Filozofia ştiinţei, filozofie, psihologie, sociologie şi limba română > Psihologie

Pregatirea psihica a cosmonautilor

(1/3) > >>

sumalan dorin:
 
In urma citirii unui topic super interesant : http://www.scientia.ro/forum/index.php/topic,805.15.html

Mi-a aparut o intrebare in creier :Cum sunt pregatiti din punct de vedere psihic cosmonauti care urmeaza sa intreprinda misiuni in sistemul nostru solar?

Ce standarde de nivel psihologic are NASA pentru viitori cosmonauti?Cum se poate testa rezistenta psihica a unui cosmonaut?Cum sunt pregatiti psihic cosmonauti sa reziste in cosmos?Ce fel de caracter ,personalitate trebuie sa aiba un cosmonaut?Ce fel de inteligenta trebuie sa posede?

puriu:
   Un raspuns scurt ar fi: prin eliminare. Primii cosmonauti au fost selectati dintre pilotii militari care trecusera prin numeroase testari practice pana a ajunge la selectie. Pentru civili s-au adoptat ulterior aceleasi baremuri fizice si psihice ca si cele de care au trecut cosmonautii dinaintea lor, poate mai ridicate. Stabilirea  limitelor fizice si psihice in conditiile zborului cosmic de durata s-a realizat prin misiuni din ce in ce mai lungi. Se pare ca selectia este mai importanta decat antrenamentele, iar degradarea fizica e mai drastica decat cea psihica. Cei ce au participat la misiunile foarte lungi au devenit obiectul studiilor si nu au mai zburat.
   O pregatire psihica nu cred ca se poate face oricui si in timp util. Pentru o misiune se aleg dintr-un grup de cosmonauti selectati si pregatiti aceia care au un punctaj maxim stabilit conform unor criterii ce tin de misiunea ce trebuie indeplinita.
   Cosmonautii ce urmeaza sa intreprinda misiuni in sistemul solar nu s-au nascut inca, dar daca se vor naste ar trebui urmariti si formati de mici. Din randul lor se vor alege supraoamenii de care va fi nevoie. Dar va fi nevoie de supraoameni sau de supracalculatoare?

ariel55:
Pentru acest subiect recomand cautarea pentru documentare aici: http://www.hq.nasa.gov/office/pao/History/series95.html

Iata un exemplu(mai sunt si altele, evident): "Psihologia explorarii spatiului"
http://history.nasa.gov/SP-4411.pdf

Succes!

P.S.
--- Citat ---Dar va fi nevoie de supraoameni sau de supracalculatoare?
--- Terminare citat ---
Optez pentru super roboti  ;)

Sieglind:
Între un Übermensch şi un super robot eu votez pentru ultimul.

Vezi de unde robotofili?

sumalan dorin:

  Salutari

 Bine ,v-am inteles punctele de vedere numai ca totusi trimiterea unui super-robot in spatiu credeti ca o sa poata faca fata altor probleme decat este el programat sa le rezolve.Ok,e mai rentabil din punct de vedere moral (salvarea unei vieti sau a mai multor depinde de echipaj),dar specialistii care vor programa super-robotul indiferent la cate solutii se vor gandi sa-i mareasca capacitatea de a gandi imi vine greu sa cred ca situatia teoretica e la fel cu cea practica.

Ok,Super-robotul o sa fie creat cu ajutorul inteligentei artificiale dar pana la urma tot omul programeaza robotul.

@Puriu,nu inteleg ce vrei sa spui prin "supra-oameni" pana la urma si noi suntem "supra-oameni" inaintasilor inaintasilor nostri.

Ce capacitati are organismul uman si creierul si daca pot fi ele marite iti dai seama ca numai medicina ,genetica,psihologia etc ne poate spune.

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina următoare

Du-te la versiunea completă