Marius,
Eu la entanglement spun "corelare cuantica" si imi imaginez doi pasi. In primul pas am un sistem de doua particule clasice. In al doilea pas, pus acest sistem intr-o stare de superpozitie clasica a doua stari clasice. Prima stare este "particula A - Spin Sus - pe Pamant / Particula B - Spin Jos - Andromeda", a doua stare clasica este "particula A - Spin Jos - pe Pamant / Particula B - Spin Sus - Andromeda". Am voie, caci mecanica cuantica imi spune ca pot combina ORICE stari clasice intr-o stare de superpozitie cuantica

. Starea particulara construita de mine este cea ce corelare cuantica (entaglement)
Acum frumusetea: Daca masor particula A pe Pamant, am doua rezultate posibile: spis sus sau spin jos. Sistemul va avea un colaps cuantic fie in starea "particula A - Spin Sus - pe Pamant / Particula B - Spin Jos - Andromeda" fie in starea "particula A - Spin Jos - pe Pamant / Particula B - Spin Sus - Andromeda". Particula B va DEVENI atunci clasica, cu o proprietate de spin OPUSA celei masurate de mine...
Desigur, poate iti este cunoscut mecanismul acesta, care poarta esenta entaglementului (starii corelate). Esenta lui se reduce insa, dupa cum se vede, la notiunea de superpozitie cuantica intre doua stari clasice (oarecare) si la cea a colapsului cuantic... De unde afirmatia mea ca entaglementul nu este mai "misterios" in sine decat superpozitia cuantica, pentru ca se reduce din aceasta...
Acum stai sa sa citesc si articolul la care faci referire, sunt curios ce este...