Fizică, astronomie şi aerospaţiale > Cosmologie

Observatiile teoretice ale lui Stephen Hawking asupra gaurilor negre

<< < (7/9) > >>

Virgil:
  O informatie in miscare, este atunci cand informatia se deplaseaza de la emitator ( cel care detine informatia) la un receptor (cel care afla). Pe traseul acesta informatia este in miscare, fie ca se transmite prin vid, aer sau apa. Si in cazul cartilor informatia sufera o deplasare, mai bine zis o transpunere din mintea celui care elaboreaza informatia, catre editor, si apoi spre cei interesati. In cazul micro, momentul cinetic, spinul, si celelalte cum pot fi luate in calcul, daca intre gaura neagra si particula incidenta sant diferente cosmice de aproximativ 10^60, adica diferenta intre atom si Soare.

Adi:
Interesanta ideea de "informatie in miscare". Masa in miscare si energie in miscare imi pot imagine, informatie in miscare mai greu, dar o sa ma mai gandesc ...

Abel Cavaşi:
Mă frământă un gând, sugerat de citatul:

--- Citat din: Electron din Iunie 22, 2008, 10:59:21 p.m. ---Dar, cu precizarea ca pe masura ce colapseaza (si raza lor tinde spre zero) masa lor nu creste, adica din exterior nu se simte "brusc" o atractie mai puternica gravitationala decat ianinte de colapsare. O masa are aceeasi masa, oricat de densa ar fi. ;)
--- Terminare citat ---
.

Ce vrea să spună Electron aici? Vrea să spună că dacă gaura neagră colapsează fără să-şi modifice masa atunci în exterior se va simţi „nebrusc” o atracţie gravitaţională mai puternică? (Evident, în ipoteza că măsurătorile se fac în toate cazurile la aceeaşi distanţă de centrul găurii negre, distanţă mai mare decât raza orizontului.)

Ce părere aveţi, atracţia gravitaţională exercitată de o gaură neagră se modifică prin colapsarea acesteia, sau rămâne constantă (dacă masa ei rămâne constantă)? Depinde intensitatea câmpului gravitaţional al unei găuri negre măsurată în acelaşi punct (exterior găurii negre) numai de masa găurii negre sau depinde şi de raza găurii negre?

m00nkiller:
Pai as preciza in primul rand ca prima data un corp colapseaza si apoi se transforma in gaura neagra. Nu poate colapsa de doua ori! In al doilea rand presupun ca masa gaurii negre nu se schimba daca nu exista aport de energie si substanta. Se schimba doar densitatea care devine teoretic infinita.

Abel Cavaşi:
Salut, m00nkiller! Mulţumesc pentru precizări, dar eu nu asta am întrebat :( .

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina următoare

[*] Pagina precedentă

Du-te la versiunea completă