Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Este Big Bang-ul momentul Creatiei in sensul biblic al cuvantului?

Creat de mihnelis, Noiembrie 18, 2007, 04:42:00 AM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 28 Vizitatori vizualizează acest subiect.

valangjed

Ma gandesc (parerea mea) ca termenul "creatie" nu are sens in stiinta.Sa explic , de ce cred aceasta :avand legile de conservare (a energiei , a masei ,a sarcinii electrice , etc) putem vorbi doar de transformari.Pentru a vorbi de creatie trebuie sa avem un exemplu ,cel putin , de creare a "ceva" din "nimic" , in acest sens ne putem gandi doar la Big Bang ,unde ,zic unii , s-a creat ceva din nimic , iar altii spun ca , a explodat ceva.Problema ,si in cazul religiei si in cazul stiintei , este : ce a fost inainte de divinitate sau inainte de Big Bang.Daca am adopta modelul religiei , de a trata o problema , am putea spune celebrul "crede si nu cerceta".Daca adoptam modul stiintific putem spune ca , mintea umana , inca nu are capacitatea de a intelege acestea.Evolutia , probabil , va elimina acest impediment ,la un moment dat.

P.S.Daca , si inainte de divinitate si inainte de big bang , a existat "ceva" ,ce a existat inainte de acel ceva?
Filosofia este abuzarea sistematica de un limbaj creat anume cu acest scop.

frger

Nu. Big-Bang-ul este o ipoteza a oamenilor care nu are nimic de a face cu momentul creatie in sensul biblic.

Electron

Si eu care credeam ca "momentul creatiei in sens biblic" este o fabulatie umana care nu are nimic de-a face cu Big-Bang-ul...
Sa nu uitam ca pentru Big-Bang exista confirmari experimentale stiintifice, in timp ce pentru fabulatia teologica nu exista nici una.

e-
Don't believe everything you think.

Skolon

După ce oamenii au înţeles noţiunea de timp au început să se întrebe "Ce a fost înainte?".

Observând apoi că tot ceea ce îi înconjoară are un moment de început şi unul final, au început să se întrebe firesc cum a început totul (dar şi cum va sfârşi totul). Şi şi-au răspuns ţinând cont de cunoştinţele acumulate până atunci. Iar la începuturi apelul la misticism şi supranatural a fost firesc (şi cred eu, inevitabil) şi de aceea primele răspunsuri se bazează pe aceste lucruri.

După ce oamenii au învăţat să ofere răspunsuri riguroase (au inventat ştiinţa) aceloraşi întrebări li s-au propus diferite răspunsuri folosind această nouă metodă.

Astfel privind lucrurile, atât "afirmaţia biblică" (de fapt toate descrierile legate de cosmogeneză din mitologie) cât şi teorii ştiinţifice precum Teoria Big Bang (care nu este singura, ci doar cea mai răspândită azi) încearcă să răspundă în fapt aceloraşi întrebări: "Cum s-a născut totul din jurul nostru?", "Care e cauza?", etc.

Trebuie înţeles că nici una dintre căi nu oferă răspunsuri complete şi reprezintă doar un mod în care umanitatea a înţeles lucrurile la un moment dat.

A face comparaţii între cele două moduri de a vedea lucrurile este inutil, pentru că ele folosesc metode extrem de diferite în a oferi răspunsuri. Fiecare individ în parte trebuie să decidă pentru el (şi trebuie să aibe libertatea de a o face), cunoscând corect fiecare cale, pe care să o accepte ca cea adevărată pentru el însuşi. 

Skolon

O poziţie mult mai radicală o are în această privinţă teoriticianul evoluţionist Richard Dawkins care nu se sfieşte a avea o atitudine tranşant-potrivnică relativ la religie, insă nu una ostilă.

O interesantă prezentare a ideilor sale o puteţi vedea aici.