Welcome, Guest. Please login or register.

Autor Subiect: Care este scopul/telul oamenilor pe pamant ?  (Citit de 10537 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline 07Marius

  • Experimentat
  • ***
  • Mesaje postate: 606
  • Popularitate: +24/-37
Răspuns: Care este scopul/telul oamenilor pe pamant ?
« Răspuns #30 : Decembrie 19, 2013, 02:22:11 p.m. »
Sa luam un ex. simplu: un carusel. In timp ce acesta stationeaza te poti infiltra in spatiul delimitat de acesta si sa-ti ocupi locul. Acum, daca caruselul se roteste cu viteza mare, este practic imposibil pentru tine sa patrunzi in spatiul delimitat de acesta.

E mai greu, dar nu imposibil. Daca imi amintesc bine, in al doilea razboi mondial un roman (imi scapa numele), a reusit sa sincronizeze cadenta de tragere a unei mitraliere cu pasul elicei avionului, astfel ca se putea trage printre palele elicei in timpul zborului. Totusi, in cazul atomului lucrurile stau diferit, din cauza efectelor cuantice, dominante la nivel micro.

Mecanica cuantica complica si mai mult analogia noastra insa cred ca ideea de baza a fost sa zicem suficient de clara. Volumul sau spatiul ocupat de o structura complexa nu se reduce la suma spatiilor/volumelor ocupate de particulele componente la scara atomica, desi in viata si experienta cotidiana am putea crede contrariul.

Revenind la partea filozofica, daca analogia cu borcanul "merge", inseamna ca o viata implinita depinde in foarte mica masura de componenta materiala.

Este greu de definit daramite de realizat, ceea ce numim o viata implinita. Implinirea cred ca vine din interiorul fiecarei persoane si nu dintr-un sablon universal pentru oameni. In final este o chestiune de echilibru (mereu balanta/echilibrul este ceea ce trebuie sa urmarim). Poti avea o viata implinita profesional, dar asta te costa la nivelul vietii de familie, poti avea bogatii materiale, insa le pierzi din vedere pe cele spirituale etc. Implinirea si-o evalueaza/construieste fiecare si nu cred ca pot fi masurata, echivalata. Filozofia chineza se verifica si-n acest caz ca fiind una subtila si valabila la scara universala. Echilibrul si tendinta sistemelor spre starea de echilibru este principiul fundamental care conduce universul, viata si poate si spiritualitatea.

The imagination is the prisoner of our mind.