Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Non-localitatea in mecanica cuantica

Creat de Adi, Iunie 23, 2008, 05:16:04 AM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 2 Vizitatori vizualizează acest subiect.

Adi

Deschid acest topic important din mecanica cuantica cu un articol foarte bun (la o citire rapida) al lui Cristian Presura de la Stiinta.info.

http://www.stiinta.info/news/463/
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

m00nkiller

Da, este interesant articolul! Desi trebuie precizat ca se refera la doua paradoxuri relative. Unul se refera la paradoxul Einstein-Podolsky-Rosen in care particulele cuantice corelate raman corelate indiferent de distanta dintre ele iar celalalt se refera la non-localitatea particuleleor cuantice adica nu se poate preciza cu certitudine unde se afla particula fara a-i afecta in mod fundamental starea.
Referitor la paradoxul EPR am sa revin curand cu un articol mai amplu.
Referitor la non-localitate as avea o intrebare: Avand in vedere caracterul dual al particulelor cine poate delimita clar unde incepe unda si unde incepe particula?

cristi

E o intrebare interesanta, care revine la alta frumoasa... Care este dimensiunea fotonului asociat campului de microunde (lungime de unda cam de un centrimetru)? Am zis ca mai caut raspuns, dar n-am mai cautat. Astept si eu cateva inficii de la cei care stiu!
autor Fizica povestită,
www.stiinta.club

m00nkiller

HMMMMMMMMMM!
Pai daca vrei dimnsiunea exacta it spun ca este infinita. Heisenberg si relatiile de nedeterminare spun asta.

Adi

Bune intrebari si discutii, astept cu drag si continuarea. Cand i-am raspuns lui Cristian recent la intrebarea lui daca fotonii au loc sa treaca prin atom fara sa se ciocneasca cu electroni, am plecat de la ipoteza ca fotonul are lungimea egala cu lungimea lui de unda. Era o viziune asa intuitiva, cat sa isi imagineze fotonul. Stim de la difractie ca o unda este "vazuta" de un obiect, daca lungimea ei de unda este mai mica sau aproximativ egala cu cea a obiectului.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

ne_pofazz

Sunt putin derutat.
Mai sus conceptul de non-localitate es este asociat cu principiul de incertitudine a lui Heisenberg.
Dar localitatea nu inseamna ceva asamanator: informatia nu poate fi trasportata cu viteza mai mare decat cea a luminii.Din aceasta cauza se vorbeste de non-localitate la particule corelate (banuiesc ca, corelate inseamna "entangled").

Adi

HarapAlb iti poate raspunde mai bine despre mecanica cuantica, el e expertul forumului in asta. :)
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

cristi

CitatMai sus conceptul de non-localitate es este asociat cu principiul de incertitudine a lui Heisenberg.
Si eu sunt personal de acord cu tine (asta mi se pare ca sugerezi)  ca non-localitatea NU are de-a face cu principiul de incertitudine. Astfel principiul de incertirudine se refera la observabile conjugate (impuls si pozitie), iar non-localitatea la o singura observabila (polaritatea de exemplu, sau pozitia). Astfel  daca pozitia colapseaza, inseamna ca particula nu se mai gaseste sigur in alta galaxie, este ca si cum impulsul ei fost momentan infinit (ca ea sa ajunga aici)... Imi e inca totusi cam neclar, trebuie sa mai verific...
autor Fizica povestită,
www.stiinta.club

ne_pofazz

Sunt de acord cu prima parte.
Nu inteleg ce vrei sa zici prin "pozitia se colapseaza"

Adi

Citat din: ne_pofazz din Septembrie 09, 2008, 02:50:17 AM
Sunt de acord cu prima parte.
Nu inteleg ce vrei sa zici prin "pozitia se colapseaza"

Adica pozitia poate avea diferite valori, fiecare cu diferite probabilitati. Dar atunci cand faci masuratoarea, iti da o anume valoare precisa, din cele de mai sus. A alege din multimea de posibilitati pe rezultatul experimentului se cheama ca functia de unda a respectivei variabile a colapsat pe o anumita valoare. E terminologie de mecanica cuantica.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

ne_pofazz

Inteleg ce inseamna colapsul functiei de unda.
Insa n-am inteles cum colapseaza pozitia. Cred ca incep sa ma lamuresc ;)

Adi

S-a exprimat Cristi gresit. Voia sa zica ca s-a colapsat functia de unda a observabilei pozitie, nu ca s-a colapsat pozitia. Data viitoare cand stii ceva, spune: nu stiu ce inseamna a colapsa pozitia, dar am auzit de colapsare a unei functii de unda. Asa putem dezvolta explictia pe ce stii deja ...
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro


Adi

Citat din: gigel din Decembrie 24, 2008, 03:03:27 AM
mwi? :)

Bine ai venit pe forum, Gigel! Ce inseamna "mwi"? Sper sa clarifici, altfel vom sterge contul tau ...
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

gigel