Geologie, mediu şi ştiinţe planetare > Geologie si stiinte planetare

Despre alternanta polilor magnetici ai Pamantului

(1/17) > >>

Adi:
http://www.adevarul.ro/articole/terra-isi-schimba-polii-magnetici/358320

raul:
schimbarea polilor magnetici nu poate fi o cauza pt incalzirea globala?

Adi:
Nu stiu ... dar polii nu se schimba acum, cred ca vorbeau despre schimbarea polilor in general, nu?

Marinel:
Mare brambureala in capul celor care au redactat articolul  :o
In prezent nu exista o interpretare plauzibila a originii campului magnetic terestru. Nici unul dintre elementele campului geomagnetic nu ramane constant Adevarul este ca exista patru pozitii geografice acceptate alte Polului Nord Magnetic: o pozitie teoretica, dedusa prin calcule, in vestul Groenlandei, o pozitie determinata experimental, de punctul in care inclinatia magnetica este 90°, in Nordul Canadei, la NV de tara lui Baffin, doua pozitii in care intensitatea campului magnetic este maxima, una in Canada, la NV de golful Hudson, si una in NE Siberiei. Toti acesti Poli Magnetici sunt in miscare lenta, datorita precesiei. Variatia intensitatii campului magnetic din ultimii 6000 de ani arata de asemenea o modificare de la 50% la 150% fata de intensitatea actuala.
In ceea ce priveste inversarea campului geomagnetic, avand in vedere numarul directiilor intermediare (circa 2% din totalul observatiilor paleomagnetice) se presupune ca procesul de inversiune dureaza circa 2000 de ani, inversiunile aparand, in medie la circa 1000000 de ani. Ultima s-a petrecut cu circa 700000 de ani in urma, asa ca suntem indreptatiti sa ne gandim ca este posibil ca sa fim martorii inceputului unui asemenea fenomen. Totusi, nu exista o periodicitate clară, unele faze au durat cateva milioane de ani, altele cateva zeci de mii.
Insa in lipsa unui model clar, unanim acceptat al genezei Campului Magnetic Terestru, nimic nu este sigur, sunt doar probabilitati.
Fireste ca nu este nici o legatura intre încalzirea climei şi magnetism. Sunt interesante alte intrebari. De exemplu, cat timp campul magnetic va fi zero? Ce se poate intampla in acest interval? Radiaţiile solare alfa si beta, deviate in prezent de campul magnetic terestru, ar ajunge atunci pe suprafata Terrei, generand mutatii genetice la o scara foarte mare.

Adi:

--- Citat din: Marinel din Iulie 18, 2008, 03:41:40 p.m. ---Mare brambureala in capul celor care au redactat articolul  :o

--- Terminare citat ---

Eu abia acum il citesc tot. Este intr-adevar un amalgam de afirmatii stiintifice si de predictii mistice, adica exact cat sa nu mai stie omul la sfarsit ce afirma stiinta si ce nu. Este un articol prost scris, asadar.


--- Citat din: Marinel din Iulie 18, 2008, 03:41:40 p.m. ---In prezent nu exista o interpretare plauzibila a originii campului magnetic terestru.

--- Terminare citat ---

Hmm, tocmai ca noi stim originea campului magnetic terestru. Este vorba de miezul de fier lichid care se roteste. Este o explicatie foarte plauzibila. Ce nu stim exact, este cum se misca exact acest fier, cat este exact, ce distributie au presiunile, temperaturile si vitezele in interiorul lui si cum va evolua exact in timp. Cu alte cuvinte, avem un model general, dar nu unul de precizie. Ar trebui sa stim exact ce se intampla in interiorul Pamantului pentru a avea un model precis. De aceea nu stim exact unde este polul magnetic si cum evolueaza el in timp, dar avem o idee cat de cat ...


--- Citat din: Marinel din Iulie 18, 2008, 03:41:40 p.m. ---Insa in lipsa unui model clar, unanim acceptat al genezei Campului Magnetic Terestru, nimic nu este sigur, sunt doar probabilitati.

--- Terminare citat ---

Tocmai ca exista un model clar acceptat, cel al miezului de fier care se roteste. Totusi, modelul poate fi perfectionat, adica poate trece de la calitativ la cantitativ.


--- Citat din: Marinel din Iulie 18, 2008, 03:41:40 p.m. ---Fireste ca nu este nici o legatura intre încalzirea climei şi magnetism.

--- Terminare citat ---

De acord.


--- Citat din: Marinel din Iulie 18, 2008, 03:41:40 p.m. ---Sunt interesante alte intrebari. De exemplu, cat timp campul magnetic va fi zero? Ce se poate intampla in acest interval? Radiaţiile solare alfa si beta, deviate in prezent de campul magnetic terestru, ar ajunge atunci pe suprafata Terrei, generand mutatii genetice la o scara foarte mare.

--- Terminare citat ---

Foarte corect. Fara campul magnetic, organisemele vii ar fi iradiate de vantul solar. Aici pe wikipedia gasesc ca radiatiile acestea de la Soare consista mai ales din eletroni (particule beta) si din protoni (si nu vad enumerate nucleele de heliu, adica particulele alfa). Nucleele de heliu sunt continute in Soare si vor fi folosite in fuziune nucleara pentru a produce energie si indirect atomi inca si mai grei.

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina următoare

Du-te la versiunea completă