0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.
1. Nu vorbim de lava, care oricum e fluida. Lava este magma lipsita de volatile. 2. In manta este magma dar si solid! 3. Scoarta terestra este alcatuita in mare parte din compusi ai siliciului ce se numesc silicati. Elementele grele din punct de vedere chimic, formeaza compusi ce au o densitate mica. Densitatea scoartei terestre este de 2-3. 3. Se observa o densitate din ce in ce mai ridicata cum te apropii de nucleu. 4. Nu trebuie sa vorbim la nivel atomic pentru ca toate elementele din natura nu se gasesc intr-o stare de suspensie ci formeaza compusi. 5. Mineralele bogate in Fe si Ni tind sa aiba o densitate mare. Nu trebuie sa te gandesti la element ci la ce mineral formeaza. Cantitatea de elemente grele, din punct de vedere chimic, este mica in scoarta terestra. Depozitele bogate in aceste elemente provin din manta. Ca se afla acum in scoarta este doar o bunavointa a tectonicii. Fortele tectonice actionand mult mai repede si mai intens decat diferentierea gravitationala.
E vorba de cartea aceasta? http://www.edituradacia.ro/index.php?page=detalii&id=3431Bun, autorul zice ca avem nici o idee, ca nu se stie nimic? Hmm, nu cred. Poate zice ca nu se stie sigur, dar daca tot are un tratat, cred ca zice macar ce se stie sau ce se banuieste si da referintele din domeniu. Nu il cunosc pe autor, dar poate o fi si el unul din astia ce scriu carti sa se afle in treaba. In tara se poarta.
Si pentru noi acestia care nu suntem abonati la science? poti copia articolul si sa il pui altundeva ?Referitor la astenosfera, lumea traieste cu impresia ca e o mare de magma pe care "plutesc" placile si ca acei curenti de convectie sunt ca aia ce se formeaza in oala cu supa atunci cand fierbe. E o viziune atat de simplificata incat omite ceea ce e important.
Unde a predat Adrian Motiu ? La Cluj?
Am aflat, a predat (sau preda) la Cluj geofizica.