Fizică, astronomie şi aerospaţiale > Cosmologie

Observatiile teoretice ale lui Stephen Hawking asupra gaurilor negre

<< < (3/9) > >>

Sagoth-sabathan:
Am citit pe wikipedia.Sunt inca "copil" pentru discutiile astea,dar vreau sa stiu deoarece ma pasioneaza stiinta.

Electron:
Multumesc pentru raspuns. Da-mi voie sa te incurajez sa iti urmezi pasiunea pentru stiinta pe culmi cat mai inalte :)

Despre masa gaurilor negre, as preciza urmatoarele: Una din metodele de formare a lor, conform teoriei actuale, este "prabusirea in ele insele" (colapsarea) stelelor masive la sfarsitul perioadei lor de activitate. Asfel densitatea lor creste foarte mult, si o masa concentrata foarte mult e o buna candidata la statusul de "gaura neagra" in final. Dar, cu precizarea ca pe masura ce colapseaza (si raza lor tinde spre zero) masa lor nu creste, adica din exterior nu se simte "brusc" o atractie mai puternica gravitationala decat ianinte de colapsare. O masa are aceeasi masa, oricat de densa ar fi. ;)

Masa unei gauri negre creste doar pe masura ce alte corpuri (sau cuante de energie) cad dincolo de orizontului ei. Cu alte cuvinte, masa ei ar tinde la infinit doar daca o infinitate de "bucati de masa" ar cadea pe ea. In contra-balanta, Radiatia Hawking despre care se vorbea mai sus in acest topic permite "evaporarea" masei gaurilor negre, si daca rata "castigarii de masa" (prin acumulare de masa din exterior) e mai mica decat "evaporarea" prin Radiatie Hawking, masa gaurii negre tinde la zero (si poate deci disparea complet!) cel putin teoretic.

Sper sa ma corecteze, daca gresesc, cei care stiu mai multe despre asta. :)

e-

Sagoth-sabathan:
Atunci inseamna ca ce am interpretat eu de pe wikipedia a fost gresit?

Electron:
Daca ai interpretat ca micsorarea razei este cauza cresterii masei, atunci eu zic ca ai interpretat gresit.

e-

Adi:
Da, odata cu cresterea masei unei gauri negre, raza orizontului sau creste. Ma bucura cum s-a dezvoltat acest topic asa de repede. Eu am urmarit problema asta am informatiei, am printat de pe net de cum am descoperit in 2004 ca a zis Hawking ca s-a inselat, am facut si o sinteaza la scoala ca proiect despre paradoxul informatiei din gaurile negre (link aici), dar in ultima vreme nu mai stiu noutatile. Stiu doar ca acum teoria corzilor a reusit spectaculos sa explice proprietatile termodinamice ale gaurilor negre daca de fapt nu ar fi toata materia in un punct, ci ar fi corzi in tot spatiul din interiorul orizontului. S-ar putea sa aiba dreptate. Se incearca modelizari ale gaurilor negre in aceasta teorie si sa se vada daca se obtin gauri negre cu proprietati ca in realitate.

SS, bine ai venit la noi pe forum. Nu stiu daca vrei sa ne spui de la ce liceu esti, din ce clasa, daca ai participat la concursul de eseuri sau nu (daca ne spui, ne bucuram, daca nu, nu are nimic), dar te incurajez sa aduci si colegi ai tai aici. Pot pune intrebari si avem un grup de entuziasti care raspundem, asadar puteti invata mai bine si mai clar fizica, dar si alte aspecte ala stiintei.

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina următoare

[*] Pagina precedentă

Du-te la versiunea completă