Fizică, astronomie şi aerospaţiale > Gedankenexperiment (experimente imaginare)

O simulare

<< < (12/13) > >>

valangjed:
Greseala mea!Am omis sa spun ca este vorba de masa de repaos a fotonului.Probabil am avut un lapsus la nivel cuantic ;D.
In legatura cu bunul simt, se stie ca nici lui Einstein nu-i era prea draga teoria cuantica din cauza probabilitatilor , vezi conferintele Solvay.Totusi mecanica cuantica inca este baza diferitelor aparate electronice pe care le folosim.Asta nu inseamna ca e perfecta dar fiecare revolutie in fizica a sfidat "un pic macar" bunul simt de la epoca respectiva.Chiar Newton, la vremea lui, a sfidat bunul simt folosind conceptul de interactiune la distanta.Acum ni se pare normal si de "bun simt" conceptul respectiv dar acum 400 de ani ...

virgil 48:
 Si masa aceea schimbatoare a fotonului si interactiunea la distanta par niste
 improvizatii in lipsa de altceva. Nu sunt acceptate pe baza de bun simt si
 logica elementara ci prin indoctrinare. Nu vezi ca la o simulare in alte conditii
 decat cele recunoscute oficial nu vrea sa participe nimeni?

07Marius:

--- Citat din: virgil 48 din August 04, 2013, 04:25:16 p.m. ---Nu vezi ca la o simulare in alte conditii  decat cele recunoscute oficial nu vrea sa participe nimeni?

Ce influenta ar avea faptul ca de la distante mai mari, fotonii pierd mai mult din viteza
 initiala, s-ar observa o expansiune mai rapida sau mai lenta, o accelerare mai mare
 sau mai mica a acestei expansiuni?

--- Terminare citat ---

Virgil,
orice simulare am considera, ar trebui sa functioneze in baza legilor fizicii cunoscute. Expansiunea universului (modelul respectiv) are citeva elemente de baza in fundamentarea teoretica a modelului. Unul dintre elementele de baza care este considerat, este redshift-ul spre rosu (deplasarea spre rosu a lungimilor de unda din spectrul luminii luminii care este captat de la diferite surse din univers cu ajutorul telescoapelor). Alt element considerat fundamental este radiatia cosmica din univers (in domeniul microundelor). Orice simulare, model am considera - ar trebui sa explice aceste observatii.

Cu redshift-ul sunt propuse mai multe explicatii, care nu presupun neaparat expansiunea spatiului, sau cel putin nu in masura in care se crede in prezent ca se produce. Reshift-ul nu presupune micsorarea vitezei fotonilor, ci in varianta oficiala expansiunea spatiului. Chestia este ca pot exista si alte cauze care sa conduca la redshift. O varianta simpla ar fi o pierdere minora de energie a fotonului care este proportionala cu distanta parcursa de acesta. Este perfect plauzibil, insa f. greu de masurat acest efect la distante "uzuale" - adica nu la scara comparabila cu cea a distantei surselor acestor fotoni.

Aici ne-am putea imagina un experiment prin care un foton face reflexii repetate intre 2 oglinzi perfecte (fara pierderi de energie la reflexie, intre ele fiind un vaccum relativ identic cu cel din mediul interstelar). Dupa citiva ani de reflexii repetate, ar trebui vazut daca apare o modificare in lungimea de unda a fotonului care se datoreaza pierderii de energie fotonului, dar nu datorate reflexiei pe oglinda!! cam greu de realizat un astfel de experiment...

Pe urma cu teoria Big Bang sunt multe inconsistente, unele recunoscute si de teoria oficiala.
Se spune ca universul este izotrop. Daca stau sa ma gandesc putin la asta (in afara exemplelor deja discutate in topicul creat de trecator) este o problema si cu aceasta asertiune. Sa explic:

Lasand deoparte momentul zero, unde lucrurile sunt si mai neclare - universul este considerat in expansiune, dar aceasta expansiune se produce UNIFORM peste tot in TOT UNIVERSUL CA INTREG (SISTEM). Daca expansiunea nu ar fi omniprezenta, ar aparea diferente de energie, implicit in radiatia CMBR. Chestia DE REMARCAT este ca aceasta egalizare, uniformitate a spectrului CMBR presupune un transfer de informatie intre diferite regiuni ale universului cu viteza infinita de transfer.
Asta semnaleaza o eroare majora in constructia modelului. Portiuni vaste ale universului nu pot fi identice energetic fara ca sa existe un mecanism de autoreglare/"dialog" intre ele. Dar, asta presupune la limita transfer de informatie cu viteza maxima cunoscuta, adica cea a luminii. Cu alte cuvinte, nu se cunoaste nici un mecanism de autoreglare/echilibrare care sa lucreze cu viteza infinita...

Pe urma este conservarea energiei, un principiu fundamental. Daca universul expansioneaza, creeaza structura spatiu-timp care permite "marirea" scenei unde se produce expansiunea sau conform teoriei o "intindere" a structurii spatiu-timp. Dar, structura spatiu-timp contine energie. Dark energy - energia raspunzatoare pentru expansiunea universului creste permanent pe masura ce universul expansioneaza si inca accelerat!
Asta dupa mine cam incalca principiul conservarii energiei la nivelul universului ca intreg. este ca si cum "cineva" sufla si sufla tot mai mult in balonul care prin analogie este comparat cu universul. Prin urmare, cantitatea de dark energy este in continua crestere ca sa mentina procesul de expansiune. Nu prea seamana asta a conservare de energie...

Ar mai fi si altele, dar ma apropiu de un capitol de carte...

virgil 48:
 Pentru Marius sau orcine are o parere(sau o certitudine):
 Credeti ca materia intunecata se incadreaza in mod obligatoriu in TRG,
 in legatura (de exemplu) cu limitarea vitezei sau efectul vitezei asupra
 timpului? Daca este de cateva ori mai multa decat materia barionica din
 Univers si deocamdata nu poate fi sesizata de aparate, dece ar trebui sa
 se incadreze in tiparele materiei barionice, prin extrapolare?

virgil 48:

--- Citat din: 07Marius din August 04, 2013, 11:38:46 p.m. ---
Pe urma este conservarea energiei, un principiu fundamental. Daca universul expansioneaza, creeaza structura spatiu-timp care permite "marirea" scenei unde se produce expansiunea sau conform teoriei o "intindere" a structurii spatiu-timp. Dar, structura spatiu-timp contine energie. Dark energy - energia raspunzatoare pentru expansiunea universului creste permanent pe masura ce universul expansioneaza si inca accelerat!
Asta dupa mine cam incalca principiul conservarii energiei la nivelul universului ca intreg. este ca si cum "cineva" sufla si sufla tot mai mult in balonul care prin analogie este comparat cu universul. Prin urmare, cantitatea de dark energy este in continua crestere ca sa mentina procesul de expansiune. Nu prea seamana asta a conservare de energiei.

--- Terminare citat ---

Daca citesti articolul despre MULTIVERS (un Univers generalizat), din nr. 26 al revistei Stiinta
 si Tehnica, mai scapi de unele probleme.
Universul general incepe sa devina iar infinit in timp si spatiu iar Universul nostru este numai o
 "bula" ce a luat nastere, expandeaza si dispare. Se pare ca oamenii de stiinta sunt dispusi sa
 renunte la unele din "marotele" lor, fiindca Universul la care se gandeste orice om obisnuit, este
 Multiversul. Chiar daca situatia se prezinta mult mai complicat.
 

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina următoare

[*] Pagina precedentă

Du-te la versiunea completă