Welcome, Guest. Please login or register.

Autor Subiect: Intrebare  (Citit de 3094 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

calinon

  • Vizitator
Intrebare
« : Februarie 06, 2015, 07:46:24 p.m. »
Ce inseamna stare de cristalizare ?
Care este diferenta dintre o substanta cristalina si o  substanta amorfa ?
MULTUMESC ANTICIPAT!

Offline puriu

  • Experimentat
  • ***
  • Mesaje postate: 362
  • Popularitate: +31/-21
Răspuns: Intrebare
« Răspuns #1 : Februarie 08, 2015, 10:04:26 p.m. »
  Materia se poate afla in mai multe stari. Una dintre ele este starea condensata ce cuprinde starea lichida, starea solida si starile intermediare. Starea solida poate fi cristalina sau amorfa. Starea cristalina este forma materiei cu cel mai mic potential energetic. Starea cristalina este unica, nu sunt mai multe stari de cristalizare. Sunt 7 sisteme de cristalizare si peste 200 de simetrii ale cristalelor. Corpurile cristaline pot fi in mai multe forme: monocristalina, policristalina sau microcristalina.
  Starea cristalina presupune ordine la distanta mare. Atomii, ionii sau moleculele corpului au pozitii si distante bine stabilite ce se repeta periodic in tot volumul cristalului. Starea amorfa presupune ordine la distanta mica. Distanta dintre atomi, ioni sau molecule este cea corespunzatoare potentialului minim, dar pozitia lor in spatiu la distanta de mai multe particule este aleatoare. Starea amorfa este metastabila si, in conditii adecvate, tinde sa traca in starea cristalina, cea mai stabila.

calinon

  • Vizitator
Răspuns: Intrebare
« Răspuns #2 : Februarie 09, 2015, 10:10:09 a.m. »
Pai de exemplu carbonul:
- se gaseste in natura sub forma de diamant si grafit, Asta inseamna ca are 2 forme de cristalizare?
- tot caronul se gaseste in natura si sub forma de carbuni: turba, huila, lignit, mangal, antracit, etc. Asta inseamna ca carbonul are mai multe stari amorfe?

Multumesc.

Offline puriu

  • Experimentat
  • ***
  • Mesaje postate: 362
  • Popularitate: +31/-21
Răspuns: Intrebare
« Răspuns #3 : Februarie 09, 2015, 12:06:10 p.m. »
Diamantul are sistemul de cristalizare cubic, iar grafitul hexagonal. Negrul de fum este carbon amorf. Fibrele sintetice de carbon au structura materialului din care au fost carbonizate (celuloza, acrilonitril, etc.). Exista si molecule de carbon cu structura ciudata, de exemplu C60 care are 60 de atomi de carbon asezati pe o sfera goala si formeaza ochiuri hexagonale si pentagonale ca la o minge de fotbal. Carbunii nu sunt carbon, ci hidrocarburi solide ce contin cantitati mici de carbon liber amorf.