Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Existenta. Semantism si Sintaxa. - carte proprie

Creat de Adrian Copilul Minune, Martie 02, 2014, 01:46:12 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Adrian Copilul Minune

<autorul si-a sters textul original>

Adrian Copilul Minune

#1
.

mircea_p

Sa intelegem ca tu ai scris-o fara sa o citesti?  :)
Sau esti deja unul din viitorii Einsteins? ;)

ion adrian

Iti trimit acest link cu o pagina a unui blog interesant , titularul blogului fiind o tanara  doctor in chimie si fizica, care insa a intrat si pe alte domenii dupa cum arata si blogul.
La conferinta de mai jos m-am referit si pe alt fir dar fara sa indic linkul.

http://adinaamironesei.blogspot.ro/2014/03/experienta-eu-sunt-si-stadiile-de-dezvoltare-ale-personalitatii.html

PS Apropo la ce spui tu in primele pagini(pg 5) pot sa-ti spun ca Universul ar putea fi un electron care calatoreste spre viitor si spre trecut sau un tahion care a destabilizat vidul. Nostim dar astfel de chestii le gandesc niste foarte, foarte respectabili fizicieni :)

Oricum eu cred ca pe langa corpul fizic exista mintea care creeaza egoul personal muritor alaturi de trup dar exista si priectia Divina care inseamna identitatea transcendenta din noi sub controlul careie se desfasoara programul inascut care ne va forma eul personal9egoul) Aceasta identitate este de fapt ce numim Sinele superior(eu ii spun si Nnous) si pe care evident ca animalele nu-l au.

Iti scriu si transmit astea acum cand am ajuns la pg 6 din opusul tau(am citit cateva pagini ca sa vad daca merita sa-ti scriu si  vezi ca asa cred)caci vreau sa-ti spun cate ceva inca neinfluentat de ce gandesti tu. Cand termin de citit mai vorbim. :)

PS <b>Oricum eu nu pot deveni viitorul Einstein, caci eu sunt dinainte de el.</b>

ion adrian


ion adrian

Comentez pe masura ce avansez:
1) Nu stiam de experimentul Camera chinezeasca dar este excelent si este foarte corect raportul calculator gandire umana. Eu consider ca un computer nu va putea sa inteleaga identitatea cu sine sau reducerea la absurd si nu stiu daca va putea gandi inductiv caci inductia completa este in consecinta sirului natural al numerelor(acesta este tatal sau mama inductiei) Oricum in fizica si stiintele naturii nu e vorba decat de inductie incompleta.

valangjed

"Ana are mere", poate pentru o bacterie nu reprezinta nici macar o succesiune de foneme dar pe o pisica ar putea-o deranja aceasta propozitie(auditiv).Odata cu calculatoarele au evoluat si soft-urile.In cazul omului, odata cu experienta diferitelor rase homo, pe langa "hard" avea posibilitatea de evolutie si "soft-ul".Un PLD actual nu merge fara "soft".
Calculatorul romanesc, HC-85, avea "interpretor" pentru limbajul BASIC, era "fortat" de oameni dar, conform incertitudinii cuantice, exista posibilitatea ca intr-un viitor sa evolueze singur spre limbaj de programare.
Faci analogii "demne" de "cetatea Vaticanului", adica total nestiintifice.Intelegi ce vreau sa spun?
M-am oprit la acest exemplu pentru ca mi s-a parut "elocvent".O sa citesc mai departe.
Filosofia este abuzarea sistematica de un limbaj creat anume cu acest scop.

ion adrian

2) sintaxa nu se ocupa de functia cuvintelor in propozitie? Defintie de dictionar:  Sintaxa: Parte a gramaticii care studiază funcțiile cuvintelor și ale propozițiilor în vorbire și care stabilește regulile de îmbinare a cuvintelor în propoziții și a propozițiilor în fraze.
In logica: Parte a logicii simbolice care constituie expunerea derivării expresiilor logice.
In semiotica: Parte a semioticii care studiază construcțiile formale, modul în care semnele se leagă între ele

Marturisec ca in textul tau la pg . 19-20 nu este prea clar daca si tu intelegi acelasi lucru si nici macar ce intelegi exact si e pacat caci esti pe un drum foarte bun.


valangjed

Citind "mai departe" am gasit multe greseli de interpretare a stiintei si m-am plictisit, astfel inat nu am ajuns decat la pagina 27.Eu zic sa studiezi "mai in detaliu" mecanica cuantica si sa nu mai faci "afirmatii pur filosofice".Stiu ca e sectiunea filosofie dar e un forum de stiinta.In 27 de pagini nu am gasit nici macar un argument stiintific.Imi pare rau!
Filosofia este abuzarea sistematica de un limbaj creat anume cu acest scop.

ion adrian

3. Semantica : este interesant ce spui dar nu cred ca concluzia ta nu exista deja de multa vreme( cred ca semioticianul eco te-ar contrazice) si ma refer la:

"Qualia = Înțelegere = Semantism"

De asemeni cred ca este de multa vreme constientizat ca nu poti obtine semantism doar din sintactica.

De aceea dau iarasi niste definitii simple(scolaresti)

Semantica (din limba greacă: σημαντικός, semantikós = semnificație, înțeles) este o ramură a lingvisticii care studiază sensul cuvintelor și propozițiunilor, având ca scop să clarifice în ce măsură sensul și semnificația noțiunilor complexe pot fi derivate din simbolurile cele mai simple ale limbajului, sprijinindu-se pe regulile sintaxei, fără a se identifica însă cu aceasta. Între semantică și sintaxă există același raport ca între fond și formă. Pentru teoria formală a semnificației în logică și informatică se folosesc termenii de "Semantică formală" sau "Semantica limbajului de programare".

Gottlob Frege face deosebirea între:

Sens (germ.: Sinn sau Bezeichnetes, engl.: sense), care se referă la relațiile între semnele, cuvintele și propozițiunile specifice unei limbi.
Semnificație (germ.: Bedeutung, engl.: reference), care se referă la relația dintre semne și lumea existentă.
(marturisesc ca este destul de absconsa, pentru mine cel putin, aceasta deosebire fregeana)
O preocupare importantă, tradițională a semanticii o constituie transformarea în formule logice a exprimărilor naturale într-o anumită limbă, metodă care a fost dezvoltată de Richard Montague.

Spre deosebire de fonetică, morfologie și sintaxă, obiectul de studiu al semanticii nu are un substrat material dat, de aceea este lipsită de posibilitatea unei verificări nemijlocite a afirmațiilor teoretice. O semnificație nu poate fi oferită direct, ea rezultă de regulă dintr-o parafrază, la rândul ei compusă din cuvinte, al căror sens necesită mai departe o explicație, ceea ce conduce la un cerc vicios.(nota mea ; atentie exact ca si legea identitatii)

Se pot deosebi mai multe domenii de cercetare ale semanticii:

Semantica lexicală are ca obiect studiul semnificației cuvintelor și al structurii interne a vocabularului în întregime.
Semantica propozițională cercetează felul în care, din sensul fiecărui cuvânt în parte rezultă unități sintactice mari (fraze) cu semnificație proprie.
Semantica textelor analizează combinația propozițiilor reale sau ipotetice, din care rezultă o descriere, o narațiune sau o argumentație coerentă.
Semantica discursivă are ca obiect studiul exprimărilor diverselor persoane care se găsesc angajate într-o discuție, convorbire banală sau într-o dispută științifică.
Alte domenii ale semanticei, ținând seama de relațiile între limbă și gândire, respectiv între limbă și lumea existentă:

Semnificație cognitivă se referă la relația dintre limbă și gândire. O exprimare verbală poate fi înțeleasă doar în măsura în care ea reconstruiește structura gândirii celui ce o exprimă.
Semnificația informațională, denumită și teorie referențială, conform căreia rolul principal îl joacă relația dintre limbaj - descompus în unități informaționale - și persoana referentă.
Semnificația pragmatică studiază relațiile între sensul lingvistic al unei exprimări și un anumit context situațional.

Deci vezi ca ce spui este deja spus dar de exemplu imi place mult exprimrea ta de la pg 28:

"Înțelesul este un tot unitar care conține toate informațiile necesare" si desigur si exemplu cu Teorema lui Pitagora si deducerea ca asa ceva este o qualia adica o perceptie(tu ii spui corect de asemeni: stare a constiintei)


Spui :

Conștiința în totalitatea uluitoare a manifestațiilor ei: culori, sunete, gusturi, sentimente, gânduri, idei, etc., nu e
nimic altceva decât înțelegere.

De acord ,dar nu este nimic original caci iarsi la dictionar scrie:

CONŞTIÍNŢĂ, (rar) conştiinţe, s.f. 1. (Fil.) Sentiment, intuiţie pe care fiinţa umană o are despre propria existenţă; p. ext. cunoaştere intuitivă sau reflexivă pe care o are fiecare despre propria existenţă şi despre lucrurile din jurul său. 2. Faptul de a-şi da seama; înţelegere.

Important este insa ca tu spui ca "nu e nimic altceva" si asta poate ca nu a mai fost spus si oricum aceasta circumstantiere este valoroasa si cred ca si fertila.


Absolut de acord ca intelegerea nu poate fi obtinuta de un calculator, care ca instrument idiot lucand doar cu cele doua stari 0 si 1 poate bate omul la sah, sahul fiind un joc finit, dar atat si deci ne si poate ajuta in a analiza si a reusi sa intelegem ulterior mai multe decat putem doar cu forta noastra fizica de analiza,  dar sinteza nu tine de domeniul lui.

De acord si cu faptul ca nu putem obtine semantism din sintaxa, dar invers?
Nu stiu inca ce vei spune tu dar eu spun ca odata ce ai o intuitie urmeaza destul de usor, desi uneori este greu neavand inca vocabularul necesar formularea intr-o limba adica folosirea sintaxei respectivei limbi.
Si asa am ajuns la pg 35 si ajunge . Mai continui si alta data ca inteleg ca ai mai scris niste pagini ,9sper sa le pot accesa)daca esti interesat de cele ce ti le spun. :)

Multumes dar voi citi raspunsul anuntat de tine programule al forumului dupa ce voi posta acestea. Oricum multumesc pentru avertismentul scris cu rosu apropo de qualii.



Adrian Copilul Minune

#10
.

valangjed

#11
Inginerie electrica.Stiu ca noi inginerii "avem privirea inteligenta, ca si cainii, dar nu ne putem exprima." ;D

P.S.Mai precis, specializare Metrologie.Asta ca sa ma "bagi" total in "tagma balaurilor" :D
Filosofia este abuzarea sistematica de un limbaj creat anume cu acest scop.

Adrian Copilul Minune

#12
.

valangjed

Daca vorbim despre interpretari, cred ca un teolog care a studiat la Vatican ne poate da amandurora "peste nas".
Daca m-as "apuca", acum ,sa scriu ca "un tranzistor bipolar reprezinta baza constiintei pentru ca este o componenta electronica cu care se poate face cea mai simpla poarta logica", m-ai crede?
Pe de alta parte nu "prea" am vazut referiri la Fizica in cele 27 de pagini, pe care le-am citit.Mi s-a parut un fel de trimitere la inceputul "Evangheliei de la Ioan".Erau ceva referiri la mecanica cuantica dar orientate mai mult spre "filosofia cuantica", daca-mi este permis sa-i spun asa.
Filosofia este abuzarea sistematica de un limbaj creat anume cu acest scop.

Adrian Copilul Minune

#14
.