Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Teoria solara a plusvalorii

Creat de atanasu, Septembrie 29, 2020, 07:54:35 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

atanasu

 

TEZA: Sursa  plusvalorii este soarele(energia solara) si pamantul(energia telurica)

O teza originala pentruca nu am gasit-o pe unde am cautat ceva similar. Singurele idei mai apropiate le-am gasit la fiziocrati dupa cum voi prezenta in continuare.
Ideile astea sunt primele in domeniul economic si le-am primit de la niste paduri, culmi si vai intre muntele Penteleu(muntii Vrancei)  si muntele Siriu(muntii Buzaului) intr-o vacanta studenteasca de vara dupa ce in semestrul anterior avussesem un examen de economie politica asa se chema stiinta economica rudimentara comunist-socialista pe care o facusem in semestrul anterior dar in care se strecurasera si cate ceva din creatia lui Adam Smith sau David Ricardo.
Consideram ca este evident ca cele spuse aici se  leaga strans cu cele prezentate in articolele ce au facut referire la Calea a treia de dezvoltare economic-sociala a civilizatiei noastre.
Sa ne imaginam ca soarele nu ar mai da enegia sa solara pe suprafata pamantului si lasand deoparte toate celelalte efecte(circuitul apei in natura, miscarile atmosferice etc)  sa ne imaginam ce ar fi cu agricultura in aceasta ipoteza? Evident ca omenirea nu ar mai avea cu ce sa se hraneasca . Adica hrana ne vine de la energia solara care prin fotosinteza se transforma in substante organice vegetale care ne hranesc pe noi si pe animalele  care apoi devin deasemenea o sursa de proteine pentru noi.
Este evident ca pe langa munca umana intervine energia solara, ca de fapt munca umana completeaza doar cu o mica parte energia pe care ne-o da soarele in mod gratuit. Aceste rationamente se pot extinde la intreaga contributie solara in utilizarea resurselor naturale si deci vom intelege imediat de ce sursa primara a plusvalorii este energia solara si resursa naturala fecundata de aceasta.

De aceea este normal ca partea din toate mijloacle de productie care tin de resursele naturale primare rezultate din acumularea sau trensformarea energiei solare sunt in proprietate egala ale oamenilor de pe terra si acesta este axioma fundamentala a Caii a treia prezentata pe un alt fir de pe acest blog. Desigur ca in procesul reprtitiei deosebirea trebuie sa o faa cantitatea si calitatea munii umane(activitatii productive)

Nu cred ca la acestea mai trebuie adaugat ceva decat poate cateva notiuni privind teoriile curentului de gandire fiziocrat :
Concepția fiziocratică se remarcă printr-o serie de contribuții și idei mportante, între care: critica argumentată a mercantilismului, formularea ideii cu privire la existența unei ordini naturale în societate și a unor legi naturale de dezvoltare a acesteia, faptul că agricultura este singura ramură productivă, în care se creează produs net și se sporesc canitățiile de resurse disponibile, celelalte fiind considerate sterile. Concepția de bază a fiziocraților se caracterizează prin respectul proprietății private, libertatea schimbului de mărfuri și caracterul echivalent al acestora și adoptarea unui impozit unic pe produsul net perceput de proprietarii funciari.
Evident ca nu putem sustine aceasta idee eronata privind sterilitatea altor activitati si intreaga istorie a evolutiei omenirii sta ca dovada.

Acste idei se mai pot dezvolta si daca exista interes voi incera sa mai dezvolt cu placere un subiect care fiind o idee originala este apropiat de interesul meu stiintific existnt si pentru zona social -economica.

Dar deocamdata nu cred ca la acestea  trebuie adaugat ceva. 

atanasu

#1
Sunt dezamagit ca in fata unei asemenea idei frumoase si stiintific si poetic nu a fot nici-o reactie. Trist. Si uite asa o sa moara forumul prin delasare, cum prezicea acum cativa ani userul Harap Alb care l-a parasit inainte de aceasta pierdere si eu o consider, daca va fi, chiar foarte mare. 
O sa incerc sa mai postez pe firul despre Big Bang, fir desi deschis de dl Mircea Hodor, sustinut practic doar de mine, cateva stiri mai noi daca voi gasi. Oricum azi fiind Duminca o zi buna tuturor. :)
PS Si pe un alt fir deschis de un Ion Adrian care se pare ca mi l-a lasat mostenire si sper ca si cu binecuvantarea lui si este vorba de firul intitulat "A treia cale " cu linkul de mai joshttps://forum.scientia.ro/index.php/topic,4672.0.html eu preluaand ideea care-i apartine adica axiomele(postultul fundamental ) al celei de a treia cai posibile de dezvoltare a umanitatii civilizae in fata careia varianta nu ete capitalismul sa socialismul cu anentizarea ei totala desi poate nu si definitva .

atanasu

De acum urmeaza sa ma concentrez pe Calea a treia dar doresc sa repet in concluzia aceui forte scurt fir ca imi este dat din timpul facultatii cand eram si eu dpar un preursor al caii a treia sa fiu chiar cel care o construieste si ca este evident ca pe langa munca umana inteligenta si din ce in ce mai tehnologizata, intervine energia solara, ca de fapt munca umana completeaza doar cu o mica parte energia pe care ne-o da soarele in mod gratuit si ne-o da in parti egale tuturor pentruca daca orice resursa naturala teriana poate fi supusa legilor maltusiene energia solara este si va fi libera cai nimeni nu se poate face proprietar pe Maria sa Soarele nostru al tuturor. lAceste rationamente se pot extinde la intreaga contributie solara in utilizarea resurselor naturale si deci vom intelege imediat de ce sursa primara a plusvalorii este energia solara si resurseele  naturale  fecundate de aceasta adica ale solului, subsolului, apei si atmosferei.

atanasu

#3
Si fiindca aici am postat ceva scurt dar care desigur ca are legatura cu stiinta economica cat si  cu Calea a treia(Al treilea mod de productie) asa cum cred ca este evident am sa va spun si o povestioara din anii 80 cu un fapt petrecut intr-o zi pe la orele 12:00 la  cafeneaua Colbri de pe Calea Victoriei, ca sa vedeti ce usor apar unori idei enorme, daca acceptam ca Legea Cojocaru a anilor 90 a fost una si un gand pios pentru Constantin Cojocaru despre a carui plecare in martie 2019 am aflat abia ieri si desigur ca de aceea si in memoria  lui scriu acestea  primul meu gand fiind insa indreptat spre memoria marelui poet si ganditor care a fost prietenul meu Ion Nicolescu plecat in februarie 2012, cu care atunci la Colibri am discutat cele ce vi le voi povesti , poet care in poezia sa Scrisoarea a V-a sau poate a Vi-a scria consolator pentru neamul si tara noastra:

      "De reparat se mai repara,
      Cate ceva, pe undeva,
      Fiindca pluteste peste tara,
      Pasare`albastra inima."

Povestea mea dupa un moment sau mai multe de reculegere...

Virgil

#4
Apropo de versurile adaugate de tine, mi-am amitit de studentie cand scriam si eu;
"Pasare scumpa, scumpa si rara,
Din zare mi-aduci alinarea,
Pasare, pasare, dulce comoara,
Te-astept ca sa vii, vin-o iara."
Acestea sunt versuri pentru sufletul meu.
Acum astept sa intri in subiectul pe care ti l-ai propus.

atanasu

Cred ca Ion ti-ar fi spus: Esti poet! Si eu subscriu dar... la subiect:

Motto: Cercetarea cauta sa sporeasca cele ce le  stim caci cele ce nu le stim nu pot fi  scazute, volumul lor fiind infinit.

Asadar era prin anii 80 ai secolului trecut, intr-o zi in cursul unei saptamani de vara, primvara sau toamna cand cred ca in Rusia incepuse sau se anunta inceperea perestroicii. Beam o cafea impreuna cu pritenul meu, poetul logician cand acesta, vorbind noi de posibilitata caderii comunismului, ma intreaba: Ioane, esti elev si la teza  de marxism iti dau supiectul: Cum se poate iesi din hozrasciotul comunist si reveni la economia anterioara adica cea de  piata capitalista? Eu raspund: Ioane stii ca nu la economa capitalista m-as intoace(ii povestisem desigur despre ideea mea privind o a treia cale economica pentru omenire) dar ca sa ma intrc la economia de piata reala ar trbui sa tai nodul gordian al economiei etatist-comuiste si asta nu se poat fac ca o intoarcere, decat tinand cont de felul in care s-a creeat adica cea ce se numeste acumularea socialista.

Dragilor voi continua, dar fiindca atunci mi s-a dat tema ca unui elev la cursul de socialism stiintfic dar fara indicatia primita de voi acum de la mine, eu dorind  sa verific ipoteza mea  cum ca un elev cu minte libera de prejudecati ar putea rezolva si o astfel de problema despre care in occident dupa anul 89 s-a spus ca dealtfel si in Polonia, metaforic ca nu poti face la loc ouale din omleta pusa pe masa, lucru perfect advarat pentru omleta dar fals pentru oranduirea sociala artificiala si fortata care conform si opiniei mele a fost marxism -leninismul, eu putand insa sa aduc dovada acestei afirmatii lucru ce l-am facut intr-o discutie cu dl.Tismaneanu , dar nu si acum caci nu e  necesar pentru acest cadru si moment, VA INTREB pe cei care ma cititi daca puteti face asta(puteti raspunde la intrbarea poetului) mai ales ca spre deosebire de atuci cand eu am dat primul raspus la problema, dl. C. Cojocaru nu iesise in public cu solutia dlui iar dvs o aveti la dispozitie.

Virgil

Raspunsul este complicat pentru ca iesirea din capitalism si intrarea in comunism s-a facut fortat cu arma intr-o mana si cu puscaria in cealalta sub privirea neinduratoare a lui Stalin si a slujbasilor lui. Intoarcerea spre capitalism insa presupune un drum mai lung in care oamenii sa se dezbare de vechile obiceiuri comuniste si sa accepte noile conditii impuse de economia de piata, mai ales in contextul in care noii conducatori ai tarii au distrus tot ce s-a facut bun timp de doua generatii, au parjolit tara, au distrus industria, au vandut zacamintele tarii, petrolul, gazele, aurul, flota de 400 de nave, au scos hotii din puscarii, au distrus sistemul educational, si timp de 30 de ani nu au pus nimic bun in loc. Minciuna, dezinformarea, interesul personal, hotia si organizarea de tip mafiot la nivel inalt n-a facut decat sa indatoreze tara pe termen lung, lasand-o fara perspectiva de viitor. Romania aflata acum, prinsa intre doua razboaie, cu tradatori de tara care misuna prin institutiile de baza ale tarii, si chiar in parlament, cu un sfert din populatia activa plecata la munca in strainatate, si cu cinci milioane de pensionari din care majoritatea la limita subzistentei, nu cred ca se poate gasi o cale spre izbavire care sa porneasca de la noi. Dar poate eu sunt prea pesimist si nu vad acea cale ascunsa din cauza prafului de pusca care se imprastie pe la granita noastra.

atanasu

Virgil,
Nu e chiar asa de complicat. Eu am rezolvat-o in acei ani 80 cand ma saturasem cam tare de "socilismul nostru stiintific" si de "legea desvoltarii planice si proportionale" in lipsa legii valorii reala adica a pietii si  mi-au trebuit doar cateva minute ca sa dau raspusul gasit mult mai tarziu si de dl Cojocaru care nu stiu sa fi dat si motivarea mea teoretica pe care m-am bazat atunci. Si oricum odata ce am dat indicatia cu acumularea socialista elmntul creerii propritaii socialiste in pls  luarea cu japca a celor deja existente, raspunsl este foarte aproape ...

Virgil

Citat din: atanasu din Noiembrie 17, 2023, 01:02:55 PM
Virgil,
Nu e chiar asa de complicat. Eu am rezolvat-o in acei ani 80 cand ma saturasem cam tare de "socilismul nostru stiintific" si de "legea desvoltarii planice si proportionale" in lipsa legii valorii reala adica a pietii si  mi-au trebuit doar cateva minute ca sa dau raspusul gasit mult mai tarziu si de dl Cojocaru care nu stiu sa fi dat si motivarea mea teoretica pe care m-am bazat atunci. Si oricum odata ce am dat indicatia cu acumularea socialista elmntul creerii propritaii socialiste in pls  luarea cu japca a celor deja existente, raspunsl este foarte aproape ...
Anii '80 sunt vremuri trecute, prezentul este radacina viitorului, si cum prezentul este la pamant, viitorul este usor de prevazut. Noi ne-am trait traiul bine sau rau, dar urmasii nostri ? ce mostenire le lasam ? lenea, trandavia, aplaudatul sefilor, lipsa de initiativa, toate acestea ne-au adus aici.

atanasu

:) :) :)
Pentru intersul stiintific o sa dau eu solutia aia din anii 80 . Dar trebuie sa am dispozitia sa o reconcep ca nu  mai stiu pe une am mai scris-o pe aunci.

atanasu

Dar iata raspunsul meu de atunci pe care l-am  gasit intr-un fir mai vechi, din 2012 scris de mine relativ la Legea Cojocaru:
Adica  tinand cont ca in socialism lipseste instrumentul corect de masura al valorii, singura solutie este cea primitiva si evident ca simplista, alta neavand la dispozitie,  in care considerand formal(estul de conventional) ca fiecare a primit o suma numita salariu(retributie) din fondul de consum(diferenta dintre venitul national(VN) si fondul de acumulare de cca 25-35 % din VN),  aici facandu-se diferenta intre o valoare destul de conventioala (socialista) atribuita fiecaruia din ce ar fi  produs si  care s-a dus in acumularea socialista, diferenta inividuala fiind facuta la reributie(salariu) adica contributia la acumulare considerandu-se atunci ca trebuie sa fie egala pentru fiecare cetatean, respectiv fiind raportul intre fondul de acumulare si numarul producatorilor, restul din VN mergand la consum.  Asadar fiecare cetatean care in socialism a contribuit la acest fond de acumulare are o creeanta fata de avutia nationala proportionala cu acea contributie adica de ex. cu timpul lucrat, ca alt criteriu mai bun nu avem.
Desigur ca este o aproximare grosolana, cam cum ai taia un corp sudat in bucati spre deosebire de unul realizat din suruburi care se poate demonta si apoi reveni la o stare initiala corecta dar asta a fost socialismul ca oranduire cretina si criminala.
Astfel aplicarea unei teorii corecte este utopica si s-a vazut ce s-a facut cu acele parti sociale care au izvorat din aceasta teorie, la  acea cuponiada dar care oricum a fost mai buna decat nimic si pentru asta sa-i multumim lui C.Cojocaru care s-a batut pentru asta cu sindicatele in spatele lui, Adrian Severin fiind unul din cei care au detunat-o , un infractor la UE  azi vazand-se si ce hram produghinist poarta.
Cam asta dragilor!