Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Muzica de Bach

Creat de Sieglind, Octombrie 05, 2012, 11:50:13 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.


Sieglind

#1
Era un altfel de comentariu ... pe un anumit topic. Aici, de sine stătător, nu-şi are rostul.

E un forum de ŞTIINŢĂ, iar dacă voi apreciaţi că era offtopic sau altcumva, prefer să îl ştergeţi (cu noul thread cu tot). Asta fiindcă nu aş dori să rămână "o ciudăţenie" pe-aici, nu din alt motiv.

Nu-mi pot da singură "report": nu mă lasă.


sumalan dorin


Salutari

Eu zic ca cel care a mutat mesajul tau intr-un nou topic a avut o idee buna.Uite chiar e un subiect de discutat:se poate invata pe muzica clasica?sau o alta tema ar fii:ce stare psihica creaza muzica clasica din punct de vedere stiintific :) sau...ce modificari apar in organism dupa o ora de asculare Bach si hard rock :)

Sieglind

#3
Citat din: Şumi din Octombrie 06, 2012, 11:48:01 AM

Salutari

Eu zic ca cel care a mutat mesajul tau intr-un nou topic a avut o idee buna.Uite chiar e un subiect de discutat:se poate invata pe muzica clasica?sau o alta tema ar fii:ce stare psihica creaza muzica clasica din punct de vedere stiintific :) sau...ce modificari apar in organism dupa o ora de asculare Bach si hard rock :)

Şumi, ce pot să-ţi spun e că ascult şi Bach, şi Wagner, şi Pink Floyd, şi AC/DC, şi  ... nu am putut constata modificări în organism. Dar nici nu aş avea cum să le măsor, chiar dacă s-ar ivi!

Muzica este însă utilizată ca terapie (de hard rock, nu ştiu).
Interesant este cum reacţionează psihicul. Dacă asta ai avut în vedere când ai întrebat, atunci răspunsul este ... din punctul meu de vedere, o condiţie existenţială.

sumalan dorin

 Pai ma gandeam asa:muzica clasica imi da o stare de bine dispunere,relaxare ,un fel de armonie interioara.Bine, ascult si rock...dar aici e cu totul altcumva:de exemplu daca ascult Nightwhish:far away...sunetul de tobe ,magnific .Imi da cu totul o alta stare

Ce stare psihica creaza muzica clasica,eu stiu ca o parte dintre cunoscutii mei daca o asculta adorm,ii molesesc.De exemplu oare cum ar reactiona psihicul unui om daca alternativ ar asculta muzica clasica si hard rock.Bine hai sa fie putin mai complicat cum ar reactiona psihicul unui om daca alternativ ar asculta muzica clasica si muzica rock iar in timp ce asculta muzica sa vada imagini respectiv:natura,iubire,armonie ,creatie etc -asta in timp ce asculta muzica clasica,iar cand asculta muzica hard-rock sa vada imagini:violente,imorale,etc.

Ok,sa nu zica careva ca am ceva cu muzica hard-rock atunci sa fie muzica house,sau muzica bisericeasca.Combinatia muzica clasica plus imagini si un alt tip de muzica plus imagini.Cum reactioneaza creierul?ce modificari apar in organism,daca apar unde?

Sieglind

#5
Şumi, tu mă atragi pe un tărâm ... nepotrivit!  ;) în sensul că nu ştiu cât mi-ar permite REGULILE de aici.

Ascult muzică pentru că o iubesc, face parte din mine. Sunt puţine genurile muzicale pe care nu le agreez. Într-un alt loc, atunci când am declarat că nu văd neapărat o contradicţie între preferinţele mele pentru muzica "clasică" şi faptul că pot asculta, când şi când, BUG Mafia, am primit critici (strâmbături din nas). Desigur că unei persoane cu o anumită educaţie acest lucru i s-ar putea părea inacceptabil, însă din punctul meu de vedere emoţia ţi-o poate stârni şi un text / muzică mai "rough", atunci când declanşează în tine o anumită trăire (sau stare, cum îmi place mie să aleg.) Din motivul ăsta nu mi se pare (absolut) incompatibilă succesiunea propusă de tine: clasică şi rock, sau invers. Dar nici un meniu tipic.
Asocierea cu imaginea potenţează efectele asupra psihicului. Iar dacă exemplele alese de tine merg la extrem (să spunem, muzică clasică însoţită de imagini de violenţă), rezultatul poate fi un dramatism care nu numai că nu anihilează emoţia, ci dimpotrivă.
Îmi vine în minte o scenă din "The Killing Fields" în regia lui Roland Joffe. Despre regimul monstruos al lui Pol Pot şi în ce măsură tragedia poporului cambodgian (o treime din populaţie fiind exterminată) s-a datorat jocurilor politice ale unei superputeri. Eroul scenei, un jurnalist pe cale de a primi premiul Pullitzer pentru reportajele de la "faţa locului" (Phnom-Penh) înainte şi după preluarea puterii de către khmerii roşii, priveşte ecranul televizorului pe care se derulează secvenţe de pe Câmpiile morţii, în vreme ce ascultă o muzică sublimă: Nessun dorma (din opera Turandot a lui Puccini).
Ce nu se spune, prin cuvinte, dar tu, ca spectator o ştii, este că aceste reportaje sunt făcute cu preţul libertăţii (şi probabil al morţii) celui care rămăsese acolo, prietenul său, adevăratul EROU, prizonier într-un spaţiu...  
   
Şumi, îmi este greu să discut despre asta pe un forum de ŞTIINŢĂ. Habar nu am dacă există o zonă anume a cortexului care să sufere modificări în acest răstimp. Aşa că nu se va mai repeta.

The Killing Fields [Nessun dorma]


P.S. Ţi s-a par ireductibile Nightwish şi Eric Whiteacre?  Mie nu.  

AlexandruLazar

#6
Succesiunea de clasic şi rock se petrece destul de des pentru mine şi nu pot spune că simt ceva diferit în zilele în care nu se petrece faţă de zilele în care se petrece. Desigur, nu e o evaluare obiectivă, dar nu sunt foarte convins că forţa sugestivă a muzicii se poate caracteriza în felul acesta, numai la nivel de gen, -- cu atât mai mult cu cât, chiar şi în cadrul aceluiaşi gen, mijloacele şi temele exprimate sunt foarte variate.

Edit: apropo de alternarea dintre muzica clasică şi rock

Deep Purple - April

Ca exemplu, toate cele trei melodii de mai jos sunt hard rock (şi da, a doua e cover). Mijloacele de expresie sunt, muzical, relativ asemănătoare, dar nu cred că i-ar putea sugera cuiva acelasi lucru ;D.


Deep Purple - Perfect Strangers

(ok... ani 80 erau ciudaţi ;D)

Hammerfall - My Sharona
Iron Maiden - The Trooper

Sieglind

#7
Citat din: AlexandruLazar din Octombrie 06, 2012, 02:29:19 PM
Succesiunea de clasic şi rock se petrece destul de des pentru mine şi nu pot spune că simt ceva diferit în zilele în care nu se petrece faţă de zilele în care se petrece. Desigur, nu e o evaluare obiectivă, dar nu sunt foarte convins că forţa sugestivă a muzicii se poate caracteriza în felul acesta, numai la nivel de gen, -- cu atât mai mult cu cât, chiar şi în cadrul aceluiaşi gen, mijloacele şi temele exprimate sunt foarte variate.

Edit: apropo de alternarea dintre muzica clasică şi rock


(ok... ani 80 erau ciudaţi ;D)


:)

Aş începe chiar de mai devreme: Bach şi rock

A Whiter Shade Of Pale - Procol Harum

Apoi, ELP şi Mussorgski etc. etc. etc. :)

Uite cum m-am repetat  :D

Sieglind

#8
Şumi, întrebările tale îşi pot găsi răspuns în cartea asta (pe care eu nu am citit-o):

,,Muzicoterapia receptivă" ne prezintă un ansamblu de terapii psihologice bazate pe ascultarea (receptarea) muzicii. Muzicoterapia este, în primul rând, o modalitate de înlăturare a efectelor stresului cotidian - adesea devastatoare - dar şi de tratament adjuvant al unor boli neurologice, psihice sau psihosomatice (hipertensiune arterială, boala ischemică a inimii, ulcer, astm şi alte boli alergice etc), iar în domeniul pluridisciplinar al chirurgiei joacă un rol important în combaterea durerii şi a anxietăţii pre şi postoperatorii. Nu trebuie trecute cu vederea efectele benefice ale muzicii exercitate asupra dezvoltării psihomotorii a copilului şi, mai ales, proteiformele implicaţii în procesul învăţării (Efectul Mozart, Supermemoria) în dezvoltarea creativităţii şi rafinarea personalităţii. Aceste din urmă efecte ale muzicoterapiei - în planul autoperfecţionării fiinţei umane - sunt apanajul aproape exclusiv al utilizării ,,marii muzici" (simfonică şi de cameră), ca material de bază al muzicoterapiei conduse de terapeut.

http://www.jovis.ro/Cartea-Muzicoterapia-receptiva-Ioan-Brad-Iamandescu-164.htm

Aşa am aflat că ar exista şi un "efect Mozart" care: "constă dintr-o serie de modificări pe care muzica compusă de Wolfgang Amadeus Mozart le induce asupra proceselor psihice cum ar fi capacitatea de învățare, atenția și memoria. S-a constatat că această muzică îmbunătățește aceste funcții, însă mecanismul prin care realizează acest lucru nu este pe deplin elucidat." (citat din Wiki).

Iar alţii cică l-ar fi desluşit la nivel molecular. "Studiile asupra şoarecilor de laborator au arătat că în creierul exemplarelor ,,desfătate" cu meloterapia mozartiană se produce o creştere a expresiei genelor implicate în stimularea şi schimbarea legăturilor dintre neuroni."
Bine, ar mai fi şi vacile care dau mai mult lapte ascultând Simfonia a IX-a de Beethoven!  :D

Sunt sceptică de-a binelea (scuze!), dar nu înseamnă că educaţia în şcoală nu ar avea de câştigat de pe urma muzicii lui Mozart.
Problema (din punctul meu de vedere) e că nu înţeleg cum s-ar putea îmbunătăţi capacitatea de învăţare de pe urma ascultării Recviemului, de exemplu. Sau a altor momente extrem de dramatice, cum ar fi finalul operei Don Giovanni. Cred că specialiştii respectivi au în vedere doar ceea ce în genere se numeşte o muzică "relaxantă" (cum ar fi Concertul nr.21 pentru pian şi orchestră)

Wolfgang Amadeus Mozart - Piano Concerto No. 21 - Andante


sumalan dorin


Salutari

Corect muzica clasica sau muzica ambientala se foloseste in terapie.Totusi AlexandruLazar m-a pus pe ganduri cu videoclipurile postate,imediat mi-au aparut diferite intrebari :Cum s-a facut trecerea de la un gen de muzica din anii '80 la ani pana in zile noastre
                                 De ce un gen de muzica din ani '45 de exemplu Jazzul nu mai e la moda
                                 Un gen de muzica il precede pe celalalt
                                 Genul de muzica dintr-o perioada determina '50-'80 sau secolele 12-13 poate determina un mod de gandire in societate
                                 Cum se creaza un gen de muzica

Poate parea ciudat..deoarece astfel de intrebari tin mai mult de istoria muzicii sau astfel de intrebari isi gasesc raspuns pe un forum de profil.

Sieglind

#10
Şumi, sunt "40.000 de ani de muzică" ...
Arheologii i-au atribuit această vârstă după descoperirea unei fresce într-o grotă din Ariège (Trois-Frères), considerată cea mai veche mărturie legată de istoria muzicii.
O vechime de 35-38.000 de ani s-a calculat că are şi flautul descoperit în grota din Geißenklösterle (confecţionat din os de lebădă):

http://archaeology.about.com/od/gterms/qt/Geissenklosterle-Germany.htm

Tu ai selectat o perioadă de nici măcar 40 de ani şi doar un gen: cel propus de Alexandru Lazăr (care şi mie îmi place foarte mult).
Bineînţeles că sec. XII-XIII aparţineau în întregime muzicii religioase. Cea laică a apărut mult mai târziu. La fel de cert este că societatea impune o modă, tendinţe, dar adevărata muzică (şi nu vorbim aici de ceea ce se produce exclusiv din raţiuni comerciale) aparţine unor creatori a căror operă, artistică, va influenţa gustul epocii, şi nu numai. Unele sunt "perene", aşa cum este muzica lui Bach. Altele se trec după nici măcar un sezon. Le putem aşeza deopotrivă?  

sumalan dorin

#11
Citat din: Sieglind din Octombrie 07, 2012, 12:35:15 AM
Şumi, sunt 40.000 de ani de muzică ...

Multumesc chiar nu stiam cifra :)

Uite poate ma poti ajuta cu un raspuns,la ce ne foloseste muzica indiferent de gen.Corect,muzica are putere sugestiva indiferent de stare.Care e puterea sugestiva a muzicii instrumentale in comparatie cu muzica cu versuri.


Scuze de reeditare dar mi-am adus aminte dupa ce mi-ai spus de cifra asta :40.000 de ani.Cred ca populatiiile de pe Terra s-au influentat reciproc in genurile muzicale .Cred ca raspunsurile le gasesc in antropologie

Sieglind

#12
Crezi că poate avea vreo importanţă diferenţierea asta? Ce înseamnă "cu versuri"? Oratoriul, drama muzicală, opera, liedul etc.? La ce te referi? Nu-s tot muzică?

Consideri că, însoţind o partitură muzicală, cuvântul este cel care intensifică emoţia? trăirea aceea, cu totul specială pe care o simţi atunci când "îţi place"?

Tot Bach, dar "fără versuri"

Air - Johann Sebastian Bach

Sieglind

#13
Citat din: Şumi din Octombrie 07, 2012, 12:41:50 AM
... dar mi-am adus aminte dupa ce mi-ai spus de cifra asta :40.000 de ani.Cred ca populatiiile de pe Terra s-au influentat reciproc in genurile muzicale .Cred ca raspunsurile le gasesc in antropologie


E ok, şi eu reeditez (dar ţin cont dacă discuţia a continuat).

Nu cred că s-ar fi putut influenţa în epoca primitivă: la urma urmei, aveau puţine contacte. Ginţi, triburi, prea puţin numeroase în vremurile acelea. Mai apoi, muzica avea pe atunci o destinaţie precisă: magia. De fapt, erau împletite, muzica şi dansul, în cadrul unor ritualuri, cum erau cele apotropaice (de apărare) sau pentru a asigura reuşita vânătorii. Îţi dai seama că aveau o linie melodică extrem de limitată, mai degrabă era vorba de mişcări ritmice, care să permită performarea unui dans, însoţite de anumite sunete/cuvinte.
Mai trebuie să ţii cont că toate acestea se "moşteneau" de la o generaţie la alta, neexistând vreo notaţie care să permită transmiterea la mari distanţe.

sumalan dorin

 @ Sieglind

Cand am zis muzica cu versuri/fara versuri.M-am referit la toate genurile de muzica,la mesajul pe care doreste cantaretul sa il trasmita si influenta pe care o poate avea asupra gandirii unei persoane ,asupra personalitatii unei persoane.De exemplu asculti o melodie cu ritm dar cu un mesaj negativ sau cu un mesaj trist.Ce stare iti creaza tie (nu ma refer strict la persoana ta) ascultator o melodie cu un ritm bun dar cu un mesaj negativ sau puternic depresiv.Tu ca si ascultator te regasesti in melodia respectiva.

Iar acum ma refer la muzica fara versuri,doar ritm sau muzica instrumentala .Mesajul pe care ti-l trasmite tie ascultator il decodifici sau ramane doar o melodie fara sens dar cu ritm.