si de exemplu cum te poti sustrage manipularii diferitelor teorii alternative din diferite discipline ale stiintei?Uite iti prezint un caz imaginar:Prezentarea unei teorii alternative in care se creaza o confuzie intre termni stiintifici,argumentarea se face pe vorbe si pe rationamente.Cum descoperi ca defapt e o manipulare complexa pentru inducerea unei idei aparent adevarate?Avand in vedere ca in teoria respectiva imaginara nu se apeleaza la sentimente se apeleaza doar la rationamente.
De fapt cazul acesta cred că e mai simplu decât cel în care se apelează la emoţii. O ipoteză argumentată pe baza unei confuzii între termeni ştiinţifici nu va rezista unei examinări atente.
Pe de altă parte, asta necesită un dram din ceva despre care Platon vorbea acum mai bine de 2000 de ani -- necesită un dram de cunoaştere de sine, şi în particular necesită o cunoaştere bună a limitelor propriilor cunoştinţe ştiinţifice. Dacă eşti orbit de ideea că te pricepi la domeniul în care argumentaţia respectivă se face, ai toate şansele sa pici într-o astfel de capcană, nedându-ţi seama de confuzia între doi termeni ca urmare a faptului că sensul lor propriu nu îţi e prea bine cunoscut.
Exerciţiul pentru asta e destul de simplu -- în principiu, dacă citesc ceva şi îmi dau seama că nu pot defini şi explica într-un mod foarte simplu un termen pe care îl întâlnesc, e semn că trebuie să revizitez ceva din explicaţiile teoretice.
Desigur, dacă e vorba de un domeniu aflat complet în afara cunoştinţelor mele, prefer pur şi simplu să nu mă pronunţ. Dacă e o problemă de chimie organică, de exemplu, pur şi simplu reţin că există o explicaţie alternativă şi, dacă chiar ma interesează, întreb cu prima ocazie un chimist

.
Dar în general, am observat că exerciţiul pentru evaluarea cunoaşterii sau a înţelegerii pe care l-am descris mai sus funcţionează minunat: dacă nu pot să descriu ceva în termeni foarte simpli, într-un timp foarte scurt, menţionând totodată care trăsături ale fenomenului sau obiectului descris sunt voit simplificate sau ignorate pentru a face explicaţia mai concisă, e semn că nu l-am înţeles cum trebuie.