Filozofia ştiinţei, filozofie, psihologie, sociologie şi limba română > Sociologie

Tipuri de societati pe Terra

(1/7) > >>

sumalan dorin:
 
 Salutati

Stiu ca subiectul asta e unul delicat si se poate intra usor la conspiratii,diferite teorii de tip "new age" etc.Dar daca incercam sa il tratam pe cat de mult putem stiintific ne salvam de la capcanele numite conspiratii,pseudo-stiinta,etc.

Cum se formeaza o societate,de la ce model de gandire se porneste?

Societate "X" e buna si pentru socitatea "Y"

Bazele unei societati stau in:economie,industrie?sau exista societate fara baza?

Societatea in general il "tine" legat pe om.Adica ii limiteaza libertatea de gandire si actiune?

Cine e mai presus de societate?

AlexandruLazar:
La ce te gândeşti când te referi la societate? Te referi la societate în sensul de grup etnic/cultural? Sau e vorba de o societate comercială, sau o organizaţie?

sumalan dorin:

 Salutari


--- Citat din: AlexandruLazar din Octombrie 10, 2012, 10:58:57 p.m. ---La ce te gândeşti când te referi la societate? Te referi la societate în sensul de grup etnic/cultural? Sau e vorba de o societate comercială, sau o organizaţie?

--- Terminare citat ---


Ma refer la societate in sensul de grup etnic.De exemplu ce relevanta privind din punct de vedere stiintific au conflictele inter-etnice  sau etnice?Strict stiintific cum se masoara gradul de superioritate a unui grup etnic,de exemplu :grupul "X" e superior grupului "y".Strict stiintific un grup etnic "X" poate fii condus fara conducator in sensul grupul respectiv se auto-conduce?

Din punct de vedere stiintific cine raspunde pentru crearea unui conflict inter-etnic sau etnic?.
Din punct de vedere stiintific poate fi estimata evolutia unui grup "X" aflat in conflict cu grupul "Y"?
Din punct de vedere stiintific conflictele inter-etnice sau etnice traditionale (sute de ani sau mai mult) au vre-o relevanta?

Electron:

--- Citat din: Şumi din Octombrie 11, 2012, 10:39:11 a.m. ---Ma refer la societate in sensul de grup etnic.De exemplu ce relevanta privind din punct de vedere stiintific au conflictele inter-etnice  sau etnice?
--- Terminare citat ---
Ce intelegi prin "conflict inter-etnic"?

Retine din start ca fara a defini clar un concept, nu ai nici o sansa sa il poti "studia stiintific". E cazul clasic : "constiinta". Pana nu o definim, studiul ei "stiintific" e imposibil. la fel si pentru "conflict inter-etnic" sau orice alt concept. (Sa nu uitam ca exista concepte "definite", dar incompatibile cu logica, astea sunt o cu totul alta poveste).


--- Citat ---Strict stiintific cum se masoara gradul de superioritate a unui grup etnic,de exemplu :grupul "X" e superior grupului "y".
--- Terminare citat ---
Pana nu definesti ce inseamna "superior" si "grad de superioritate", intrebarea este un nonsens.


--- Citat ---Strict stiintific un grup etnic "X" poate fii condus fara conducator in sensul grupul respectiv se auto-conduce?
--- Terminare citat ---
Pan nu definesti "a conduce" (in varianta "de cineva" si "auto") pentru societati, intrebarea este un nonsens.


--- Citat ---Din punct de vedere stiintific cine raspunde pentru crearea unui conflict inter-etnic sau etnic?.
--- Terminare citat ---
Poftim?


--- Citat ---Din punct de vedere stiintific poate fi estimata evolutia unui grup "X" aflat in conflict cu grupul "Y"?
--- Terminare citat ---
Sigur nu, pana nu definesti ce inseamna "conflict" si "evolutie" in acest context.


--- Citat ---Din punct de vedere stiintific conflictele inter-etnice sau etnice traditionale (sute de ani sau mai mult) au vre-o relevanta?
--- Terminare citat ---
Pana nu definesti conceptul de "conflict" in acest context, si la ce "relevanta" te referi, intrebarea este un nonsens.

Poate ar fi cazul sa definesti chair si notiunea de "relevanta stiintifica". Ce inseamna asta pentru tine?


e-

AlexandruLazar:
Strict stiintific, notiunea de superioritate sau de inferioritate a unui grup etnic este un non-sens. De-a lungul istoriei au fost incercari de a "fabrica" o astfel de notiune, dar nu in urma unui demers stiintific real, ci numai in incercarea de a da o pretinsa baza stiintifica unor idei preconcepute.


--- Citat ---Strict stiintific un grup etnic "X" poate fii condus fara conducator in sensul grupul respectiv se auto-conduce?
--- Terminare citat ---

Daca te gandesti la posibilitatea ca grupul sa se conduca fara ca puterea decizionala sa fie concentrata in mainile unui singur om, sau a unui grup, istoria are ceva antecedente de democratie directa (i.e. in care toti cetatenii participa la actul de decizie), de exemplu in Atena -- cu mentiunea ca "cetatenii" Atenei nu erau chiar toti locuitorii, ci numai barbatii liberi si posesori de pamant. Antecedentul nu e intru totul fericit -- e un sistem care a avut parte de un numar destul de mare de evenimente politice extreme, de la asasinate la lovituri de stat, iar in practica s-a intamplat de multe ori ca puterea de decizie sa revina totusi unor persoane sau grupuri de persoane care puteau sa isi asigure sprijinul unui numar mare de cetateni.

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina următoare

Du-te la versiunea completă