Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Cuplu Motor

Creat de scutarovik, Ianuarie 22, 2013, 07:53:39 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

scutarovik

Salut!
Ma uitam zilele trecute pe niste specificatii tehnice ale automobilelor si am observat cuplul in N*m.
Si s-a ivit urmatoarea intrebare: Cu ce poate fi asociata aceasta marime (presupun ca reprezinta momentul fortei)?
Sa zicem ca avem o masina cu masa de 1 tona, pe un plan inclinat la un unghi de 45 de grade. Neglijand frecarile, care ar trebui sa fie momentul la roata pentru care masina sa se deplaseze pe plan (sa urce evident) in miscare rectilinie uniforma (nu intram in detalii pt miscare accelerata).
Multumesc Frumos!

Electron

Iti recomand sa faci un desen, sa vezi ce parametri mai lipsesc din "datele problemei" propuse de tine. Si daca intampini dificultati in calcule, vei primi indicatii ca sa te deblochezi.


e-
Don't believe everything you think.

scutarovik

Ok, am realizat acest desen din care rezulta :
Forta de tractiune = G*cos(alfa)=m*g*cos(alfa)=1000*9.8*0.707=6928N
Presupunand ca rotile motoare ar fi cele din fata, putem presupune ca fiecare roata trebuie sa exercite o forta de 3464N?
Dar nu stiu cum sa introduc momentul fortei...
Ar trebui sa fac un desen cu roata?

Electron

Citat din: scutarovik din Ianuarie 23, 2013, 10:12:38 PM
Ok, am realizat acest desen din care rezulta :
Forta de tractiune = G*cos(alfa)=m*g*cos(alfa)
Nu e corect. De ce ai inmultit cu "cos(alfa)" si nu cu "tg(alfa)" sau alta functie trigonometrica? Ce regula ai aplicat, in ce triunghi?

In al doilea rand, tu ai scris conditia de echilibru dinamic pentru centrul de masa (la translatie), iar tu cauti altceva, si anume conditia de echilibru la rotatie (rostogolire) a rotilor. In rostogoliri intervin momentele, in translatii intervin fortele. ;)

Citat=1000*9.8*0.707=6928N
Incearca sa nu mai scrii astfel de erori. Produsul unor numere nu poate sa iti dea ca rezultat o forta. Daca nu folosesti untiatile de masura, nu mai faci fizica, ci doar jonglerii matematice irelevante si incorecte.

CitatPresupunand ca rotile motoare ar fi cele din fata, putem presupune ca fiecare roata trebuie sa exercite o forta de 3464N?
Nu neaparat. Forta motoare e distribuita desigur pe cele doua roti cuplate la motor, iar acea distribuite depinde de diversi factori. Oricum, tu vrei sa calculezi momentele pentru echilibru, nu altceva.

CitatDar nu stiu cum sa introduc momentul fortei...
Pai pentru a-l introduce, trebuie sa gasesti ce element din sistem ar fi afectat de un moment al fortelor. Deci trebuie sa cauti elementele care se pot roti.

CitatAr trebui sa fac un desen cu roata?
Mda. :)


e-
Don't believe everything you think.

scutarovik

Ok, am refacut desenul pentru un triunghi cu un unghi alfa mai mic pentru a fi mai evidenta asemanarea triunghiurilor.
Forta de tractiune=m*g*sin(alfa).
Unghiul alfa din triunghiul mare=unghiul alfa din triunghiul fortelor pt ca sunt unghiuri cu laturi respectiv perpendiculare. Nu le-am mai indicat pe desen.
Referitor la unitati de masura, kg*m/s^2*(adimensional)=masa*acceleratie=Forta (Newtoni) (m-am gandit ca e evident, nu am mai scris...)
La partea desenul rotii inca lucrez...

tavy

Citat din: scutarovik din Ianuarie 24, 2013, 11:09:33 AM
Referitor la unitati de masura, kg*m/s^2*(adimensional)=masa*acceleratie=Forta (Newtoni) (m-am gandit ca e evident, nu am mai scris...)
Irelevant că este evident, relația 1000*9.8*0.707=6928N este greșită char dacă este evident. Dacă ai fi scris măcar 1000*9.8*0.707N=6928N atunci puteai să spui că N din partea stângă a egalității este evident dar altfel, cum ai scris tu este fundamental greșit (ai pus egal între ceva adimensional și mărimea unei forțe).