Filozofia ştiinţei, filozofie, psihologie, sociologie şi limba română > Filozofia ştiinţei

Comportamentul oamenilor de stiinta in societate

(1/4) > >>

sumalan dorin:

 Am ales sa deschid acest subiect aici dintr-un motiv simplu:tine de filozofie.

Asa ca pentru inceput am sa adresez cateva intrebari:

Ce impact pot avea "oamenii de stiinta" sau cercetatorii prin comportamentul lor in societate

Un "om de stiinta" sau cercetator prin munca lui in folosul Umanitatii trebuie sa aiba un comportament moral astfel incat sa fie model pentru intreaga societate din care face parte?

Care sunt "valoriile" dupa care sunt ghidati oamenii de stiinta?De exemplu:onoare,respect,integritate,curaj,demnitate,spirit de sacrificiu etc.

Un "om de stiinta" poate fi "om de stiinta" dar fara moralitate?Un exemplu (imaginar) :un cercetator a descoperit nu stiu ce in chimie dar la adresa altor colegi din breasla nu are sentimente tocmai frumoase (se considera cel mai desptept,ii invidiaza pe alti ,etc)

Comportamentul "oamenilor de stiinta" este definit de ?

puriu:
Comportamentul oamenilor de stiinta trebuie sa fie definit in raport cu profesia lor si ar trebui sa fie exemplar. In societate omul de stiinta este un simplu om si nu este necesar sa aiba un comportament deosebit. Nici Einstein n-a fost un exemplu de comportament in societate, dar acest lucru nu l-a impiedicat sa fie un fizician exceptional. Societatea are mai multa nevoie de oameni de exceptie in profesiile lor decat de o masa de oameni cu comportament social ireprosabil. Parerea mea.

virgil 48:

--- Citat din: puriu din Octombrie 16, 2012, 12:16:10 p.m. --- Societatea are mai multa nevoie de oameni de exceptie in profesiile lor decat de o masa de oameni cu comportament social ireprosabil. Parerea mea.

--- Terminare citat ---
Crezi ca varianta 2-a este secundara? De acum societatea a atins un nivel
 stiintifico-tehnic care o poate impinge spre marginea existentei, dar o masa de
 oameni cu comportament social ireprosabil, ar putea fi o garantie.
 Numai ca asta este chiar mai greu de realizat decat progresul S T.Parerea mea.

valangjed:

--- Citat din: Şumi din Octombrie 16, 2012, 11:24:58 a.m. ---
 Am ales sa deschid acest subiect aici dintr-un motiv simplu:tine de filozofie.

Asa ca pentru inceput am sa adresez cateva intrebari:

Ce impact pot avea "oamenii de stiinta" sau cercetatorii prin comportamentul lor in societate
--- Terminare citat ---
Au impact ,indirect.Destul de putini oameni cunosc TR dar foarte multi stiu glume despre Einstein , glume care , in marea lor majoritate , sunt inventate.--- Citat ---Un "om de stiinta" sau cercetator prin munca lui in folosul Umanitatii trebuie sa aiba un comportament moral astfel incat sa fie model pentru intreaga societate din care face parte?
--- Terminare citat ---
Eu "nu prea inteleg" verbul "trebuie" , intotdeauna ai de ales.Pe de alta parte nu ma intereseaza cancanuri de genul "Schroedinger era afemeiat".Poate am putea sa ne gandim , daca Heisenberg a lucrat sau nu pentru nazisti ,dar asta nu poate diminua cu nimic aportul lui Heisenberg in mecanica cuantica.


--- Citat ---Care sunt "valoriile" dupa care sunt ghidati oamenii de stiinta?De exemplu:onoare,respect,integritate,curaj,demnitate,spirit de sacrificiu etc.
--- Terminare citat ---
Fiecare individ are propriile lui valori morale , daca acestea sunt sau nu in concordanta cu valorile morale ale altor indivizi este irelevant ,parerea mea.Daca actiunile unui om de stiinta contravin legilor unui stat atunci exista o problema , mai ales daca este statul unde isi desfasoara activitatea.


--- Citat ---Un "om de stiinta" poate fi "om de stiinta" dar fara moralitate?Un exemplu (imaginar) :un cercetator a descoperit nu stiu ce in chimie dar la adresa altor colegi din breasla nu are sentimente tocmai frumoase (se considera cel mai desptept,ii invidiaza pe alti ,etc)]
--- Terminare citat ---
Invidia este un atribut uman , aroganta la fel , pana la urma pe mine ma intereseaza ce a facut omul respectiv in domeniul lui de activitate , nu cu cine s-a certat , cate amante a avut , cate tigari fuma pe zi , etc.Astea sunt , cum am mai spus , cancan-uri.Daca incalca o anumita lege a unui stat atunci e altceva.


--- Citat ---Comportamentul "oamenilor de stiinta" este definit de ?
--- Terminare citat ---
Comportamentul oamenilor de stiinta e definit la fel cu comportamentul oricarui om.Faptul ca este om de stiinta nu il poate face sa ocoleasca legile si nici nu il poate face imun la "gura lumii" ba dimpotriva , fiind persoana publica este mult mai vizat decat mine "prost de rand" ;)


Sieglind:

--- Citat din: puriu din Octombrie 16, 2012, 12:16:10 p.m. ---Comportamentul oamenilor de stiinta trebuie sa fie definit in raport cu profesia lor si ar trebui sa fie exemplar. In societate omul de stiinta este un simplu om si nu este necesar sa aiba un comportament deosebit. Nici Einstein n-a fost un exemplu de comportament in societate, dar acest lucru nu l-a impiedicat sa fie un fizician exceptional. Societatea are mai multa nevoie de oameni de exceptie in profesiile lor decat de o masa de oameni cu comportament social ireprosabil. Parerea mea.

--- Terminare citat ---

Absolut de acord cu tine, dar cu o nelămurire: ce înseamnă că "Einstein n-a fost un exemplu de comportament in societate"?  Ce ai în vedere? Proiectul Manhattan? Mileva? altceva?

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina următoare

Du-te la versiunea completă