Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

imposibilitatea depasirii vitezei luminii si relativitatea

Creat de Alex10101010, Decembrie 17, 2007, 09:46:24 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 7 Vizitatori vizualizează acest subiect.

Adi

Alex, nu imi este clar ce text nu vezi, daca te referi la articolul despre electrodinamica corpurilor in miscare, cu care Einstein a descoperit relativitatea restransa, celebra formula E=mc2, este aici, la acest link, se deschide un fisier pdf, nu il poti vedea?

http://www.physics.mcgill.ca/~abuzatu/Documents/Electrodinamica.pdf
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

HarapAlb

i-am trimis eu lui Alex o copie pdf cu paginile de pe wikipedia.

Adi, m-am uitat peste articolul original al lui Einstein si tradus de tine. Pentru cineva care nu are notiuni de fizica relativista este greu de urmarit. Oricum, e bine sa-l ai in biblioteca personala pentru a te putea intoarce la el, daca e cazul, inarmat cu creion si hartie  ;)

In schimb, paragraful din wikipedia este mult mai usor de urmarit.


Alex10101010

Da!Eu nu pot vedea pdf-urile si nu stiu de ce!O sa caut un progr....

HarapAlb

Fisierele de tip pdf le poti citi cu Acrobat Reader. Este gratis, ultima versiune o gasesti la adresa asta:

http://www.adobe.com/products/acrobat/readstep2.html

Adi

Alex, confirma-ne cand reusesti sa citesti fisierul. HarapAlb, de acord ca e greu de urmarit daca nu ai notiuni de fizica chiar deloc, dar si daca ai bazele de liceu, poti intelege articolul lui Einstein in care a introdus celebra formula E=mc2! Nu e minunat?
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Gabitzu

Sall ma numesc Gabi si sunt nou pe forum. Am si eu o problema. Dak calatorind cu viteza luminii plecam dintrun punct al universului in altul conform teoriei relativitatii timpul pentru calatori va fi 0. Dar dak presupunem teoretic ca viteza luminii poate fi depasita teoretic am putea calatorii in timp deoarece ajungem in acel punct cu mult inaintea luminii punctului de unde am plecat. Asta ar putea fi posibil doar dak se va dovedii ca c nu este o constanta. Am citit undeva ca cica in acceleratoare de particule ar fi fost accelerati unii protoni chiar la viteze de 4ori viteza luminii. Ce spuneti despre asta? multumesc....

mircea_p

Prima parte e doar o speculatie - ce ar fi daca...
Nu prea e conform teoriei relativitatii. Conform TR nu se poate calatori cu viteze mai mari decat viteza luminii (si nici cu viteza luminii) daca e vorba de corpuri obisnuite.

Chestia cu particulele accelerate la 4c nu e adevarata. Adica o fi adevarat ca ai citit dar nu e adevarat ca s-a observat asa ceva in acceleratoare. Poate n-ai citit bine. Sau nu iti amintesti bine. Sau cine a scris n-a scris bine.

Adi

Citat din: Gabitzu din Septembrie 02, 2009, 11:13:19 PM
Sall ma numesc Gabi si sunt nou pe forum.

Bine ai venit!

Citat din: Gabitzu din Septembrie 02, 2009, 11:13:19 PM
Am si eu o problema. Dak calatorind cu viteza luminii plecam dintrun punct al universului in altul conform teoriei relativitatii timpul pentru calatori va fi 0.

Calatorii nu vor putea niciodata atinge viteza luminii, ci se vor putea apropia de ea cu atat mai mult cu cat energia lor de miscare ar fi mai mare. Astfel, durata calatoriei nu va fi zero, ci mai mica ca pe Pamant, dar va fi diferita de zero. Si nu e vorba de timp, ci de durata. Sunt doua notiuni diferite.

Citat din: Gabitzu din Septembrie 02, 2009, 11:13:19 PM
Dar dak presupunem teoretic ca viteza luminii poate fi depasita teoretic am putea calatorii in timp deoarece ajungem in acel punct cu mult inaintea luminii punctului de unde am plecat.

Nu se poate depasi viteza luminii pentru materia care are la un moment dat viteza mai mic ca viteza luminii. Eventual doar daca are deja viteza mai mare ca viteza luminii, atunci nu poate cobori la o viteza sub viteza luminii. Astfel, daca ai viteza mai mare ca viteza luminii, nu mai poti sta niciodata inapoi pe Pamant cu rudele tale, caci ai merge cu cel putin viteza luminii prin Univers.

Citat din: Gabitzu din Septembrie 02, 2009, 11:13:19 PM
Asta ar putea fi posibil doar dak se va dovedii ca c nu este o constanta.

Nu inteleg rationamentul tau de aici. Ca viteza luminii in vid ar varia in spatiu si timp, sau cum?

Citat din: Gabitzu din Septembrie 02, 2009, 11:13:19 PM
Am citit undeva ca cica in acceleratoare de particule ar fi fost accelerati unii protoni chiar la viteze de 4ori viteza luminii. Ce spuneti despre asta? multumesc....

Asta sigur nu este asa. Eu lucrez la un accelerator de particule.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Gabitzu

acuma am intels cum e cu c si cu imposibilitatea depasirii vitezei luminii dar cum ramane cu tahionii care cica sunt particule care ar putea depasii viteza luminii.

mircea_p

Problema aici este in cuvantul "sant".
Tahionii "sant" niste obiecte ipotetice. Nu au fost observati pana acum si nu s-a demonstrat ca ar exista.
De ei era vorba in postul lui Adi de mai sus, in care spune ca DACA o particula se misca cu o viteza mai mare decat c nu va putea reduce viteza sub c.

Adi

Citat din: Gabitzu din Septembrie 03, 2009, 03:31:57 PM
acuma am intels cum e cu c si cu imposibilitatea depasirii vitezei luminii dar cum ramane cu tahionii care cica sunt particule care ar putea depasii viteza luminii.

Ma bucur ca te-au ajutat raspunsurile mele. Cand am spus "Eventual doar daca are deja viteza mai mare ca viteza luminii, atunci nu poate cobori la o viteza sub viteza luminii", tocmai la tahioni m-am referit. Ei sunt particule ipotetice, de care nu este insa nevoie pentru a explica nimic din Univers. Daca ei ar exista, atunci nu ar putea cobori niciodata sub viteza luminii.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Gabitzu

Un alt aspect important al TGR este ca cea ce vedem noi se intampla numai in trecut niciodata in prezent. Teoria relativitatii are implicatii chiar mai importante decat am crezut. De ex cand ma uit noaptea pe cer la stele le vad cum au fost ele cu ani si ani in urma. Cand ma uit la luna o vad probabil cum era ea in urma cu o sec poate doua. Cand pe Pamant se intampla un eveniment observatorul nu il va vedea decat cand lumina de la acest eveniment ajunge la el. De ex daca eu vad un accident la 100 de metri de mine eu vad accidentul cu probabil 1^-100secunde mai tarziu timp necesar luminii acestui accident sa ajunga la mine. Corectati-ma daca gresesc. sall

Gabitzu

Asta mai inseamna ca timpul si spatiul au o legatura cu viteza luminii. Din TGR rezulta ca singura constanta este c desi aceata este variabila de mediul prin care trece. Ea ramane constanta. Timpul nu este decat un sir de evenimente puse intr-o anumita ordine dar care variaza in functie de viteza de deplasare si pozitia unui observator. Acuma am inteles si eu cum e cu TGR si cu spatiotimpul asta......... ;D

Electron

Citat din: Gabitzu din Septembrie 05, 2009, 08:54:10 AM
Cand pe Pamant se intampla un eveniment observatorul nu il va vedea decat cand lumina de la acest eveniment ajunge la el.
Asta e definitia conceptului de "a vedea", ca atare formularea ta este tautologica.

CitatCorectati-ma daca gresesc.
Ai surprins corect faptul ca lumina nu se propaga instantaneu, dar valorile prezentate nu trebuie scoase din burta, ci se pot calcula pe baza vitezei cunoscute a luminii prin diversele medii transparente.

Citat din: Gabitzu din Septembrie 05, 2009, 09:12:48 AM
Asta mai inseamna ca timpul si spatiul au o legatura cu viteza luminii.
Care "asta" ? Faptul ca lumina se propaga cu viteza finita nu implica faptul ca timpul si spatiul au legatura cu ea. Si avioanele au viteza finita, dar de aici nu rezulta ca spatiul si timpul au legatura cu viteza avioanelor.

CitatDin TGR rezulta ca singura constanta este c desi aceata este variabila de mediul prin care trece. Ea ramane constanta.
Ce am subliniat cu rosu e nu doar fals, ci si imposibil. TGR nu poate prevedea cate constante sunt in Univers tocmai pentru ca nu este o teorie unificata a acestuia. Iar constanta vitezei luminii in vid (faimosul "c") nu este un rezultat al TGR ci este o premisa a acesteia. Este o mare diferenta.

Apoi, ceva constant nu poate varia, asa cum ceva care este variabil nu poate ramane constant. Te exprimi foarte gresit si ies niste afirmatii fara sens. Viteza luminii in vid este egala cu constanta c. Viteza luminii prin alte medii transparente este mai mica si depinde de proprietatile acelui mediu. Dar c nu variaza si nici nu are cum, da doar de aceea e constanta.

CitatTimpul nu este decat un sir de evenimente puse intr-o anumita ordine dar care variaza in functie de viteza de deplasare si pozitia unui observator. Acuma am inteles si eu cum e cu TGR si cu spatiotimpul asta......... ;D
Daca vrei sa spui ca noi observam curgerea timpului pe baza succesiunilor de evenimente, atunci da, ea depinde de viteza de deplasare si pozitia unui observator, altfel spus depinde de sistemul de referinta ales. Timpul insa este o simpla coordonata, cu acelasi rol in descrierea fenomeneleor ca si coordonatele spatiale.

e-
Don't believe everything you think.