Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Gheata de la Polul Nord se topeste in 2008

Creat de Adi, Iulie 01, 2008, 01:24:26 AM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 2 Vizitatori vizualizează acest subiect.

Adi

In sfarsit, usor, usor, stirea aceasta pe care noi am oferit-o inca de acum cateva luni patrunde si in presa romaneasca, ea aparand in mai multe ziare in ultimele zile. Gheata de la Polul Nord se va topi anul acesta pentru prima data in ultimele mii de ani ...

http://www.adevarul.ro/articole/2008-primul-an-fara-gheata-la-polul-nord/357986
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Adi

Si EvZ preia stirea, dar vedeti mai ales comentariile cititorilor romani.
http://evz.ro/articole/detalii-articol/809922/Polul-Nord-fara-gheata/

E semn clar ca e nevoie de popularizarea stiintei.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

raul

eu am incercat sa mai citesc din comentariile articolelor de la diverse ziare , dar nu prea pot.......mi se pare tare obositor....scriu cu prescurtari, comenteaza aiurea pe langa subiect..........de aceea nu ma mai uit peste comentarii.

gasparRadu

Cred că o să avem nevoie de ceva mai de impact. Nu toată lumea citeşte articole, nu toţi ştiu de gheţari şi topirea acestora... am aveam nevoie de ceva eveniment de impact, gen Earth Day dar mai mare ;D. Earth day te roagă frumos să stingi lumina pentru o oră... come on, nu e destul. Dacă se ajunge la un nivel critic a încălzirii globale, o să fie impuse, probabil chiar militar, nişte limitări. Nu e mai bine să fie alegerea ta personală să-ţi salvezi planeta decât să-ţi fie impus?

Trebuie invadate ştirile cu veşti, instrucţiuni cum putem împiedica topirea acestora. Că fiecare putem face câte puţin, spre exemplu reducerea emisiilor de freon (e puţin dar e un început). Trebuie făcute documentare video, date pe post... discovery se chinuie dar nu urmăreşte toată lumea discovery. Spoturi inter-publicitare, gen "tutunul dăunează grav sănătăţii" pe tema încălzirii globale şi consecinţelor acesteia, legătura dintre încălzirea globală şi topirea gheţarilor. Să nu mai pomenim de schimbarea unor norme de emisiuni de CO2, trebuie făcute mai stricte, că nu e destul, developarea unei metode de a combate CO2-ul emis de autovehicule... etc. Sunt sute dacă nu mii de minţi strălucite în lumea asta. Dacă au toţi un scop comun sigur se vor găsi rezolvări la multe din problemele curente. Se vorbea la un moment despre o plantă modificată genetic care ar putea să absoară cantităţi masive de CO2 (am văzut tot în ceva documentar de pe Discovery). Dacă se lasă deoparte măcar odata interesul personal, nevoia de bani cât mai mulţi, şi ne axam pe salvarea planetei şi implicit a noastră... am realiza ceva.

Adi

Asa este, se poate, dar inca nu se vrea. Uite, de exemplu, Romania e tare mandra ca a adus o investie Ford in Romania, adica bunul nostru economic va depinde si de a produce masini si deci a polua mai mult. Iar toate tarile din estul Europei produc si mai multe masinin ca noi.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

ionut

   Ce e interesant e ca o eventuala solutie a crizei energetice ar putea fi si o solutie a incalzirii globale. Din pacate lumea a evoluat catre o societate consumerista de la care e greu sa se intoarca acum.

Temari

Ce le pasa? Pana cand nu o sa se trezeasca cu strazile inundate (ghetarii se topesc, creste nivelul marilor si a oceanelor...) nu le pasa...ei zic ca nu e vina lor si nici nu ii intereseaza. Dar totusi, si-au facut-o cu mana lor!

Adi

In Canada a ajuns litrul la 1.5 dolari canadieni, lumea se tot mira ... Dar zic: bine macar ca avem resurse la Poli si ne batem cu Rusia si SUA pentru ele ... lumea o sa renunte usor la ecologia si sanatatea planetei si vor distruge si polul in cautarea benzinei, caci zic: pai nu am ce face, fara masina nu pot ajunge la munca.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

gasparRadu

Marei grădina Domnului şi mulţi sar gardul... sau tot îl mută :P când nu o să mai avem resurse să vezi cum o să se găsească alternative la problema: "cum ajung eu la lucru?"... pe bicicletă, pe jos... dacă se descurcă Chinezii, o putem face şi noi. Ei o fac să evite traficul, fiind peste 2 miliarde deja, dar o să o facem şi noi de nevoie în curând.

ionut

   
Citat din: gasparRadu din Iulie 04, 2008, 10:48:15 PM
Marei grădina Domnului şi mulţi sar gardul... sau tot îl mută :P când nu o să mai avem resurse să vezi cum o să se găsească alternative la problema: "cum ajung eu la lucru?"... pe bicicletă, pe jos... dacă se descurcă Chinezii, o putem face şi noi. Ei o fac să evite traficul, fiind peste 2 miliarde deja, dar o să o facem şi noi de nevoie în curând.
Asa va trebui sa se intample sau nu se va mai merge la lucru :). Oricum, exploatarea unor eventuale resurse de la poli nu face decat sa mai prelungeasca un pic perioada de tranzitie la era post-petrol. Asta poate fi un lucru bun daca se vrea sau un motiv de galceava (eventual un razboi in sensul generalizat al cuvantului). Eu zic ca exista toate premisele ca aceasta tranzitie sa se faca fara sacrificii foarte mari. Totul va depinde de cat de deschisi la minte sunt oamenii, daca sunt dispusi sa lase vorbele si moda si sa treaca la fapte.

Adi

Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Adi

Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

ionut

    Buna,
    Nu imi mai amintesc unde am auzit/vazut asta, dar am inteles ca totusi anul asta calota de gheata de la pol nu se va topi (ba chiar se va topi mai putin decat in vara anului trecut). Se pare ca anul trecut a fost un an "de exceptie" ceea ce i-a indus putin in eroare pe cercetatori si i-a facut sa devina pesimisti.

Adi

Cipi care a scris si aici pe forum zice ca cercetatorii care studiaza radiatia de la Soare zic ca anul asta vom primi mai putina caldura de la Soare si ca se va pune gheata mai multa acum in timpul iernii. Sper asa sa fie ...
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

ionut

   Din ce motiv am primi mai putina energie de la Soare?
  Din cate stiu cantitatea de energie totala (de tot globul) primita de la Soare depinde de distanta Pamant-Soare in cea mai mare masura si apoi de eventualitatea prezentei anumitor gaze in atmosfera care sa reflecte radiatia solara. Local, energia primita mai depinde de inclinatia Pamantului fata de planul eliptic si eventual de relief (exista diferente intre uscat, oceane, zone cu gheata, ...), dar banuiesc ca nu e asta motivul :).