de 3% si  ținând seama de aceasta marja de eroare , această valoare se suprapune bine cu valoarea de 74 km/s/Mpc, determinată de către echipa lui Riess tot in 2019 prin metoda clasica a cefeidelor.
Mentionam ca se constata ca discrepanta cu masuratoarea  facuta pe baza datelor furnizate de telescopul spațial Planck de 67,4 km/s/Mpc rămâne în picioare si poate doar folosirea in viitor a undelor gravitationale sa lamureasca problema care este deosebit de importanta si care daca se mentine ar putea sa conduca la concluzia ca  se poate spune că modelul cosmologic, care descrie evoluția Universului de la origine și până în zilele noastre, nu este inca complet.

Offline A.Mot-old

 • Senior
 • ****
 • Mesaje postate: 1079
 • Popularitate: +13/-57
Re: Hibele teoriei Big-Bang-ului,si ipoteze sau sugestii alternative.
« Răspuns #271 : Septembrie 16, 2020, 04:17:21 p.m. »
1) Citat din https://ro.wikipedia.org/wiki/Big_Bang :
"Teorii despre producerea Big Bangului; suportul științific
Astronomul american Edwin Hubble a descris Universul ca fiind în continuă extindere, dând cosmologilor "o temă pentru acasă". El pornește de la ideea că la începuturi, cu circa 13,7 miliarde de ani în urmă, Universul încă nu exista. Ceea ce a existat a fost doar un punct de o natură cu totul specială, o așa-numită singularitate, ceva fără dimensiuni dar cu o energie infinită. "
Dacă un punct nu are volum , atunci cum se poate ca acel punct să aibă o energie infinită?  ???


2) Citat din https://ro.wikipedia.org/wiki/Big_Bang :
"Limitele cunoașterii momentelor de început ale Big Bangului
Astrofizicienii nu pot (încă) explica apariția universului la secunda "zero" (momentul inițial). Ei iau ca punct de plecare momentul 10−43 secunde după explozia originară (Big Bang). La această "vârstă fragedă" tot universul vizibil era conținut într-o sferă de mărime infimă, subnucleară, de numai 10−33 centimetri diametru (nucleul unui atom are ordinul de mărime de 10−13 centimetri). Temperatura la acel stadiu era însă inimaginabil de mare, de ordinul a 1032 grade.

Teoria nu este aplicabila mai devreme de momentul "zero" + 10−43 secunde; pentru că se izbeste de „zidul Planck” (știința este încă incapabilă să explice comportamentul atomilor în condițiile în care forța de gravitație devine extremă, așa cum era cazul în universul de 10−33 centimetri). „Zidul Planck” reprezintă de fapt existența limitelor minime fizice ale obiectelor; una din barierele fizice este „quantumul de acțiune” sau așa-numita "Constantă a lui Planck" = 6,62 10−34 Joule secundă, care reprezintă cea mai mică dintre cantitățile de energie existente în lumea noastră fizică, adică limita divizibilității spectrale și, prin aceasta, limita extremă a oricărei divizibilități. Prin analogie există o „lungime ultimă” numită și „Lungimea lui Planck”, precum și „Timpul lui Planck”, care este cea mai mică unitate de timp posibilă teoretic."

Din citatul de mai sus referitor la "Limitele cunoașterii momentelor de început ale Big Bangului" rezultă o sferă extrem de mică și tare aș fi curios să văd calculele privind dimensiunile , temperatura , constanta Planck , lungimea Planck și timpul Planck referitoare la Univers la momentul 10-43 secunde....Din ce calcule rezultă acel 10-43? ???
Big-bangul continuă și azi?
« Ultima Modificare: Septembrie 16, 2020, 08:42:13 p.m. de A.Mot-old »
Adevărul Absolut Este Etern!

Offline A.Mot-old

 • Senior
 • ****
 • Mesaje postate: 1079
 • Popularitate: +13/-57
Re: Răspuns: Hibele teoriei Big-Bang-ului,si ipoteze sau sugestii alternative.
« Răspuns #272 : Septembrie 17, 2020, 04:11:42 p.m. »
Va puteti inchipui un "univers" static, cu o infinitate de dimensiuni? Nici eu ;) dar il putem "gandi".O conexiune de internet "lucreaza" cu minim 256 de dimensiuni(vectori "perpendiculari" cu "valori" prestabilite).In romanul "Zeii insisi", scris de Isaac Asimov, exista o "afirmatie":"Orice numar intre 1 si infinit, nu are sens."Daca spatiul "nostru" are 3 dimensiuni spatiale si una temporala este pentru ca asa "percepem" noi dar nimic nu ne impiedica sa "gandim" ca exista mai multe dimensiuni.De ce 3?De ce 4?De ce 11?De ce nu 1345?De ce nu?
Raspunsul meu ar fi:"Pentru ca oamenii sunt limitati in cele 3 dimensiuni spatiale si una temporala(pe care nu o pot "manipula") si nu incearca sa "gandeasca" mai mult."
Eu cred că Universul este static și este suficient să-l analizăm în spațiul cu trei dimensiuni la care se adaugă timpul așa cum este descris în https://translate.google.com/translate?hl=ro&sl=en&u=https://en.wikipedia.org/wiki/Static_universe&prev=search&pto=aue și citez:
"Un univers static , denumit și un univers „staționar” sau „infinit” sau „infinit static”, este un model cosmologic în care universul este atât infinit spațial, cât și infinit temporal, iar spațiul nu se extinde și nici nu se contractă. Un astfel de univers nu are așa-numita curbură spațială ; adică este „plat” sau euclidian . Un univers static infinit a fost propus pentru prima dată de Thomas Digges (1546-1595). [1]"
Întrebarea I-a:
Ce înțelegi tu printr-un Univers static?
« Ultima Modificare: Septembrie 18, 2020, 02:50:46 p.m. de A.Mot-old »
Adevărul Absolut Este Etern!

Offline atanasu

 • Senior
 • ****
 • Mesaje postate: 1742
 • Popularitate: +17/-173
Re: Hibele teoriei Big-Bang-ului,si ipoteze sau sugestii alternative.
« Răspuns #273 : Septembrie 17, 2020, 05:52:56 p.m. »
@Scientia, @Pozitron
Admin, rog sa chemati la ordine acest user A.Mot-old si sa-l indrumati sa posteze eventuale raspunsuri sau comentarii pe care le are fata de anume sustineri ale unor useri (in cazul de fata Valangjed)  pe topicul unde au fst publicate abtinandu-se sa polueze un topic cu sute de mii de vizite si la care nu a participat de loc.


« Ultima Modificare: Septembrie 18, 2020, 07:15:19 a.m. de atanasu »

Offline atanasu

 • Senior
 • ****
 • Mesaje postate: 1742
 • Popularitate: +17/-173
Re: Hibele teoriei Big-Bang-ului,si ipoteze sau sugestii alternative.
« Răspuns #274 : Februarie 10, 2021, 08:29:03 a.m. »
Anul 2020 nu a fost un an fast pentru mine si de aceea nu am mai avut timp sa mai completez documentarea la acest fir dar e bine sa adaug acum postarea dnei fizician Catalina Curceanu, o tanara si valoroasa  fizician din generatia lui Cristian Presura si Adrian Buzatu(userul Adi care a intemeiat in 2007 sub forma de blog acest  forum cedat ulterior Scientiei(februarie 2011), cand el devenind un fizician profesionist cu destule sarcini profesionnale stricte, nu a mai avut timp sa-l administreze si apoi in 2013 odata cu certitudinea privind descoperirea si experimentala a bosonului Higgs la care a participat spre cinstea lui, a si renuntat complet la activitatea de aici)
Userul princehansolo mi-a semnalat articolul dnei Curceanu si il semnalez si eu aici, din el desprinzandu-se doua ipoteze: una hazardata privind o noua fizica plecand de la neconcordantele din masuratorile constantei Hubble mentionate si de mine la mometul potrivit pe acest fir si o a doua plecand de la posibilitatea unor densitati cosmice diferite in spatiul cosmic in asa numite bule cosmice care ar avea drept consecinta acesata variabilitate a lui H.
Desigur ca numai masuratorile cosmice vor confirma sau infirma aceasta a doua ipoteza si cine stie ce alte masuratori vor confirma o noua fizica cum se anticipa gresit cand cu experimentul Opera de la CERN de care am mai vorbit.

Asadar :

https://www.scientia.ro/blogurile-scientia/blog-catalina-curceanu/7801-expansiunea-universului-are-valori-diferite-functie-de-metoda-de-masurare-sa-fie-asa-pentru-ca-suntem-intr-o-bula-cosmica.html

Online princehansolo

 • Junior
 • **
 • Mesaje postate: 136
 • Popularitate: +1/-0
Re: Hibele teoriei Big-Bang-ului,si ipoteze sau sugestii alternative.
« Răspuns #275 : Februarie 11, 2021, 11:12:00 p.m. »
https://www.scientia.ro/blogurile-scientia/blog-catalina-curceanu/7801-expansiunea-universului-are-valori-diferite-functie-de-metoda-de-masurare-sa-fie-asa-pentru-ca-suntem-intr-o-bula-cosmica.html
@atanasu
In legatura cu "metoda de masurare" am regasit o discutie draga mie cu userul Puiu in sectiunea Q&A:
https://scientia.ro/qa/20513/ce-se-intampla-cu-electronul-cand-se-intalneste-cu-un-pozitron

In alta ordine de idei: am trecut de ANALIZA 4 de la pagina #1 a acestui fir de discutii. Este super cum ai rezumat redshift-ul.
Toate-s vechi și noi sunt toate

Offline atanasu

 • Senior
 • ****
 • Mesaje postate: 1742
 • Popularitate: +17/-173
Re: Hibele teoriei Big-Bang-ului,si ipoteze sau sugestii alternative.
« Răspuns #276 : Februarie 12, 2021, 12:39:12 p.m. »
UPDATE:  Intrucat A.Mot si-a modificat textul acesta actual de mai sus aeasta moificat nefiind atat de deranjant, doar ca a muta discutiile de la un topic la altul,si pot acepta ca in actuala formulare intrebarile sunt si aici in topic dar nu cred ca autorul a citit tot ce s-a scris aici si deci  este posibil ca intrebarile dsale sa fie redundante cu lucruri deja discutate.
Asadar rog pe cei care mai intevin altfel decat destinasem acest fir, in sensul ca doar sa se complteze daca este cazul documentatia cu prezentarea foarte pe scurt a unor elemente de noutate finalizate si cu o scurta conluzie care nu a fost deja avuta in vedere si acum imi permit sa adaug ca si fata de intrebari care este posibil sa fie redundante cu textul amplu existent pe care nici eu nu-l mai tin exact minte cum poate a fost si in cazul intrebarilor puse de A. Mot, cei ce intervin astfel, sa declare ca au citit firul, atat cele 12 analize facute pentru activitatea exerioara acestui fir dar si firul in totalitatea sa. si daa nu se ostenesc atat sa nu se mai bage in vorba in mod inutil. 
« Ultima Modificare: Iunie 30, 2021, 07:38:31 a.m. de atanasu »