Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Viteza sunetului in vid?

Creat de virgil 48, August 15, 2012, 08:29:05 AM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

virgil 48

 In ultima revista Stiinta si Tehnica, nr. 17, pag. 12, apare inscris:
Viteza sunetului in vid este de aproximativ 1110 km/h.
Imi scapa ceva?

ariel55

Cred ca singurul lucru care ti-a scapat este rezultatul la bacalaureat in ultimii doi ani.In Romania, aceasta este viteza! Sa fie clar!  ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D
P.S.Tu ai dat bacalaureatul cu multi ani in urma, pe vremea socialismului dictatorial si esti deja indoctrinat!  8)
Lipsa umorului , pentru un om de stiinta este un dezastru personal!

Electron

Citat din: virgil 48 din August 15, 2012, 08:29:05 AM
In ultima revista Stiinta si Tehnica, nr. 17, pag. 12, apare inscris:
Viteza sunetului in vid este de aproximativ 1110 km/h.
Imi scapa ceva?
Informatia este eronata. In vid undele mecanice nu se pot propaga.

Totusi, ai scos informatia din context. Daca ne prezinti si contextul, poate vom afla ce voia sa scrie de fapt autorul articolului.

e-
Don't believe everything you think.

Udar

In soare cati decibeli are zgomotul fuziunii nucleare de transformare a hidrogenului in heliu?

ariel55

CitatIn soare cati decibeli are zgomotul fuziunii nucleare de transformare a hidrogenului in heliu?
Udar, cred ca trebuie sa faci o precizare, decibeli fata de cine?Bine, asta nu ca ar putea cineva sa iti raspunda,...numai asa ...principial. ;)
Lipsa umorului , pentru un om de stiinta este un dezastru personal!

virgil 48

#5
Citat din: Electron din August 15, 2012, 01:13:46 PM
Totusi, ai scos informatia din context. Daca ne prezinti si contextul, poate vom afla ce voia sa scrie de fapt autorul articolului.

e-
Informatia nu are legatura cu contextul articolului, se afla pe o coloana separata de acesta, de tipul
celor numite inainte Stiati ca? Raspunsul tau era suficient.
P.S. De fapt banuiai ca din context ar putea veni vreo explicatie?

Electron

Citat din: virgil 48 din August 15, 2012, 08:54:32 PM
De fapt banuiai ca din context ar putea veni vreo explicatie?
Nu, reciteste ce am scris: din context, am fi putut deduce eventual ce voia sa scrie autorul. Ceea ce ai citat tu din revista e sigur gresit.

e-
Don't believe everything you think.

ariel55

#7
Virgil draga, m-ai pus pe ganduri cu acea viteza a sunetului in vid, drept care, am facut un experiment.Am luat un tub de cuartz din lab de 1m, am plasat la un capat un traductor piezoelectric, si la celalalt cap un alt traductor.Capetele le-am inchis  cu Araldit, am vidat tubul pana la 0.00005torri, asta a putut pompa.
Am introdus impulsuri dreptunghiulare cu frecventa de 500KHz la unul din capete(masurat cu un frecventzmetru Hewlet Packard sincronizat GPS) in traductorul lui si am citit raspunsul la capatul celalalt de la traductorul lui.Am conectat semnalele la un osciloscop dublu spot cu chopare(Tektronix cu banda de 1GHz) si vad ca intre semnale apare o diferenta de timp...
Deci :
1. comparand,reiese o  o diferenta de timp intre cele doua traductoare(excitatie-raspuns), e clar, sunet-ul se propaga(am semnal, propagarea nu este instantanee)...logic, nu?
2.In tub...e "vid", in fine, astea au fost posibilitatile.
3.Diferenta intre semnalul emitator si cel receptor, usor de citit pe osciloscop a fost numai 2.594*10-4 secunde....asta ar corespunde la 3962m/sec... :-\

Concluzie:Cred ca e o greseala in Stiinta si tehnica...viteza reala in vid se pare ca este de 3962m/sec+/-10m/sec, mult mai mare decat afirma ei!

Eu macar am incercat experimental.Tu ce parere ai? ??? ???Cred ca Stiinta si Tehnica are jurnalisti neinteresati de adevar....ar trebui atentionati, nu este corect stiintific ce scriu intr-o publicatie stiintifica... >:(
Lipsa umorului , pentru un om de stiinta este un dezastru personal!

Electron

Citat din: ariel55 din August 17, 2012, 12:20:58 PM
Concluzie:Cred ca e o greseala in Stiinta si tehnica...viteza reala in vid se pare ca este de 3962m/sec+/-10m/sec, mult mai mare decat afirma ei!
Tu chiar vorbesti serios?

e-
Don't believe everything you think.

ariel55

#9
Maestre analizator,mi-ai acordat un "dezaprob" aiurea.Cel putin eu am prezentat un experiment si l-am pus in discutie.
Ma asteptam sa analizezi experimentul(ca un adevarat om de stiinta cum te stiu) si sa dai o solutie argumentata(pro sau contra).Nu?
Ma intristezi....cine stie ,poate, altcineva are alta parere.
Cele bune!
P.S. Am senzatia, nu stiu de ce , ca te indoiesti de posibilitatea realizarii experimentul de mai sus... :-[
Lipsa umorului , pentru un om de stiinta este un dezastru personal!

virgil 48

  Ariel,
  Daca frecventa care ai introdus-o in tub se incadreaza in spectrul sonor(nu caut
asta acum), este posibil sa se transmita prin peretii tubului? Nu te supara ca
pun aceeasi intrebare ca e- : vorbesti serios? Te stiu mai hatru. Explica-ne si
noua ce parere ai.

Electron

Citat din: ariel55 din August 17, 2012, 03:44:21 PM
Maestre analizator,mi-ai acordat un "dezaprob" aiurea.
Faptul ca tu il consideri "aiurea" e irelevant pentru mine. Eu am criteriile mele pe care le aplic.

CitatCel putin eu am prezentat un experiment si l-am pus in discutie.
Modul tau de "prezentare" lasa de dorit. O diagrama cel putin, cu montajul experimental, era binevenita.

CitatMa asteptam sa analizezi experimentul(ca un adevarat om de stiinta cum te stiu) si sa dai o solutie argumentata(pro sau contra).Nu?
Ca si in multe alte cazuri, a astepta "o solutie argumentata pro sau contra" la o postare ininteligibila e inutil. Nu e clar ce ai facut in experiment. E suficient ca "argument"?

CitatMa intristezi....cine stie ,poate, altcineva are alta parere.
Cele bune!
Faptul ca te intristez nu ma afecteaza deloc.

CitatP.S. Am senzatia, nu stiu de ce , ca te indoiesti de posibilitatea realizarii experimentul de mai sus...
Ma indoiesc foarte tare de rezultatele pe care le declari cu atata ... boldface.


e-
Don't believe everything you think.

Sieglind

În jurul anului 1660, omul de ştiinţă englez Robert Boyle a dovedit faptul că undele sonore au nevoie de un mediu prin care să se propage pentru a transmite sunetele la distanţă. Altfel spus, în vid sunetele nu se propagă. Boyle a folosit un clopoţel plasat într-o incintă închisă şi etanşă din care aerul putea fi scos treptat. A observat că pe măsură ce aerul părăseşte incinta respectiv, sunetul scos de clopoţel devine din ce în ce mai slab, până la atenuarea totală.

Am copiat-o de aici:

http://www.scientia.ro/stiinta-la-minut/54-scintilatii-stiintifice-fizica/193-viteza-sunetului-in-diverse-medii.html

Nici să nu vă imaginaţi că aş interveni între voi! Întreb doar dacă nu ar fi util un topic dedicat unor experimente mai mult sau mai puţin celebre, începând cu nenea Boyle sau oricare altul, şi mergând până la double-slit şi oricât de departe.

AlexandruLazar

Citat din: ariel55 din August 17, 2012, 12:20:58 PM
Virgil draga, m-ai pus pe ganduri cu acea viteza a sunetului in vid, drept care, am facut un experiment.Am luat un tub de cuartz din lab de 1m, am plasat la un capat un traductor piezoelectric, si la celalalt cap un alt traductor.

Dacă nu ne povesteşti cum anume le-ai plasat la capete, nu îmi sună a un experiment prea relevant. Cum te-ai asigurat că vibraţiile nu se transmit direct prin tub?

De asemenea, cum ai măsurat diferenţa de timp? Reacţia unui traductor piezoelectric nu e instantanee dacă mai ţin bine minte.

ariel55

#14
As incepe cu:

@Sieglid:
CitatNici să nu vă imaginaţi că aş interveni între voi!
.
Doamne fereste sa imi imaginez asa ceva, ar fi iesit o "paruiala generalizata"  :D  Propunerea cu experimentele este interesanta si utila. De la mine ai 1 punct  ;) (asta , nu ca te-ar interesa prea tare , insa admir faptul ca la tine, fizica are "culoare" ingredient ce il consider foarte necesar.
@AlexandruLazar:
CitatDacă nu ne povesteşti cum anume le-ai plasat la capete, nu îmi sună a un experiment prea relevant. Cum te-ai asigurat că vibraţiile nu se transmit direct prin tub?
Admir faptul ca, el, nu s-a "revoltat" de la prima citire, continuind "jocul", si a pus o intrebare corecta la care raspunsul era: Asa este, nu m-am asigurat de acest lucru-traductoarele, "lipite cu Araldit, care este cat se poate de lipsit de elasticitate si nu ar fi atenuat vibratiile la contactul sticla-metal!
Ramanea de analizat de ce totusi aveam semnale la traductorul receptor(indirect ai raspuns) in conditiile in care, pana si  Robert Boyle ne-a aratat acum 352 de ani iar profesorii nostri ne-au  prezentat experimentul si concluziile lui ,cred , prin clasa a V-...VII...in fine a trecut mult timp. Acord 1 punct. ;)
@Virgil 48: Tu ai postat primul aceasta tema, pe care eu as incadra-o la Erorile "nevinovate ale "presei" sau poate "Cine ii verifica pe jurnalisti". O  consider pozitiva ca postare, fiind un exemplu ca in viata, "nu tot ce zboara se mananca" si ca poate descalifica alaturi de jurnalist si publicatia la care NU s-a facut corectura necesara. Drept dovada este postarea mea:
CitatCred ca singurul lucru care ti-a scapat este rezultatul la bacalaureat in ultimii doi ani.In Romania, aceasta este viteza! Sa fie clar!
Din punctul meu de vedere, jurnalistul este o nenorocita consecinta a sistemului zilelor actuale. Ai 1 punct pentru un post necesar.
@Electron:  
CitatCa si in multe alte cazuri, a astepta "o solutie argumentata pro sau contra" la o postare ininteligibila e inutil. Nu e clar ce ai facut in experiment. E suficient ca "argument"?
Daca ai fi citit textul cu atentie, eu zic ca era destul de clar (putina imaginatie evident era strict necesara cat si cunoasterea unor echipamente de laborator ca: osciloscopul si ce se poate masura cu el, traductorul piezoelectric si cum functioneaza, etc.)

Deci, sa o luam pe rand:
1. Ca sa masori viteza in acest caz , ar fi fost necesara prezenta (considerand propagarea uniforma in mediu) a unui emitator acustic si a unui receptor. V=S/T unde V=viteza, S=distanta dintre traductoare(emitator-receptor), T=timpul scurs de la emiterea impulsului , pana la receptionarea lui, la cel de al doilea traductor.
Pentru nasurarea lui T foloseam osciloscopul din doua motive(putea fi folosit si un cronometru electronic dar sensibilitatea de intrare este mica si ar mai fi cateva argumente contra lui):
1.Osciloscopul este un analizor in domeniul timp
2.Este un dispozitiv sensibil la nivele mici de semnal electric, cu ajutorul caruia poti analiza si posibile deformari ale impulsului initial, datorate tranzitiilor de impedanta acustica sau reflexiilor impulsurilor initiale.
Am precizat ca am folosit un osciloscop dublu spot cu chopare (deci nu unul care are un baleiaj alternat-asta pentru  cunoscatori :-) ).Pe primul canal se vizualiza impulsul de excitatie iar pe al doilea cel de raspuns.Masuram diferenta de timp intre cele doua impulsuri si determinam viteza , cunoscand distanta dintre traductoare(asta daca aveam impulsuri la receptie-si in experimentul meu aveam).
"Am gasit" astfel ca viteza ar fi de  ;) 3962m/s  ;D de trei ori mai mare ca cea "stiuta" de cei de la Stiinta(?) si Tehnica(?)  :D :D :D
Daca ma uitam intr-un tabel cu vitezele sunetului in diverse materiale , gaseam ca aceasta este viteza in sticla....si imi dadeam seama unde am gresit in experimentul meu.
Daca ai fi citit cu atentie, iti aduceai aminte de un experiment asemanator: Depasirea vitezei luminii de catre neutrini! Dar, ...pacat, nu ai fost pe faza....Trag niste concluzii,triste cum spuneam - asta nu ca te-ar deranja "tristetea mea"  ;D .
1.O oarecare superficialitate in citirea postarii.
2.O oarecare lipsa de imaginatie.
3.Simtul umorului si chiar curiozitatea absenta (sa fie aceasta definitia "moderatorului"?
Cred ca, singura circumstanta atenuanta ar putea fi, functia de "cerber", nu de mediator, pentru impiedicarea alunecarii in derizoriu a forumului.
Intrebarea pe care mi-o pun, este: stiinta are o culoare gri sau poate fi mai colorata?
In acest forum noi, "postacii", trebuie sa "stam drepti si sa facem galagia mica  ;D" cand intra profesorul?Putem sa ne "jucam si noi un pic in banca"?

Prin experimentul propus,imaginar evident, am fost curios sa vad cum va reactiona fiecare, poate un soi un experiment, mai mult social  ;D
Eu un astfel de experiment l-as fi propus la o olimpiada de fizica, ca filtru de departajare a creativitatii si cunostintelor acumulate ale participantilor. Pentru un viitor fizician experimentator consider ca ar fi fost mai mult o detensionare a atmosferei.
Drept pentru care, iti acord de data aceasta -1 (asta nu ca te-ar interesa). Cred ca este bine sa iti revizuiesti abordarile (sa le nuantezi daca se poate), este pacat sa ajungi in situatia in care vei incepe sa golesti forumul , pentru ca o fi el stiintific, dar nu trebuie sa uiti ca se adreseaza varstelor de la 5 la 80 de ani si fara "fun" ...piere si este pacat.
La final,ca sa citez un mare om al stiintelor politice actuale, "Mari succesuri in continuare , ca este unii care nu vrea sa vorbeste corect cu mine"
;)
P.S. Pot sa fac si un desen daca este necesar , dar, sunt convins ca ar fi inutil.
Lipsa umorului , pentru un om de stiinta este un dezastru personal!