Fizică, astronomie şi aerospaţiale > Gedankenexperiment (experimente imaginare)

O simulare

<< < (11/13) > >>

07Marius:

--- Citat din: tavy din August 02, 2013, 01:05:47 p.m. ---Faptul că sunt foarte aglomerat zilele astea și nu am timp să-ti răspund nu înseamnă că notiunea de temperatură media a început să capete vre-un sens.


--- Citat din: 07Marius din August 02, 2013, 12:59:32 p.m. ---Autorul acestor materiale, este un fizician de renume mondial.

--- Terminare citat ---
Realizezi că fraza asta nu are nici un rost?
http://en.wikipedia.org/wiki/Argument_from_authority
sau pe românește
http://ro.wikipedia.org/wiki/Apelul_la_autoritate

--- Terminare citat ---

ahhh, mersi ca mi-ai amintit. Exact la asta ma refeream. In lumea celor care nu se considera experti in fizica (dar nu numai, este valabil in orice domeniu), apelul la autoritate cum il denumiti, este totusi un instrument valid. Te increzi in judecata cuiva care este mult mai calificat decat tine in domeniul respectiv. Dar, chestia asta functioneaza si in lumea stiintifica cand in multe cercetari sunt preluate niste rezultate pentru care dai referinta. O fi cam acelasi lucru, dar se numeste altfel. Considera textul respectiv ca si un citat, dintr-o lucrare stiintifica. Ti-am dat si sursa.
Sigur, singura carte din care se extrag "citate" care nu pot fi combatute o fi biblia. Altfel, toate celelalte suporta amendamente cu sau fara apel de autoritate.

...pe urma chiar citind din materialul indicat de tine (desi este departe de preferintele de lectura personale - ma incred in bunul meu simt ptr. a ma ghida in lume), gasim, citez:

"the appeal to authority is often applied fallaciously. Fallacious examples of using the appeal include:

    - cases where the authority is not a subject-matter expert
    - cases where there is no consensus among experts in the subject matter
    - any appeal to authority used in the context of deductive reasoning."

ceea ce desigur face chestionabila afirmatia ta. Totusi, chiar admitand aceasta afirmatie ca fiind corecta pina in maduva oaselor, toata stiinta este un apel de autoritate, care se revizuieste permanent. Pot trai cu asta...

Sieglind:

--- Citat din: 07Marius din August 02, 2013, 01:34:58 p.m. --- - ma incred in bunul meu simt ptr. a ma ghida in lume

--- Terminare citat ---

Yeap.

 :D :D :D :D :D :D :D :D

Salutări din mers unui trecător.  ;D

07Marius:

--- Citat din: Sieglind din August 02, 2013, 09:05:25 p.m. ---
--- Citat din: 07Marius din August 02, 2013, 01:34:58 p.m. --- - ma incred in bunul meu simt ptr. a ma ghida in lume

--- Terminare citat ---

Yeap.

 :D :D :D :D :D :D :D :D

Salutări din mers unui trecător.  ;D

--- Terminare citat ---

1. Nu exista repaos absolut, prin urmare cu totii suntem "in mers".
2. Chiar daca unii isi imagineaza ca sunt "eterni", cu totii suntem trecatori...
3. Pina la urma, bunul simt este o "dotare" fundamentala. Poti sa stii tone de teorie, fara bun simt nu vei face nimic cu ele... Poti sa ma citezi, dupa cum vezi, sunt original. Nu trebuie sa citez pe altii pentru a exprima ideile personale.
4. Greseala face parte din procesul de perfectionare a fiecaruia. Cei care isi imagineaza ca sunt perfecti... sunt putine sanse sa-i convingi de contrariu... Dupa cum vezi, gandesc in aforisme.
5. Dat fiind faptul ca tolba mea e plina cu oameni de paie, apeluri de autoritate, hmmm... si altele de care nu-mi aduc aminte acum, se poate spune ca sunt inconjurat doar de oameni inteligenti, onesti, deschisi la minte, binevoitori etc. Traiesc intr-o lume perfecta, cine n-ar vrea sa traiasca intr-o astfel de lume? :)
6. In plus, din cand in cand produc buna dispozitie si distractie.
7. Mersi de salutari, cele bune si tie.

Am sa-ti dau o mostra de intuitie, cu toate ca va fi cam greu de verificat daca este corecta sau nu. Dar unde ar fi farmecul, daca nu ar fi si o urma de mister in problema respectiva.

Despre  The Cassiopeia Project
"The project, operating under the slogan No science teacher left behind, is funded by an adamantly anonymous retired scientist who, after weighing the benefits of helping academic institutions versus helping teachers, he chose the latter and made it his mission to champion science literacy in the US."

Acelasi gen de animatii, caractere le-am mai intalnit in seria de documentare "The Universe - http://www.imdb.com/title/tt1051155/"  dar numai sub naratiunea lui Alexei Filippenko (http://en.wikipedia.org/wiki/Alexei_Filippenko) ceea ce ma duce cu gandul ca el este in spatele fizicianului anonim care finanteaza acest proiect. Sigur, pot gresi - insa cred ca este felul lui de a semna acest gen de proiect, doar el comentand animatiile respective in mai multe episoade ale serialului.
Dupa cum stii poate, eu nu cred in coincidente...

valangjed:
Uneori , mai ales in fizica, nu prea este de dorit bunul simt.Ideea ca un electron se poate afla simultan in doua locuri nu are nimic a face cu bunul simt.Ideea ca fotonul nu are masa la fel.Si exemplele pot continua.Fizica moderna nu se mai bazeaza pe intuitie si bun simt.

07Marius:

--- Citat din: valangjed din August 03, 2013, 10:25:41 a.m. ---Uneori , mai ales in fizica, nu prea este de dorit bunul simt.Ideea ca un electron se poate afla simultan in doua locuri nu are nimic a face cu bunul simt.Ideea ca fotonul nu are masa la fel.Si exemplele pot continua.Fizica moderna nu se mai bazeaza pe intuitie si bun simt.

--- Terminare citat ---

Pentru inceput sa precizam ptr. foton, ca este vorba de masa de repaos la care faci referire, iar referitor la electron de ex. dau urmatorul citat:
"Pornind de la ideea că pe orbitele staţionare ale electronului în atom este îndeplinită condiţia de undă staţionară (pentru unda asociată), Schrödinger a ajuns să postuleze o ecuaţie a undelor cu o formă specifică domeniului cuantic. Se spune că
această ecuaţie a fost inventată în vacanţa de Crăciun a anului 1925, când Schrödinger era la schi, într-o staţiune din Alpii Elveţieni ; din acel moment,pornind de la premiza că electronul nu e un simplu "punct" care poate ocupa poziţii bine determinate în jurul nucleului, ci o undă staţionară pentru care există nivele energetice permise şi interzise, el a ataşat ipotezei de Broglie o formulă matematică, pe care a continuat să o studieze şi să o perfecţioneze pe parcursul întregului an 1926." - http://www.msl.utcluj.ro/down/Cursul%20Nr2.pdf

Acesta este un exemplu de intuitie (bun simt) care s-a incheiat cu o formula celebra. Mai sunt si altele. Aparent, bunul simt se pare ca nu prea te ajuta in astfel de fenomene care sunt puternic contra intuitive. Totusi (eu sunt un optimist fara speranta...) cred ca lucrurile nu sunt pierdute in acest "pariu" cu bunul simt. Problema este ca de multe ori bazandu-ne exclusiv pe definitii si concepte teoretice se pierde esenta fenomenului din spatele acelor marimi. Nu stiu, se ajunge poate la o rutina care erodeaza din buna practica de a te intreba mereu ce se ascunde in spatele unei definitii, unui model matematic.

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina următoare

[*] Pagina precedentă

Du-te la versiunea completă