Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

A Treia Cale

Creat de ion adrian, Martie 17, 2014, 12:05:19 AM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 2 Vizitatori vizualizează acest subiect.

atanasu

#120
Si acum postarea pe care o anuntam si care este legata de ceva gasit de mine intr-o carte deosebita intitulata in traducere romaneasca: "Indreptatirea Binelui-Opravdanie Dobra". Cartea este scrisa de un important autor rus si anume Vladimir Soloviov (1853-1900 ) filozof crestin rus, care intemeiaza o morala crestina in aceasta carte a sa.
Dar si Calea a treia are un resort moral important asa ca personal consider ca si Soloviov poate fi pus la fundamentele acestei teorii social economice.
Sa ne reamintim ca Ion Adrian a fundamentat  teoria sa prin stabilirea drept temelie a acesteia a postulatului  prezentat cu bolduite  in primul fir din Martie 17, 2014, 12:05:19 a. m si cred ca este bine si din respect pentru intemeietor dar si pentru tema, sa mai avem in fata inca odata acea postare  pe care nu am facut altceva decat sa o mai fundamentez desi si Ion Adrian a reusit pret de destule postari in care a fost destul de  contrazis, sa o fundamenteze mai complex si acum cu aceasta ocazie eu care nu sunt economist imi aduc aminte de sfatul conducatorului meu de doctorat, regretatul profesor Dumitru Mangeron de la I.P.Iasi unde a condus catedrele de matematici speciale si de mecanica teoretica si tehnica si a fost si intemeitorul si sustintorul darz al Buletinului Institutului Politehnic din Iasi, publicatie universitara cu  mai multe schimburi decat celelalte similare din lume, lucru care a imbogtit in acea vreme de intuneric comunist, foarte mult, Biblioteca Innstitutului Poliehnic Iasi.
Ei bine odata cand l-am intrebat  daca intre domeniul in care imi sustineam doctoratul si care era si domeniul sau de activitae si stiinta economica ce ar fi mai bine sa aleg, Dsa a spus fara sa clipeasca: Stiinta economica si acum de cand m-a ocup de aceasta Cale a treia am inteles mai bine ce dorea sa spuna.
In postarile pe care le-am promovat din 2015 cand am redeschis firul de fapt m-am ocupat de urmarirea a ceva ce eu consider un corolar al teoriei Caii a treia respeciv acel UBI(universal Basic Input)  care a capatat in ultimii 30-40 de ani o dezvoltare fulminanta in lume si mai ales in Europa si America de Nord .

Prima postare a lui Ion Adrian este :

"Fata de cele doua cai de dezvoltare economica la care a ajuns stiinta economica si anume socialismul(marxismul) cu proprietatea comuna asupra mijloacelor de productie si cu partid unic si capitalismul cu proprietatea privata asupra mijloacelor de productie si democratia politica consider ca este posibila si o cale a treia despre care vorbesc multi, dar nu se stie exact cum ar trebui sa fie.

Sunt convins ca omenirea nu este inca pregatita sa accepte axiomele pe care le propun pentru a fundamenta  aceasta a Treia Cale de dezvoltare economico-sociala, dar sunt la fel de convins ca daca nu le adopta va dispare intrun fel sau altul, nu neaparat total dar distrugand civilizatia, precum tot vedem in diverse filme fantastice si apocaliptice.

Am pregatit enuntul scurt cu care voi incheia, prin prezentarea dezideratului social cel mai adanc si de aplicarea caruia se poate arata,ca a depins implicit desvoltarea pozitiva a civilizatiei.

Acesta apare explicit in secolul 19 mai intai in  USA la parintii fondatori, care prin Philip Mazzei au afirmat ,,All humans are created equal" pentru ca sa si legifereze acesta propozitie in Introducerea Declaratiei de independentă a Statelor Unite ale Americii, scrisă de Thomas Jefferson în 1776, care spune textual:


,,We hold these truths to be self-evident, that all men are created equal, that they are endowed by their Creator with certain unalienable Rights, that among these are Life, Liberty, and the Pursuit of Happiness.".


Ulterior textul devine mai precis si mai aproape de formularea juridica: ,,Oamenii se nasc şi rămân liberi şi egali în drepturi" si "Toate fiinţele umane se nasc libere şi egale în demnitate şi în drepturi. Ele sunt înzestrate cu raţiune şi conştiinţă şi trebuie să se comporte unele faţă de altele în spiritul fraternităţii."


Aceste cuvinte stau în fruntea a doua dintre cele mai importante texte ale umanitătii, si anume Declaratia drepturilor omului si ale cetăteanului, adoptată de Adunarea Natională Franceză la 26 august 1789, respectiv Declaratia universală a drepturilor omului, adoptată de Adunarea Generala a Natiunilor Unite la 10 decembrie 1948.

Eu sustin ca desi acestea raman inca un deziderat, dezvoltarea pozitiva a civilizatiei a depins de proportia in care el s-a aplicat si evident ca acest lucru s-a petrecut maximal unde a si aparut, adica in USA si in occidentul european.

Stiinta economica nu a reusit inca sa fundamenteze aceste deziderate ale ratiunii si inimii omenesti,  fiind totusi atat de simplu sa le fundamentezi economic incat totul devine un fel de ou al lui Columb la care eu m-am gandit, cand la noi comunismul aproape le abolise in fapt, ca in vorbe si teorie se lauda cu o deplina realizare.

Asadar axiomele care fundamenteaza economico-juridic dezideratul de mai sus punand bazele dezvoltarii stintei economice a ceea ce vom numi A Treia Cale de Dezvoltare a Omenirii, sunt:

Oamenii se nasc liberi si egali in demnitate si in drepturi pentruca se nasc si raman pana la moarte in mod absolut si inalienabil proprietari asupra fortei lor de munca si egali proprietari asupra resurselor naturale in componentele  acestora neatinse de exploatarea sau prelucrarea omului.

Desigur ca este sarcina specialistilor in stiinta economica sa aplice aceste axiome, daca le accepta, pentru ca o axioma nu se poate demonstra ci doar accepta si aplica, si sa creeeze baza teoretica de implementare sociala a Celei de a Treia Cai care este fata umana a globalizarii, cealata fiind ranjetul had al ipocriziei diavolesti distructive."

Si acum textul gasit in Soloviov  care in constructia moralei umane pe care o face ajunge la urmatoarea concluzie de etapa si citez:
"Asadar dispunem deocamdata de cele doua postulate : postulatul rational al datoriei de a face bine si postulatul natural al starii de bine  Adica:
1) Toti oamenii trebuie sa fie buni si
2) Toti oamenii vor sa fie fericiti
Ambele postulate isi a temeiul firesc in fiinta omului, dar niciunul nu cuprinde in sine ratiuni suficiente sau conditiile realizarii lor."

Sa observam ca postulatul socio-moral al egalitatii si libertatii este in aceiai situatie neavand la indeamana mijloacele de realizare, Thomas Paine fiind unul din primii care a realizat o astfel de prevedere,  un fel de UBI avant la letre dar postulatul lui Ion Adrian exact asta ofera: ratiunea suficienta si mijloacele de realizare.
Din pacate cei care pomoveaza azi UBI desi il au pe Thomas Paine printre precursori nu inteleg inca cele scrise de Ion Adrian si de mine aici pe acest fir. Dar vor intelge in cele din urma pentuca eu le trimit textele asea si in franceza si in engleza si nu imi este frica sa si pastiseze, considerand deja ca la fel cu legile lui Newton acest pstulat insotit de UBI ca mijloc si de o intreaga stiinta economica ce este de construit este deja un bun universal care trece peste notiunea de pioriate sau drept de autor, caci doar prin voia Domnului putea sa aiba Ion Adrian o asemene idee pe care si eu sa o inteleg fulgerator lmdiat ce o vad cred ca prin aceiasi voie.



atanasu

#121
Infine dl presedinte Joe Biden aplica intr-o anume maniera propunerea lui Andrew Yang un fost posibil candidat la presedentia USA din partea Partidului Democrat de care v-am vorbit foarte pe scurt in 14 aprilie si 10 septembrie 2019 la acest fir. Voi cita un text aparut zilele astea la noi:

"Americanii ar urma să primească în acest week-end primele cecuri şi viramente în valoare de 1.400 de dolari/persoană prevăzute în pachetul de stimulare de 1.900 miliarde de dolari ratificat joi de preşedintele Joe Biden, conform unui anunţ al administraţiei americane făcut vineri, relatează Agerpres, citând AFP.
Primele plăţi vor fi făcute prin virament,"unii destinatari vor începe să le primească începând cu acest week-end, iar alţii săptămâna viitoare", au anunţat Departamentul Trezoreriei şi administraţia fiscală în comunicate de presă.
Numărul exact al beneficiarilor nu a fost specificat, dar suma totală ar putea ajunge la aproximativ 400 de miliarde de dolari.
Milioane de americani, ale căror venituri anuale sunt mai mici de 75.000 de dolari/persoană sau 150.000 de dolari/cuplu căsătorit, vor primi un cec în valoare de 1.400 de dolari, fie adult sau copil.

Fata de tot ce am aratat aici consider ca este o realizare socio-politica exceptionala Este un pas experimental din ceea ce azi se numeste UBI (Universal Basic Income) si care in opinia mea este o consecinta a aplicarii constiente sau nu, a postulatelor propuse de mine pentru A treia Cale de Dezvoltare Socio-Economica a Umanitatii (Calea lui Thomas Paine)
Desigur ca daca nu se inteleg si nu se aplica postulatele propuse se ajunge in inflatie cum spune cel de deasupra. Este un gest economic constient si nu un act de pomana caritabila. Este vorba de fapt despre un drept economic subsumat dreptului la viata si libertate.
Valoarea ajutorului financiar va scădea treptat până la venituri de 80.000 de dolari/persoană şi 160.000 de dolari/cuplu.

Aceste criterii sunt mai restrictive faţă de planul prezentat iniţial de preşedintele Joe Biden. Numele preşedintelui nu va apărea pe cecuri, aşa cum s-a întâmplat în cazul predecesorului său, Donald Trump.
Pentru a face faţă crizei provocate de pandemia de COVID-19, în aprilie 2020 familiile americane au primit cecuri în valoare de 1.200 de dolari/adult şi 500 de dolari/copil, în temeiul Cares Act şi în valoare de 600 de dolari/persoană la început lunii ianuarie 2021 ca parte a celui de-al doilea plan de relansare.

Pachetul de stimulare al preşedintelui Biden, în valoare totală de 1.900 miliarde de dolari, a fost adoptat definitiv miercuri în Congres, în pofida opoziţiei republicanilor, şi semnat joi de preşedintele SUA.
Potrivit Casei Albe, acest plan vizează crearea a peste şapte milioane de noi locuri de muncă în acest an, asistenţă medicală mai accesibilă, sprijin pentru vaccinare, dar şi reducerea la jumătate a sărăciei în rândul copiilor"

Consider ca este un pas experimental din ceea ce azi se numeste UBI (Universal Basic Income) si care in opinia mea este o consecinta a aplicarii constiente sau nu, a postulatelor propuse pentru A treia Cale de Dezvoltare Socio-Economica a Umanitatii (Calea lui Thomas Paine)
Desigur ca daca nu se inteleg si nu se aplica postulatele propuse se ajunge in inflatie cum spun unii preopinenti  care nu inteleg fundamentele stiintifice si nu de caritate care guverneaza (ar trebui sa) guverneaza UBI.  Este un gest economic constient si nu un act de pomana caritabila. Este vorba de fapt daca urmaiti postulatele, despre un drept economic subsumat dreptului la viata si libertate


atanasu

#122
ERATA: In toae textele unde din eroare a aparut ca UBI = Universal Basic Input trebuie inlocuit cu Univesal Basic Income . A fost o greseala care e posibil sa se fi perpetuat de la o postare la alta dar o corectez aici si nu in textele respective daca ea exista.

atanasu

#123
Acest fir deschis de un user Ion Adrian se pare izgonit de indivizi precum cu cerul gurii ca al lui electron care se pare ca are ceva usine si de aceea a parsit cam ciudt forumul cre in ciuda acestor defcte are nevoie de el si eu cat timp mi e permite sa-i raspund irect nu sa ma piesc dupa corcodus nu am nimic cu el dar desigur cand vad ca el face porcarioare si se bucura de anume protectie corecta politic nu-mi place cestiunea. dar repet umorile mle nu sunt importante.
Asadar acest fir pe care doresc sa-l inchei acum desi nu total asa cum nici firul deschis de Mircea Hodor privind TBB(Teoria big-bang) nu-l consider inchis definitiv si desigur cand ma refer la inchis este desigur vorba de mine si de ce am scris eu aici adica de la postarea din 20 mai 2006 cand primul autor a parasit firul eu redeschizandu-l dupa doi ani cu postarea  #76 : August 07, 2016, 05:57:52 p.m  si de atunci sustinandu-l exclusiv prin contributia mea. Dar lucru curios atunci imediat a aparut userul Sumi cel care l determinse pe Ion adrian sa dechida acest subiect economico-social dar tot el ulterior neintelegand nimic din ce spunea IA dar vrand sa se dea important cum a facut si pana a disparut de tot de pe aici acum cred ca un an a inceput ca sa-i dea lectii de buna purtare lui IA pntruca la redeschiderea de caremine in 2016 sa recunoasca ca a cam gresit, dar degeaba si ylterior neintelegand nici ce spun u a inceput sa ma instruiasca si pe mine.
Deci primele 75 de postari s-au facut in 2014, ultima  # 75 de catre IA in mai 2014 cand IA administra firul, iar ulterior din august 2016 si pana in prezent sub controlul meu ajungand zilele astea pana la postaea 122 in timp de aproape 5 ani neomogen utilizati respetiv cu un gol total in anul 2020 respectiv pana la postarea mea # 119 din februarie 2021.

Putem deasemeni observa ca daca IA s-a ocupat de Calea a treia in sensul de propunere de sistem axiomatic in economia politica ca stiinta sociala abia la sfarsitul inyervalului parand sa fi aflat de existenta a ce azi si atunci se numea Universal Basic Income (Venit universal de baza) astfel ca inainte sa paraseasca forumul a anuntat aici acest UBI pe care cred ca atunci il descoperis lucru ce confirma ca nu existenta sa l-a influentat in anii anteriori lui 2014 ideea potulatelor prezentate venindu-i lui IA din cate am inteles anterior schimbarii de regim cand din Calea a doua de dictat comunist Romania s-a reintors la calea naturala cunoscuta de omenire sub numele de capitalism democratic.
Asadar redau postarea pentru a fi mai clare lucrurile:
"Se pare ca am gresit cand am spus ca omenirea nu este inca pregatita sa accepte postulatele indicate de mine, de fapt pe cel legat de proprietatea comuna asupra resurselor, considerandu-l fie utopic, fie de sorginte comunista.
Faptul ca nu este nici una nici alta il dovedeste emulatia aproape universala pe care a luat-o acea initiativa a Unconditional Basic Income despre care am semnalat doar Initiativa Europeana din 2013 care nu a avut din pacate suficiente semnaturi si emulatia de pe feisbucul https://www.facebook.com/ECI.BasicIncome amplificata de alegerile europene .
Din acest motiv am dat o cautare dupa "unconditional basic income" si am gasit ceva ce nu stiam si anume ca aceasta modalitate empirica dar foarte corecta si indicata pentru  a aplica "principiul proprietatii comune asupra resurselor naturale" are o vechime respectabila si ca la ea a aderat din 1918, filozoful logician Bertrand Russell, in 1967 Martin Luther King Jr in 1968 chiar si Galbraith si sumedenie de premii Nobel pentru economie fara insa a fundamenta la nivel conceptual acest venit de baza neconditionat ceea ce pentru mine nu este de mirare caci trebuia o anume gandire axiomatica(Russell o avea totusi !?)
Vezi asadar http://en.wikipedia.org/wiki/Basic_income "
Dar mentionez ca UBI s-a mai mentionat si putin mai inainte tot de IA intr-un context legat de o initiativa referendara europeana din 2013 cazuta cu tot succesul, in Romania nici maar nu se auzise bine de ea pe atunci si asta o pot confirma intrucat  nici eu nu auzisem si nici userul IA nu reclama vreo cunoatere a ei
Ion Adrian a scris atunci in acea postare #68:
"Ma refer la o propunere a lui Jean Marc Ferry care in lucrarea sa "L`allocation universelle" din 1995 propune, asa numita de el "alocatie universala" de cetatenie, pe care o defineste in felul urmator: "Venit social primar distribuit egalitar, in mod neconditionat adica un adevarat venit de cetatenie". Daca s-ar adopta asemenea initiativa spune Ferry "dreptul la munca ar inceta sa mai fie o ipocrizie".
Ideea, nefundamentata teoretic, dar considerata cu efect benefic, exact ca si indemnizatia de somaj discutata de Galbraith, a fost reluata la scara europeana in 2013 sub forma proiectului european denumit "Venitul Minim Garantat în UE" (U.B.I). Cei care au inițiat proiectul, solicită o lege europeană care să stipuleze ca fiecare persoană, indiferent de vârstă, strămoşi, domiciliu sau de rezidenţă, profesie etc. să aibă dreptul de a primi o alocaţie în mod necondiționat. Conform acestora: "Noi privim venitul de bază ca pe un drept al omului care nu trebuie să depindă de nici o precondiţie sau obligaţie de a avea salariu plătit, de a fi integrat în serviciul public sau de a se comporta potrivit cu rolurile tradiţionale de gen. Venitul de bază nu va fi condiţionat de alte venituri, economii sau proprietăţi"
Este exact consecinta aplicarii practice a principiilor propuse e IA  vizand "libertatea egala" prin recunoasterea dreptului egal de proprietate egala aupra resurselor naturale pentru orice fiinta omeneasca.
Pentru ca propunerea din  proiect să fie luată în discuție în comisie la Uniunea Europeană (nu aprobată ci doar luată în discuție) este nevoie de strângerea unui milion de semnături din țările UE. România ar fi trebuit să strângă cel puțin 25.000 de semnături (http://basicincome2013.eu/ubi/ro/) .
Din pacate la noi nu s-a stiut mai nimic, caci noi facem politica si filozofarim(totusi cineva l-a anuntat pe blogul dsale: http://adinaamironesei.blogspot.ro/2013/12/chiar-iti-doresti-o-lume-mai-buna.html)
Tot din pacate, intrun an nu s-au strans in Europa cele un milion de semnaturi ci doar aproape 300000 , Romania de la care se asteptau 25000 a dat doar 4000 in timp de Bulgaria a dat 41000. Bravo bulgarilor care au fost campioni ca procent pe intreaga UE.
Sper ca daca se va relua acest proiect sa prezint teoria de mai sus pentru a fi fundamentat stiintific nu numai etic sau egaltarist socialist."Vesem ca se va repeta poate chiar in acest an un astfel de referendum si desi eu m-am sbatut aceasta teorie a lui IA nu este inca cunoscuta eu neputand face mai mult.
Pe acest drum a evoluat intreaga mea activitate  pe acest fir la fel de neinteleasa si ea de catre
userul Sumi(dl Sumulan Dorin  pre numele dlui) asa ca ce pretentie sa am de la societate , in care am discutat cat de detaliat am reusit atunci despre acest UBI care dupa mine si cred ca si dupa IA este coloana vertebrala de aplicare a Cai a treia,  pe drept cuvant de aceea meritand sa se denumeasca dupa principalul precursor Calea lui Thomas Paine.

Userul Valangjed in postarea # 62 din 8 mai 2014  adauga la niste spuse ale lui IA care inceca sa arate ca problema repartitiei rezultatelor procesului de productie si nu a resurselor cum au inteles unii constituie cuiul lui Pepelea al unei asemenea teorii economice bazata pe postulatele Caii a treia, a facut remarca cea mai intersanta careia voi incerca eu sa-i raspund in ce urmeaza in lips lui IA. Remarca este:  " Astept ideea de "distribuire" echitabila a colegului ion adrian, poate chiar iese vreo noua "teorie aplicabila practic". Cine poate sti?"

Precizez  ca incercarea de a finaliza pentru acest moment cele ce le-am facut pe acest fir va urmari acest drum propus de Valangjed si o voi incepe in postarea ulterioara.

atanasu

#124
Si ca sa nu fiu nedrept si sa las vaduvite zona stiintelor economic-sociale de acest superb citat Eminescian(ca E mare ca si cum as scrie Divin) pentru mine si preopinentii care au fost si poate vor mai fi:
"Oameni învăţaţi dar fără talent propriu, adică purtătorii știinţei moarte, mi-i închipuiesc
ca o sală întunecată cu o ușă de intrare și cu una de ieșire. Ideile străine intră printr-o ușă,
trec prin întunericul salei și iesă pe cealaltă, indiferente, singure și reci. Capul unui om de
talent e ca o sală luminată cu păreţi de oglinzi. De afară vin ideile într-adevăr reci și
indiferente – dar ce societate, ce petrecere găsesc. În lumina cea mai vie ele își găsesc pe
cele ce s-asamăn, pe cele ce le contrariază, dispută – concesii și ideile cele mai mari,
quintesenţa vieţii sale sufletești, se uită la ele, dacă și cum s-ar potrivi toate fără să se
contrazică.
Și cum ies ele din această sală minunată? Multe, întâi inamice, ies înfrăţite; toate
cunoscându-se, toate știind clar în ce relaţiune stau sau pot sta – și astfel se comunică și
auditoriului și el se simte în faţa unei lumi armonice, care-l atrage". (Opere, III, p. 1017) 

princehansolo

Citat din: atanasu din Aprilie 04, 2021, 04:53:23 PM
...
"Se pare ca am gresit cand am spus ca omenirea nu este inca pregatita sa accepte postulatele indicate de mine, de fapt pe cel legat de proprietatea comuna asupra resurselor, considerandu-l fie utopic, fie de sorginte comunista.
Faptul ca nu este nici una nici alta il dovedeste emulatia aproape universala pe care a luat-o acea initiativa a Unconditional Basic Income
...
Dar mentionez ca UBI s-a mai mentionat si putin mai inainte tot de IA intr-un context legat de o initiativa referendara europeana din 2013 cazuta cu tot succesul, in Romania nici maar nu se auzise bine de ea pe atunci si asta o pot confirma intrucat  nici eu nu auzisem si nici userul IA nu reclama vreo cunoatere a ei
...
Userul Valangjed in postarea # 62 din 8 mai 2014  adauga la niste spuse ale lui IA care inceca sa arate ca problema repartitiei rezultatelor procesului de productie si nu a resurselor cum au inteles unii constituie cuiul lui Pepelea al unei asemenea teorii economice bazata pe postulatele Caii a treia, a facut remarca cea mai intersanta careia voi incerca eu sa-i raspund in ce urmeaza in lips lui IA.  Astept ideea de "distribuire" echitabila a colegului ion adrian, poate chiar iese vreo noua "teorie aplicabila practic". Cine poate sti?"

Precizez  ca incercarea de a finaliza pentru acest moment cele ce le-am facut pe acest fir va urmari acest drum propus de Valangjed si o voi incepe in postarea ulterioara.

Imi cer scuze, de la inceput, ca nu am citit intregul sir de postari privind A Treia Cale. Deci ce scriu eu se poate sa mai fi fost scris de alti useri, mai rapizi si mai luminati decat mine.

Suedezii, din cate stiu eu, au reusit sa utilizeze resursele energetice (petrolul din Marea Nordului) in folosul intregului popor. Nu stiu daca ei au un Basic Income, dar cred ca ei au gasit deja A Treia Cale. La fel si chinezii, care au un sistem social mixt (comunist si capitalist). Una din problemele chinezilor este suprapopularea (la fel si indienii din India).

Atata timp cat nu exista o circulatie sanatoasa a banilor in interiorul Statului, nu vad viabila ideea UBI. Una dintre modalitatile de circulatie sanatoasa este impozitarea pe paliere de venit (ceea ce seamana foarte mult cu comunismul...).

Proprietatea comuna asupra resurselor este deja implementata la noi, in Romania. Resursele subsolului apartin Statului, doar suprafata fiind a micilor sau marilor proprietari. Faptul ca Statul (prin administratorii sai) pemite ca acesti administratori sa se privatizeze, este un exemplu de greseala a Caii A Treia (Proprietatea Privata de Stat :) ). Proprietatea statului asupra resurselor subsolului este de pe vremea lui Bratianu...

Sper sa fiu lamurit de cei care cunosc mai bine Calea A Treia (de exemplu Atanasu) unde am gresit in ce am spus.
Toate-s vechi și noi sunt toate

atanasu

#126
Printule : sunt doua lucruri distincte
a) Postulatele Caii a treia pe care nu le-a scris nimeni inainte dupa stiinta mea si nu este ceva oarecare ci chiar e vorba de ce spune numele adica Calea a treia de dezvoltare a umanitatii diferita de capitalism -sistem economic-social devoltat empiric in Europa in continuarea feudalismului odata cu dezvoltarea fortelor de productie si a cunostintelor tehnologice si stiintifice cat si de comunism sistem economic-social dezvoltat prin impunerea sa cu forta in conformitate cu teoria marxist-leninista si conducand inexorabil la regimuri criminale intrecute doar de despotismele asiatice din sclavagismul asiatic dezvoltat in paralel cu cel de pe continentul nostru dar cu aceste forme siatice speciale infioratoare ca cruzime .

Asadar daca omenirea intelege ce este Calea a treia si de ce este neaparat necesara,  se salveaza daca nu, capitalismul avand o culpa constitutiva in sensul proprietatii private pe resurse, nu poate conduce in final, daca nu trece in Calea a treia(el poate trece daca se doreste), decat tot la rau incurajand toate socialismele si comunismele sa reapara - vezi azi corecttdinea politica ce pacaleste si occidentul aflat intrun inceput de stare de putrfactie

b) UBI este reactia empirica adica nu stiintifica cum este Calea treia bazata pe niste postulate evidente dar nu prea aceptate in fapt  ci continuand  eroarea capitalista pe care incearca sa o corecteze dar pe fundamentare  slaba bazata pe filantropie, pe pace sociala  si de fapt pe lozinci socialistoid-comuniste ceea ce desigur ca o compromite iar el, capitalismul, aluneca cum spuneam mai inainte din nou spre comunism.
Teoria propusa aici conduce sistemul economic ce o adopta in mod corect si rational la o structura economic-sociala unde repartitia sa fie corecta cum nu a fost niciodata pana acum adica proportionala doar cu munca umana investita odata ce cota de resurse alocata fiecarui cetatean este aceiasi(desigur ca in mod virtual, banesc, ca nu suntem in primitivism ca sa o putem face efectiv materialmente
Acestea le voi explica pentruca  Valangjed dotat cu o inteligenta nativa remarcabila a intuit in cele spuse de autor ce era important si a intrebat.
Eu ii voi raspunde dar nu ma grabesc.
Cat despre diferitele incercari cu UBI cel suedez sau norvegian tine de zicerea: cu bani si prostii se descurca iar toate celelalte pe care le-am amintit si cat de cat analizat au demomstrat ca vara nu-i ca iarna si ca e totusi mai cald. :)
Acelasi lucru il va face si incecarea lui Biden care s-a inspirat din teoia UBI corecta a lui Yang dar doar ca structura nu si ca motivatie adica fara justificarea  teoretica data de Calea a treia, si evident ca atunci iti lipseste instrumentul de evaluare  a valorii corecte pentru UBI pe baza de conidernte economice adica de posibilitati reale, efective si nu utopic-comunistoide adica "in functie de necesitati".
Nu stiu daca sunt inteles ca pe mine stiu demult ca interlocutorii ma inteleg foarte, foarte greu.

Dupa ce postez peste o ora doua voi corecta, ca acum imediat  am si altele si totusi vreau sa-mi eliberez mintea de problema pe care mi-ai pus-o. Si cand voi corecta se va vedea la ultima data a corectiei ce apare in baza textului.

PS La noi proprietatea comuna asupra resurselor nu este implementata ci este jefuita de stat care nu da socoteala nici de cum le foloseste si nici de cum le protejeaza sau le conserva.

princehansolo

Citat din: atanasu din Aprilie 07, 2021, 02:08:24 PM
...
Nu stiu daca sunt inteles ca pe mine stiu demult ca interlocutorii ma inteleg foarte, foarte greu.
...
Eu asa cred ca te-am inteles :)

Totusi nu mi-ai raspuns la nelamurirea mea: cum faci banii sa circule intr-un mod sanatos? Inseamna ca pe forum nimeni inaintea mea nu a ridicat aceasta problema. Nu cunosc prea multe despre Marx, dar am citit inceputul cartii "Capitalul" si mi se pare ca a analizat obiectiv felul in care capitalul circula intr-o societate. Nu stiu de ce Marx ar fi parintele comunismului, dar am vazut si noi pe proprie piele la ce aberatii duc minciuna, coruptia si pilele (promovate ca fiind competente).
Citat...zicerea: cu bani si prostii se descurca...
ceva nu se leaga in capul meu. Ceausescu ne-a lasat fara datorii externe si cu rezerve de bani. Inflatia generata in anii '90-2000 din diverse cauze arata ca prostii nu se descurca nici cu bani.

Repet nelamurirea mea: daca injectezi capital printr-un Basic Income la multe persoane, cum stapanesti inflatia?
Toate-s vechi și noi sunt toate

atanasu

Printule ai rbdare, raspunzandu-i lui valangjed voi raspunde si la intrebarea ta si la altele care ar putea fi puse. Dar daca ai intrebari te rog pune-le, incearca sa raspunzi si tu, fa inferente, infine.... si eu cand ma voi intoarce la asta ca este cea mai importanta problema de pe aici, o sa incerc sa raspund la toate. Altfel ma disipez si nu vreau.
Am impresia ca te intereseaza subiectul. Incearca sa contribui si tu la el , nu e nici-o graba, desi... infine....

princehansolo

Atanasu, chiar ma intereseaza subiectul :)

1) Am incercat mai demult sa-mi raspund la intrebarea "Ce sunt banii?" (altfel spus "Ce reprezinta banii?" sau "Ce da valoarea banului?"). Raspunsul este amestecat, deoarece nici bursele de valori nu sunt cu adevarat libere: cand indicii scad sub o anumita valoare, tranzactiile se suspenda.

2) Am vazut dupa lovilutia din 1989 cum leul s-a devalorizat, banci importante dand faliment, economia aruncata la cosul de gunoi si la fier vechi. Deci m-a interesat ce s-a intamplat cu banii "gratis" si pomenile electorale mascate care au dus la inflatie. Mi se pare ca un venit minim garantat (acel UBI) este o pomana electorala si bani "gratis", care nu si-ar arata imediat coltii. De fapt, pe moment, ar fi o crestere a nivelului de trai. In timp ar fi o scadere a puterii de cumparare, o inflatie si tot ce decurge de aici (am vazut-o cu ochii nostri). Nu cred ca UBI este o solutie buna pentru populatie pe termen lung, doar pentru politicieni.

3) Am putea face procesul comunismului (ce a fost rau si ce a fost bun pe vremea dictaturii si a odioasei sale sotii). Este politica si nu stiu daca se cade sa facem asta pe un forum stiintific.
Toate-s vechi și noi sunt toate

atanasu

#130
Nu-mi spui noutati si asa este si ce spui tu sunt criticile curente la adresa UBI . O sa le discut.
Dar tu daca ai avut preocupari in domeniu te-ai ocupat de problem rezervelor fractionare? si daca ai ceva de spus si vrei deschide un fir cu titlul asta.
Cat despre comunism el secreta totalitarism si deci dictatura prin definitie adica in mod necesar : vezi ca o si recunoaste cu acea sintagma "dictaura proletriatului", vezi razboiul civil cu acea lupta de clasa care de fapt s-a vazut clar ca de fapt este ura de clasa si cu acea conducere a partidului unic care este o contradictie in termeni care ca toate astfel de erori lingvistice sunt facute ca sa acopere ticalosiile maxime.
In fata comunismului sta in oglinda daca dam timpul inapoi, depotismul asiatic, dar  de fapt si acum nu prea departe in timp ce a fost regimul din Cambodgia al khmerilor rosii ai lui Pol Pot decat asa ceva cu milioanele sale de morti din populatia civila a tarii ?
Tutea a spus: cine n-a fost de stanga sau de dreapta (se gandea la extreme) pana la 30 de ani nu a avut inima si cine a ramas si dupa nu are minte.

atanasu

De ce esti asa grabit si nu ai rabdare sa-mi corectez texele pe care te sfatuiesc sa le recitesti dupa ce le corectez, ca si acum :)

princehansolo

Citat din: atanasu din Aprilie 07, 2021, 08:00:45 PM
...
Dar tu daca ai avut preocupari in domeniu te-ai ocupat de problem rezervelor fractionare? si daca ai ceva de spus si vrei deschide un fir cu titlul asta.
...
Nu am avut alte preocupari decat discutii sporadice cu oameni mai mult sau mai putin specialisti. Si am avut de suferit de pe urma desfintarii BANCOREX-ului (am avut cont la ei si la desfintare s-a mutat contul la BCR si mi s-au piedut peste un milion de lei :) ) Atunci un milion de lei valora sub 50 de dolari...

O sa studiez putin problema rezervelor fractionare si daca o sa am ceva de zis (daca o sa inteleg despre ce este vorba), voi zice. Acuma am auzit prima data de rezeve fractionare.

Citat din: atanasu din Aprilie 07, 2021, 08:27:31 PM
De ce esti asa grabit si nu ai rabdare sa-mi corectez texele pe care te sfatuiesc sa le recitesti dupa ce le corectez, ca si acum :)
Pe viitor o sa am rabdare :) Si eu ma conectez printre picaturi si cand prind cate o fereastra ma bucur sa am cu cine comunica :)
Toate-s vechi și noi sunt toate

atanasu

#133
Cand vorbesc despe dl Petre Tutea vorbesc in cunostinta de cauza pentruca l-am cunosut iar Dsa  il cunoscuse inainte de razboi pe un  frate al bunicii mele. Poate o sa am ocazia sa povestesc o scena definitorie pentru amandoi, adica pentru Dsa si pentru mine, singura data cand am vorbit maii mult cu Dsa, petruca de regula taceam si ascultam, intelegand ce titan al gandirii am in fata, scena intarita ulterior si de Marian Munteanu care deasemeni, dar el dupa revolutie il frecventase pe Tutea.

atanasu

#134
Am definit metaforic si banii si piata, acum destui ani pe vremea cand ma gandeam la sistemul totalitar  comunist si cel liberal capitaist si nemultumit de amandoua am descoperit Calea a treia intelegand ca poate fi o evolutie conform demnitatii  regnului uman pe care o poate suferi capitalismul liberal si democratic si anume:
Banii sunt sangele economiei si in raport de piata care este cantarul economiei sunt greutatile necesare tuturor cantaririlor.