Din nişte motive pe care pe cuvânt că nu mi le mai aduc aminte (am făcut asta prin facultate dar nu pot spune că mi-a plăcut în mod special), motoarele asincrone monofazate sunt mai ineficiente decât cele trifazate, deci dacă te gândeai la un randament de ~90% pentru un motor asincron trifazat, cred că eşti pe aproape. De asemenea, tot din motive pe care nu le mai ţin minte acum, motoarele de turaţie redusă (cu mulţi poli) au un randament ceva mai slab.
M-am uitat acum pe site-ul lor unde se găseşte şi catalogul de motoare asincrone trifazate şi cele de puteri mai mari au într-adevăr randamente mai decente (80-85%), ceea ce probabil că e sub nivelul tehnologic actual pentru un motor cu doi poli, dar este *cough* vârful industrial al României.
Nu se încălzește cam mult un motor cu 60% randament?
Presupun că depinde de dimensiuni, materiale şi ventilaţie. De exemplu văd pe acolo un motor cu 2 poli şi randament 61%, dar care trage un curent de 2.93A pentru o putere la ax de 0.37 kW. Asta ar însemna că mai are de disipat în jur de 300 W să zicem, ceea ce nu sună chiar imposibil.