Am inceput rezolvarea notand evenimentul "1 scrisoare nimerste in plicul corespunzator, adica la destinatarul potrivit" cu E1, astfel probabilitatea evenimentului E1 va fi, conform raportului cazuri favorabile la cazuri total posibile, (4-1)!/4!=1/4.
Analog, pentru evenimentul E2, care inseamna ca 2 scrisori nimeresc destinatarii potriviti, de unde rezulta ca ceilalti 2 destinatari vor primi scrisori nepotrivite, probabilitatea va fi [(4-2)!/4!]*Combinari de 4 luate cate 2, totul fiind egal cu 1/2!.
Acelasi mod pentru evenimentul E3, a carui probabilitate va fi 1/3!, respectiv 1/4! pentru E4.
Am luat in calcul toate evenimentele intrucat in cerinta exista sintagma "cel putin unul".
Intrucat exista 4 evenimente cu probabilitati diferite, am considerat utila probabilitatea reuniunilor (din cate am reusit sa citesc in literatura despre probabilitati), adica P(E1 U E2 U E3 U E4). Pentru aceasta probabilitate, am gasit o formula in materialele citite, care conduce la un rezultat de felul:
1-1/2!+1/3!-1/4!=0.625, dupa calculele mele.
Asta inseamna ca probabilitatea ca cel putin o scrisoare sa nimereasca plicul, deci destinatarul potrivit este de 62,5%.
Unde gresesc?