Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Punct de topire

Creat de twist, Februarie 16, 2013, 05:09:07 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

twist

Aranjati substantele din urmatoarele serii in ordinea cresterii punctului de topire
a. H2, H20, CL2
b. O2, He, P4
c. CL2, BR2, I2

La punctul a si b am rezolvat.
a. H2, Cl2, H20
b. He, O2, P4

La puctul c am scris asa Cl2,Br, I2. ( Sunt molecule nepolare, intre ele se exercita forte de dispersie, m-am gandit ca, daca fortele de dispersie cresc cu cresterea masei moleculare atunci si punctele de topire cresc la fel. Poate gresesc, dar am vrut sa explic modul de gandire ca sa pot fi corectat.)

aluca

In sensul Cl2,Br2,I2 distantele interatomice cresc, energiile de legatura scad datorita volumului mai mare al atomilor fapt care limiteaza posibilitatile de intrepatrundere a orbitalilor atomici spre a forma orbitali de legatura.

         

twist

Atunci raspunsul scris de mine nu este corect.

twist

Dar atunci in seria hidracizilor punctele de topire de ce cresc asa HCL, HBr, HI.
Chiar nu inteleg variatia punctelor de tpire si fierbere. Exista o anumita regula?

mircea_p

Citat din: twist din Februarie 16, 2013, 07:51:28 PM
Atunci raspunsul scris de mine nu este corect.

Temperaturile de topire cresc in ordinea Cl, Br, I.  Nu ai gresit.
Intr-un cristal de halogen exista doua tipuri de forte. Atomii sant legati prin legaturi covalente in molecule diatomice. Moleculele neutre care formeaza cristalul sant legate prin forte Van der Waals. (sau de dispersie, London)

"Taria" legaturilor covalente scade atunci cand creste raza atomica. Energia de disociere scade de la Clor la Iod. Cred ca asta avea in vedere aluca.

Dar punctul de topire nu este determinat de taria legaturilor covalente (intramoleculare) ci de "ruperea" legaturilor VdW (intermoleculare) si acestea sant mai puternice la Iod decat la Cl. Explicatia nu e foarte simpla. Dar forta de atractie intre molecule nepolare depinde (printre altele) de polarizabilititatea moleculara. Aceasta creste, in general, cu dimensiunile moleculelor.



aluca

In moleculele de clor, brom. iod se formeaza legaturi pi(p-d) prin intrepatrunderea unui orbital d vacant de la unul din atomi cu un orbital p ocupat cu 2e de la celalalt atom, aceste legaturi stabilizeaza molecula.

twist

Multumesc . Concluzia este ca la punctul c am scris corect.

mircea_p

Citat din: twist din Februarie 17, 2013, 05:14:59 PM
Multumesc . Concluzia este ca la punctul c am scris corect.
Ordinea punctelor de topire e corecta.
Explicatia pe baza masei molare crescatoare e indoielnica. Nu masa moleculara e factorul determinant ci numarul de electroni si extinderea spatiala a moleculei.

dr_paul

mm.. imi amintesc o reactie de pe vremuri cand eram mic si ieseau vapori mov de iod  :o


ideea e ca la temp camerei Cl e gazos, Br lichid si I solid