Matematică şi Logică > Matematică - probleme generale

O problema frumoasa

<< < (5/5)

zec:
 Evident obtii 3 combinatii dintrun cuvant fixat.Greseala ta pare sa vina din faptul ca nu consideri toate cuvintele corecte.
 Si intradevar adaugand o litera poti obtine o combinatie de 2 care poate fi ceea interzisa ceea ce la mine sa tradus in cuvant incorect si sa scazut din numarul cuvintelor corecte posibile.Numarul  cuvintelor care au de exemplu un sir de numai 2 litere interzise in coada este egal cu numarul cuvintelor corecte care ramane dupa ce stergi acel sir adica cu numarul cuvintelor de lungime n-1 (in cazul meu cu n+1) sau in caz particular la un exemplu cu 5 litere este egal cu numarul cuvintelor corecte de lungime 3.
 Cuvintele corecte de lungime mai mare nu se pot forma decat din cuvinte corecte de lungime mai mica prin adaugarea unei litere sau al unui cuvant corect prin lipirea in fata, in spate sau in interiorul sau.Am ales la sfarsitul cuvantului sa adaug o litera caci altfel devenea complicat si eram cu multe neclaritati exact ca in rationamentul lui mircea(el avand o idee de acest gen).
 Deci totul merge recursiv cuvintele de lungime 2 se formeaza din cele de lungime 1 ,cele de lungime 3 se formeaza din cele de lungime 2 etc.
 Adica  cuvintele de lungime n+1 le formam din cele corecte de lungime n care la randul sau sau format din cele de lungime n-1,ceea ce explica de ce daca apare o secventa interzisa  o gasim in numarul de combinatii  egal cu numarul sirurilor corecte de aceea lungime ramasa din stergerea acelui sir interzis.

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[*] Pagina precedentă

Du-te la versiunea completă