Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Unde mecanice. Cls a XI-a.

Creat de Nikolle007, Decembrie 04, 2013, 07:38:32 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Nikolle007

Am o problema care ar fi usoara de rezolvat, daca as sti seminifcatia a dua notiuni :
viteza de propagare a undei = ?  si viteza maximaa de oscilatie a punctelor materiale din mediul elastic =?

Viteza de propagare a undei este in mod normal d/delta t. Mai avem si viteza transversala de propagare si cea longitudinala. Dar, din moment ce in problema scrie :
"Printr-un mediu elastic se propaga o unde plana conform ecuatiei : y=0,02 sin (120*PI *t - 0,025*x) (metri). Care este raportul dintre viteza de propagare a undei si viteza maxima de oscilatie a punctelor materiale din mediul elastic? "

Din moment ce nu se precizeaza alte conditi, nu folosesc viteza transversala sau longitudinala, ci cea obisnuita, anume v=d/t

Dar, care este viteza maxima de oscilatie a punctelor materiale din mediul elastic? Adica, defapt, cum scriu, aceasta viteza?
    Doresc raspuns din punct de vedere al definitiilor, nu rezolvarea, pentru ca nu mi se pare a fi grea, insa nu stiu valoarea acestor notiuni.

Va multumesc.

mircea_p

Unda se propaga pe directia x dar particulele oscileaza pe y. Deci e o unda transversala.

O particula anumita se misca pe directia y. Miscarea este o miscare oscilatorie armonica. Poti sa iei o anumita valoare a lui x (inclusiv zero) si vei avea ecuatia miscarii acestei particule in functie de timp.
y=0.02sin(120PI t) de exemplu.
La fel ca la oscilatorul armonic.
De aici poti afla viteza maxima.

Viteza de propagare este data de relatia v=lambda/T unde lambda este lungimea de unda si T este perioada.
Lungimea de unda este "continuta" in coeficientul lui x din ecuatia undei. T este legat de coeficientul lui t din ecuatia undei.
Vezi cum arata ecuatia generala a undei si prin identificare poti gasi T si lambda si apoi viteza de propagare.

puriu

Cateva indicatii:
- O unda elastica plana nu poate fi decat longitudinala (3D). Unde elastice transversale sunt cele de suprafata (Lamb) si cele in corzi vibrante.
- Din ecuatie rezulta direct amplitudinea oscilatiei unei molecule a mediului pe directia de propagare a undei (0,02 m) si frecventa de oscilatie (120/2 Hz).
- Faza oscilatiei se modifica de-a lungul directiei de propagare si este nula in doua puncte consecutive la distanta x ce rezulta din anularea argumentului sinusului. Aceasta distanta este jumatate din lungimea de unda.
- Cunoscand lungimea de unda si frecventa se calculeaza viteza de propagare a undei.
- Se calculeaza viteza maxima a unei molecule, etc.

mircea_p

Citat din: puriu din Decembrie 09, 2013, 12:20:38 PM
Cateva indicatii:
- O unda elastica plana nu poate fi decat longitudinala (3D). Unde elastice transversale sunt cele de suprafata (Lamb) si cele in corzi vibrante.
In solide putem avea o unda transversala, atat la suprafata (Rayleigh) cat si in volumul solidului. In multe texte sant numite "shear waves" (cred ca ar fi unde de forfecare in romaneste) in loc de "transverse waves" dar sant unde transversale.
In seismologie sant numite S-waves.

http://en.wikipedia.org/wiki/S-wave

Si vitezele celor doua tipuri de unde (mai in josul paginii)
http://www.kayelaby.npl.co.uk/general_physics/2_4/2_4_1.html

(Rayleigh waves sant unde de suprafata.)