Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Vom muri cu totii...dar nu ne pasa

Creat de santieco, Iunie 25, 2008, 01:19:13 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 2 Vizitatori vizualizează acest subiect.

Adi

De data asta aceeasi "stire" de mai demult, din 30 iunie 2008, la Senzational TV.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

blabla

Cineva poate sa le explice analfabetilor de jurnalisti ca pana la urma Big Bang-ul nu se studieaza in ciocniri de protoni, ci in ciocniri de ioni grei (chiar daca sunt voci care sustin ca s-ar putea sa avem semnale la LHC ptr plasma de quarci si gluoni si in ciocnirile de protoni, din cauza energiei). In aceste ciocniri de protoni se doreste  gasirea bosonului Higgs si poate a particulelor supersimetrice, candidate ptr materia neagra si energia neagra care formeaza marea parte a Universului (pana la urma nu cunoasteam decat 5 % din el). Si sa le mai zica ca aceste gauri negre primordiale ar lua nastere daca exista si alte dimensiuni, in afara de cea temporala si cele trei spatiale. Si sa taca cu particula care sta la baza Universului ptr ca, confunda mecanismul Higgs (distrugerea spontana a simetriei si astfel particulele pot capata masa) cu bosonul Higgs. Dar stai putin ca inca suntem in Romania si indobitocirea, defomarea adevarului si minciuna fac casa extraordinar de bine.

Adi

Ai scris foarte bine "blabla". Eu am scris comentarii multe si la articolul din Realitatea si la cel din Ziua. Trebuie mult efort sa demontezi un articol scris prost. Iar impactul comentariilor este mult mai mic decat cel al articolului. Ideal ar fi sa scrie ei articol bun, educativ, din prima. Caci au cititori multi si pot influenta multa lume. De ce sa nu ii influenteze direct in sensul bun?

Am numai o intrebare legata de stiinta. Gauri negre microscopice nu se pot produce si daca exista doar cele 3+1 dimensiuni ale spati-timpului? Eu asa stiam ...
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Adi

Cautand pe Wikipedia la "micro black hole", vad ca se aminsteste ca exista modele teoretice dincolo de Modelul Standard, modele ce prezic de asemenea si dimensiuni suplimentare ale spatiului si care prezic, pentru anumite valori ale parametrilor posibili, producerea unei gauri negre pe secunda. In Modelul Standard se pot produce de asemenea gauri negre, se pare, chiar si in spatiul-timpul de 3+1 dimensiuni, dar probabilitatea de productie este foarte foarte mica.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

blabla

Uite niste link-uri in care se discuta despre extra dimensions, teorie plus formule (in al doilea la pagina 20 gasesti despre black holes):

http://indico.fnal.gov/getFile.py/access?contribId=36&sessionId=9&resId=0&materialId=slides&confId=1965
http://indico.fnal.gov/getFile.py/access?contribId=63&sessionId=9&resId=0&materialId=slides&confId=1965

Coroboreaza cu informatia din wikipedia:

http://en.wikipedia.org/wiki/Mini_black_hole

si iti dai seama de ce la energiile create la LHC nu putem crea black holes doar daca avem extra dimensions.



ionut

   Partea de AdS din AdS/CFT se bazeaza pe 5 dimensiuni. Din cate inteleg eu din teoria asta, gaurile negre in spatiul AdS5 exista si la energii mai mici numai ca nu sunt observate; sunt un fel de gauri negre virtuale care intra doar in calcule si nu se regasesc dupa ciocnire. O analogie ar fi bozonii de schimb din interactia electro-slaba care la energii sub limita lor de formare raman virtuali si intra doar in calculul teoretic, dar nu se regasesc niciodata in starea finala ("on shell").

Adi

Deja la 15.000 de cititori articolul din Realitatea, si multe noi raspunsuri peste noapte. Din fericire, s-au mobilizat mai multi care au oferit raspunsuri critice la articol, cu explicatii bune din punct de vedere stiintific. Iata si o serie de comentarii oferite de mine mai de dimineata.

Ioana, este oripilant ce sustii tu. Tu ceri sa omori nu un om, ci sute de oameni, elitele planetei, si inca in ce chinuri, pentru ce? Banuitesc totusi ca nu esti rea la suflet, ci doar ai fost indusa in eroare de acest articol prost scris si preluat dupa tabloide straine. Vezi comentariile detaliate pe care le-am oferit. Dar pe scurt: nu e nici un pericol, 3 miliarde chiar nu sunt multi bani, sunt dati de 20 de tari europene (nu si Romania!) timp de 20 de ani (ultimii 20 de ani). Se cerceteaza multe chestii interesanta, asta cu posibilitatea de a se dezvolta si o gaura neagra MICROSCOPICA este o chestie colaterala. Acceleratorul nu este construit sa fie testata ipoteza Big Bang-ului. Ea se testeaza altfel, in cosmologie si s-a acordat premilul Nobel in 2006 pentru aceasta.

Bine zis, Moose. Asa este. Bine zice si vonwombat. Oamenii astia care comenteaza ar vrea ca autoritatile (guvernele, cercetatorii) sa le rezolve lor problemele (foametea din lume, poluarea), ca ei sa poata continua sa isi duca viata lor in continuare nestingheriti. Nu inteleg ce este un experiment stiintific si ca nu s-ar bucura de mai nimic din ce au in prezent la dispozitie daca nu era stiinta si mai ales cercetarea fundamentala, de dragul curiozitatii, cum este cea de la LHC.

Foarte bun exemplul RHIC. RHIC este un accelerator de ioni grei (adica un fel de accelerator de particule, numai ca in loc de fasciule de protoni accelereaza particule de ioni) pentru a studia cum se comporta materia imediat dupa Big Bang (atentie! nu pentru a testa ipoteza Big Bang-ului, care este deja stabilita in cosmologie). Ei bine, si la lansarea acestui accelerator s-au plans unii ca poate va distruge Pamantul. Chiar Senatul american a oprit lansarea lui cu cateva luni pentru a se face studii suplimentare. Ghici oare ce s-a intamplat! Evident ca nu a venit sfarsit lumii, iar experimentul a adus rezultate stiintifice foarte interesante si foarte utile in intelegerea modului in care erau cuarcii si gluonii la inceput, liberi, nu cum sunt acum adunati in protoni, neutroni si alte particule ...

Jon, gaurile negre microscopice, DACA se produc (sansa e foarte mica la LHC, dar sa dea Domnul sa fie natura darnica cu noi si sa se produca totusi!) atunci ele dispar imediat, in o fractiune de secunda. In cel mai bun caz (daca Natura chiar e darnica, darnica) atunci se va produce o gaura neagra pe secunda. Dar cum ea dispare apoi in o fractiune de secunda, nu vor exista nicicand doua gauri negre simultan. 

Ioana, te rog sa ne spui cum intelegi tu ca sunt acesti cercetatori. Am tot explicat (Vezi comentariile mele de mai jos) care este adevarul despre experiment. Articolul nu a transmis acest adevar, din pacate.


Ceea ce vreau sa clarific este ca daca vor fi aplicatii practice, vom vedea. Istoria ne arata ca mereu dupa cercetarea fundamentala, nu doar ca am inteles Universul mai bine, dar apoi am si aplicat aceste cunostinte pentru progresul nostru tehnologic, medical, etc. Ce aplicatii vor veni de aici, daca vor veni, vom vedea. Peste 50-100 de ani. Tocmai ca se baga bani pentru cercetarea Universului, fara a se cere aplicatii practice imediate. Se numeste cercetarea fundamentala. Iar cei care investesc, sunt intr-adevar, nu firmele, care vor profit imediat, ci guvernele. Cu rezultate venite din cercetarea fundamentala, se aplica apoi la concret in cercetarea aplicata (unde investesc si guverne si firme). Apoi dupa ce se pune la punct tehnologia, se da la firme care o produc la scara mare, industriala, ca sa ajunga la toti consumatorii. Asta e procesul cunoasterii si producerii: cercetare fundamentala, cercetare aplicata si aplicatie industriala.

Ce face LHC e cercetare fundamentala, pentru a intelege Universul si FARA sa riste pe oameni. Este de doar 10 ori mai energetic decat acceleratorul de la Fermilab, care nu a explodat inca Pamantul. 

Roxana, intr-adevar, multi comenteza fara sa se oboseasca sa incerce sa inteleaga. Nu se documenteaza ei singuri sa verifice informatiile din articol. Nu e nimic, le-am comentat noi detaliat pentru ei. Si totusi, inca apar posturi precum "sa fie rastigniti astfefl de cercetatori!", "sa se opreasca experimentul de urgenta"! Incredibil ...

Nu eu am scris comentariul de mai sus "LHC-ul e marfa", eu nu ma exprim cu asa cuvinte. Dar da, LHC-ul este cel mai mare proiect stiintific dezvoltat vreodata. Timp de 20 de ani au lucrat la el cercetatori din intreaga lume. Datorita acestui proiect avem World Wide Web-ul i noi avem acum internet.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Adi

Inca unii mici care au preluat stirea. E interesant sa ii vedem pe toti care sunt.

PresaOnline.com, are 830 de cititori pana acum.

Tion.com, are vreo 44 de comentarii. 

O discutie aprinsa si la LinkMania.ro. Si aici oamenilor nu le este clar despre ce este vorba la LHC. Ei raman cu impresia ca in mod SIGUR se vor produce gauri negre mici (pe cand in realitate este o sansa foarte foarte mica, atat de mica, incat cercetatorii se roaga sa se formeze gauri negre). Gaurile astea negre sunt ipoteze ale unei teorii inca neverificate. In schimb, ei citeaza exact aceeasi teorie, care zice ca teoria poate nu e corecta si atunci gaurile negre nu s-ar evapora imediat. Pai ele sunt prezise de aceeasi teorie! Daca teoria ar fi gresita, gaurile negre nici nu s-ar produce in primul rand!

Si pe Felicitari.tfm.ro .

Si la PresaScrisa.laromani.ro

Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Adi

Iata si discutia de pe Softpedia, care este, din cate stiu, cel mai forum de discutii de Stiinta din tara.

http://forum.softpedia.com/index.php?showtopic=373658
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

ionut

   Nu ai ce sa le faci oamenilor de genul asta Adi. Am vazut ca sunt unii pe forum care incearca sa le zica ca toata tevatura asta e doar datorita senzationalismul unor ziaristi "profesionisti" dar e cam degeaba. O sa vada ca nu sunt probleme dupa ce o sa inceapa experimentul.

Adi

E greu, asa este. Eu am incercat si o sa mai incerc putin, imi foloseste si mie ca antrenament. O salvez pagina cu toate comentariile la articol, ca marturie despre ce se poate in Romania anului 2008. Ma intreb cum va fi daca Guvernul va anunta ca va deveni membru CERN si vom plati din banii nostri pentru asta: vor zice iar ca mor oameni de foame si ei arunca banii aiurea ...
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

ionut

Citat din: Adi din Septembrie 03, 2008, 05:26:50 PM
E greu, asa este. Eu am incercat si o sa mai incerc putin, imi foloseste si mie ca antrenament. O salvez pagina cu toate comentariile la articol, ca marturie despre ce se poate in Romania anului 2008. Ma intreb cum va fi daca Guvernul va anunta ca va deveni membru CERN si vom plati din banii nostri pentru asta: vor zice iar ca mor oameni de foame si ei arunca banii aiurea ...
Mda, asta e interpretarea pe care unii o dau cercetarii fundamentale uitand ca aceasta cercetare fundamentala trage progresul tehnologic si chiar pe cel social dupa ea. Se ignora si faptul ca mult mai multi bani se cheltuie pe lucruri discutabile avand in vedere lipsa acuta de finantare si programe in sanatate, educatie si infrastructura. SUA cheltuie sa zicem poate cateva zeci de miliarde de dolari pe an pe cercetare (cercetare in general, nu doar in cea fundamentala) iar pe razboaie cheltuie multe sute de miliarde. Razboaiele aduc moarte (mii de soldati americani au murit) si instabilitate politica pe cand cercetarea aduce progres in toate domeniile. Cei ce tipa in necunostinta de cauza ar trebui sa-si mai faca odata socotelile. :)

teodora85

Aveti dreptate...Din pacate, oamenii au impresia ca cercetatorii sunt niste "ciudati" care stau toata ziua in laborator cu nasul in sticlute, si care nu au altceva mai bun de facut decat sa gaseasca secretele universului. Ei uita un lucru foarte important: ca progresul tehnologic nu vine fara cercetare..

Adi

De asta trebuie popularizarea stiintei (nu doar a cunostiintelor de stiinta, ci mai ales a rolului stiintei). De asta in SUA se consuma foarte multi bani pentru a realiza brosuri pentru public, emisiuni la TV si asa mai departe, de asta isi promoveaza realizarile. In tara nu stiu cati stiu realizarea Guvernului Actual care a introdus Romania in Agentia Spatiala Europeana. Eu nu inteleg de ce nu zice macar Guvernul asta, la fiecare saptamana, sa fie cate un nou articol despre asta.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Adi

Iata un post ce ar ajuta oamenii sa inlatura o prejudecata despre gauri negre, pe care o intalnesc des: ei cred ca ele absorb tot din Univers, fara sa inteleaga ca de fapt nu lasa sa iasa ceea ce cade in ele, dar Pamantul nu va cadea pe Soare daca Soarele va deveni o gaura neagra. Articolul din Realitatea se pare ca nu mi-a acceptat acest post, am incercat de doua ori.

Iata in cateva cuvinte cum ne putem inchipui o gaura neagra. Soarele nostru are o masa de cam 333.333 de ori mai mare decat

Pamantul (usor de tinut minte). Soarele nostru nu este o gaura neagra, emite lumina si ne tine gravitational in jurul sau, pe

o orbita aproape circulara, cu o perioada de cam 365 de zile. Soarele are o raza de cam 1.5 milioane kilometri, adica o sutime

din distanta de la Pamant la Soare, care este de 150 de milioane de km. Acum, sa presupunem ca Soarele devine o gaura neagra.

Ce inseamna aceasta? Inseamna ca Soarele isi va pastra aceeasi masa, dar va fi mult mai mic in volum. In loc de o raza de 1.5 milioane de km, va avea o raza de cam 5 kilometri, adica de cam 1 milion mai mica, adica un volum de cam un milion de milion de milioane de ori mai mica, adica o densitate de atatea ori mai mari, deci va veni atat de dens, incat daca cumva cade o particula de materie sau de lumina spre ea, gaura neagra a fostului Soare, atunci nu ar mai reveni. Dar are aceeasi masa ca si Soarele, iar centrul gaurii negre este acelasi punct ca si centrul Soarelui de inainte. Acum intrebarea este: ce se va intampla cu Pamantul atunci cand Soarele devine o gaura neagra? Sunt posibile doua raspunsuri: va fi absorbit de gaura neagra sau va continua sa se roteasca in jurul gaurii negre pe aceeasi orbita. Va astept cu raspunsuri si apoi voi oferi raspunsul corect si explicatia lui. Apoi sunt sigur ca veti intelege gaurile negre mult mai bine.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro