Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Panait Istrati.Omul care nu adera la nimic?

Creat de valangjed, Septembrie 25, 2013, 10:57:24 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 2 Vizitatori vizualizează acest subiect.

valangjed

Titlul topic-ului l-a dat Mircea Eliade.
As vrea sa discutam despre acest "scriitor de la portile balcanilor" cum i-a spus Romain Roland.
La 16 ani am citit "Mos Anghel", "Moartea lui mos Anghel" si "Codin", dupa 24 de ani , inca ma intreb de unde a avut puterea, acest scriitor, sa publice "povestiri" care in Franta pareau de domeniul fantasticului.Nu stiu cati  dintre dumneavoastra au citit "Chira Chiralina" dar eu nu am reusit niciodata sa citesc romanul , pana la sfarsit.Era o descriere ciudata, era ceva ireal, ma intrebam:"Oare in Dobrogea "noastra" se puteau intampla astfel de lucruri?"
Revenind la titlu, acum cateva luni am citit o serie de articole ale lui Mircea Eliade din anii '33-'36 unde am gasit articolul cu titlul topicului.Stau si ma intreb:Oare, daca un mare scriitor, cum e Mircea Eliade, scrie un asfel de articol, de ce nu se "preda", Panait Istrati, in liceu?
Acestea fiind spuse, astept parerile dumneavoastra despre , cred eu , cel mai mare scriitor realist din Romania.
Filosofia este abuzarea sistematica de un limbaj creat anume cu acest scop.

mircea_p

Cred ca titlul l-ai dat chiar tu. ;)

Dar expresia credeam ca a fost "inventata" chiar de Istrati care s-a autodefinit in felul asta.
Dar nu am citit articolul lui Eliade.

Eu am citit in liceu doar povestirile alea din "Capitan Mavromati". Si mi s-au parut intr-edvar exotice sau ciudate.
Si tot asa, dupa o pauza de zeci de ani, am citit si altele, din cele mai faimoase (Ciulinii Baraganului, Codin). Si am citit si despre el, scriitorul, omul.
Pot sa-mi imaginez de ce nu se studia in scoala, daca asa este. Nu mai tin minte. Cred ca si editarea operelor sale in romaneste a avut cateva suisuri si coborasuri.

Dar revenind la titlu, atitudinea asta mie mi s-a parut daca nu ciudata sau exotica, cel putin rara. Si demna de admirat, din punctul meu de vedere.
Din pacate "aderarea" oarba si neconditionata la o cauza e cumva norma si cei care isi scimba opiniile pe baza observarii realitatii sant oarecum desconsiderati. Ce sa-i faci? 



Sieglind

#2
Pentru a fi iubit pamîntul ... mai are astăzi Panait Istraiti oare şi apărători?

"Omul care nu aderă la nimic" a fost scris în mai 1933, pe când era ţintuit la pat (în Sanatoriul Filaret). Criticii l-au considerat ba un eseu, ba un "text ajutător" la Spovedania unui învins - carte interzisă în toate ţările dictaturii comuniste. Nici acum nu cred că se înghesuie cineva s-o comenteze. Cei care abjură nu se bucură de o largă simpatie. Panait Istrati a fost supus unei execuţii publice, după întoarcerea sa din faimoasa călătorie în URSS. Căutând adevărul, l-a şi găsit! Şi primii dispuşi să-i înăbuşe glasul au fost ex-tovarăşii lui, comuniştii francezi.

"Oroarea lui Panait Istrati în faţa nedreptăţii, compasiunea lui pentru omul slab şi umilit suscita întrînsul revolta. Formulele unei doctrine, mecanismul vieţii de partid nu erau, pentru răzvrătitul din naştere, decît gratiile unei închisori (...) discuţii... confruntări. Pentru această revoltă l-am iubit pe Istrati" (Joseph Kessel, Des hommes, 1972).

Şi eu!

mircea_p

Da, am gasit unde vazusem eseul cu titlul asta.
A fost publicat chiar in 1990 la editura Dacia din Cluj.
Un volum care contine "Spovedanie pentru invinsi" dar si alte eseuri si scrisori. Pare a fi volumul "Spre alta flacara" in versiune romaneasca.
Interesant ca a aparut imediat dupa. 


Sieglind

Volumul e apărut în 1990. Imediat după  :)

Nu ştiu dacă a fost reeditat de atunci încoace. E tipărit pe o hârtie gălbui-închisă, aproape maronie, aşa cum erau mai toate cărţile pe atunci. Între timp ne-am obişnuit cu ediţiile moderne, cu hârtia albă, lucioasă, dar şi preţuri pe măsură.

Sper să nu ofensez pe nimeni dacă dau un link la varianta electronică de pe scribd:

Panait Istrati - Spovedanie Pentru Invinsi v.0.9.9

Ar fi pentru cei puţini care mai vin pe aici - dintre care şi mai puţini sunt probabil interesaţi de Spovedania pentru învinşi

virgil 48

 Multumesc pentru link, Sieglind, chiar daca trimite la literatura si politica.

mircea_p

Cum adica "chiar daca"?
La ce ar trebui sa fie linkurile ca sa multumesti fara retineri?
Ca sa stie lumea pe viitor. :)

puriu

M-am delectat cu link-ul. Merci.
Traducerea este remarcabila.