Fizică, astronomie şi aerospaţiale > Teoria relativităţii, astronomie si astrofizica

Eroare pe Wikipedia?

<< < (2/5) > >>

Scientia:
În discuţie este acest articol: http://www.scientia.ro/univers/47-astronomie/3349-ce-sunt-quasarii.html. Mai exact următorul paragraf:

"Până acum au fost descoperiţi peste 200.000 de quasari, aflaţi la distanţe cuprinse între 600 milioane şi 28 miliarde ani-lumină de Pământ, dar cei mai mulţi sunt situaţi la distanţe mai mari de 3 miliarde de ani-lumină.".

Comentariul EllaKosta la articolul menţionat: "Quasari observati la 28 miliarde a.l. de noi??? As vrea sa vad si eu unde scrie chestia asta... Din moment ce Universul are 13,73 miliarde de ani si viteza luminii este finita, este evident ca nu putem vedea nimic dincolo de 13,73 miliarde de a.l. De fapt, nici macar pana la aceasta granita nu putem vedea, ci doar ne apropiem...".

Deci, întrebarea este dacă acea formulare din articol este corectă.

EllaKosta:
Mai exact, formularea cum ca putem descoperi quasari la 28 mld a.l. mi se pare gresita. Nu-i putem descoperi la o asemenea distanta. Putem teoretiza intr-adevar unde ss-ar afla ei in prezent, desi nu stim sigur asta sau daca mai exista sau nu, dar nu este posibil sa-i vedem sau sa primim orice informatie despre ei dincolo de 13,73 mld. a.l.

Nu era mai simplu, ca sa inteleaga tot poporul, sa apara scrisa distanta la care a fost descoperit cel mai indepartat quasar?

AlexandruLazar:

--- Citat ---Mai exact, formularea cum ca putem descoperi quasari la 28 mld a.l. mi se pare gresita. Nu-i putem descoperi la o asemenea distanta. Putem teoretiza intr-adevar unde ss-ar afla ei in prezent, desi nu stim sigur asta sau daca mai exista sau nu, dar nu este posibil sa-i vedem sau sa primim orice informatie despre ei dincolo de 13,73 mld. a.l.
--- Terminare citat ---

Asta facem despre orice obiect ceresc ;). Pe de alta parte, este posibil sa-i vedem sau sa primim orice informatiei despre ei dincolo de 13.73 mld a.l. Un exemplu simplu: un obiect aflat la 13 mld a.l. emite un impuls, iar in decursul celor 13 mld a.l. expansiunea spatiului dubleaza (de exemplu) distanta proprie. Pe baza deplasarii spre rosu putem infera ca e vorba de o distanta de 26 mld a.l..

Faptul ca obiectul mai exista sau nu in momentul asta e alunecos cand vorbim de astfel de distante. Si informatia se propaga tot cu viteza luminii; din orice punct de vedere posibil (pentru un observator de pe Pamant), quasarul chiar exista acolo si acum -- doar ca e vorba de ¨acolo¨ si de ¨acum¨ in sistemul nostru de referinta, care nu este acelasi cu sistemul de referinta al cuiva aflat ¨pe quasar¨.

Quantum:

--- Citat din: EllaKosta din Aprilie 20, 2012, 12:03:39 p.m. ---Nu era mai simplu, ca sa inteleaga tot poporul, sa apara scrisa distanta la care a fost descoperit cel mai indepartat quasar?

--- Terminare citat ---
Pai tocmai asta scrie in articol: distanta de 28 miliarde ani-lumina. Cum raza Universului observabil este estimata la 46 miliarde ani-lumina nici macar nu sunt asa departe  ;) Una este distanta si alta varsta.

EllaKosta:

--- Citat din: Quantum din Aprilie 20, 2012, 03:58:44 p.m. ---Pai tocmai asta scrie in articol: distanta de 28 miliarde ani-lumina. Cum raza Universului observabil este estimata la 46 miliarde ani-lumina nici macar nu sunt asa departe  ;) Una este distanta si alta varsta.

--- Terminare citat ---

Atunci de ce toata presa stiintifica nu foloseste niciodata aceasta formulare? Ca si cartile, documentarele etc.

Poate sa dovedeasca cineva ca un quasar exista astazi la 28 mld. a.l.?

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina următoare

[*] Pagina precedentă

Du-te la versiunea completă