Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Metodologia cercetarii stiintifice

Creat de sumalan dorin, August 21, 2012, 10:19:30 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

sumalan dorin

 
Salutari

Ce este metodologia cercetari?Pe ce se bazeaza,de ce este utila?Exista o singura metodologie a cercetarii sau mai multe?Metodologia cercetari se aplica in orce domeniu din stiinta :de la matematica pana la medicina?

Va intreb deoarece am o problema:daca citesc o carte care are continut stiintific cum pot face deosebirea intre confuzie si adevar.

puriu

Nu exista o metodologie impusa formal, ci metodologii acceptate de catre comunitatea stiintifica, adica de catre revistele stiintifice serioase (ISI) ale caror referenti sunt personalitati recunoscute in domeniul lor.
Rezultatele publicabile (nesecrete) ale cercetarii stiintifice apar in primul rand in revistele de specialitate si se poate conta in buna masura pe valoarea lor. Cartile stiintifice sunt de mai multe feluri: manuale universitare, monografii, carti de popularizare, etc. Manualele universitare sunt verificate si demne de incredere, dar nu cuprind date foarte recente. Monografiile aduna rezultatele valoroase si relativ recente din anumite domenii, sunt facute cu buna credinta si se poate conta pe ele. Cartile de popularizare au si ele rolul lor si se adreseaza unui numar mai mare de cititori cu diverse nivele de instruire in domeniu. Daca sunt scrise de oameni de stiinta celebri (S.W. Howking) sau de autori recunoscuti sunt foarte valoroase. Din pacate apar multe carti cu coperti foarte colorate si cu titluri cu rezonanta stiintifica. Inainte de a da bani pe ele trebuie cautate (inclusiv pe Internet) date despre editura si, in special, despre autor. Oricine a avut ceva de spus in stiinta din ultimul secol apare intr-o mare baza de date numita "Web of Knowledge" cu toate datele necesare: ce a publicat, unde, de cine a fost citat si in ce publicatie. Accesul nu este gratuit, dar se poate apela la un prieten ce lucreaza intr-o institutie abonata.

Adi

Cred ca era un topic mare de discutie despre metoda stiintifica de cautare a adevarului despre Natura.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

sumalan dorin

V-am intrebat deoarece m-am gandit la un experiment:sa analizez frunele copacilor de la pomi fructiferi,arbusti si iarba.Vreau sa vad ce contin frunzele de pomi  fructiferi ce asemanari si deosebiri sunt intre ele.Ce asemanari si deosebiri sunt intre frunzele pomilor fructiferi,arbusti,iarba. Daca conditile climatice sunt nefavorabile pentru planta in sine,cum s-ar putea modifica structura frunzei in sine astfel incat sa se dezvolte si in condinti severe (de exemplu:canicula,poaie intensa,zona desertica) sau daca s-ar putea crea un noi soi de plante fara a se dezvolta cu ajutorul apei se se dezvolte cu ajutorul conditilor climatice.

valangjed

Nu sunt specialist in botanica dar din "cultura mea generala" , cred ca ceea ce vrei tu se "rezolva" in mii poate chiar milioane de ani , pe cale naturala.Mai exista o stiinta (genetica) ce poate rezolva aceste probleme in timp mai scurt dar cu efecte secundare , mai mult sau mai putin benefice , e un fel de "de-a v-ati ascunselea" cu natura.Nu stiu daca partea buna a lucrurilor o depaseste pe cea rea!
Filosofia este abuzarea sistematica de un limbaj creat anume cu acest scop.