Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Pila nemuritoare

Creat de virgil 48, Martie 18, 2012, 12:38:08 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

prodcomb

M-am liniştit: nu există pilă nemuritoare, nu este încălcat principil al II-lea al termodinamicii, nu există perpetuum mobile de speţa a doua. Există multă necunoaştere a lumii ştiinţifice.
Unul din materialele pe care le-am studiat şi care pledează pentru cele de mai sus este:
"Lipsa de reacţie chimică în unele pile electrice (pile K). Micromotor acţionat indefinit de aceste pile"
apărut în Buletin Ştiinţific, Secţia de Ştiinţe Matematice şi Fizice, Tomul VIII, nr. 4, 1956.

Nu îl pot ataşa momentan din cauza dimensiunilor.

eugeniusro

Citat din: puriu din August 10, 2014, 12:57:04 PM
M-am informat putin. Sunt doua pile inseriate, fiecare cu tensiunea in gol de cca. 500 mV. Electrozii sunt din aur, respectiv din aur platinat. "Motorul" este un galvanometru balistc. Dupa ce trece un mic impuls de curent galvanometrul isi incepe cursa si circuitul se intrerupe. Dupa cateva minute, necesare depolarizarii electrozilor, cursa se incheie, se face un contact si galvanometrul primeste un nou impuls, etc.
Experimentul poate fi reprodus usor. Se folosesc doi electrozi din materiale diferite si un electrolit care nu reactioneaza chimic cu electrozii. Pentru a imita pila Karpen se pot folosi electrozi mai ieftini din cupru aurit, respectiv cupru platinat si electrolit de acumulator auto. Fenomenul ce se petrece este simplu si cunoscut de mai multe secole. Intre electrozi apare o diferenta de potential. Cand electrozii se pun in contact trece un mic impuls de curent, dupa care electrozii se polarizeaza (se acopera cu ioni din electrolit). iar diferenta de potential si curentul se anuleaza. Daca legatura se intrerupe are loc o depolarizare datorata agitatiei termice a moleculelor electrolitului. Dupa un timp de ordinul minutelor ionii se desprind de pe electrozi si se recombina, iar electrozii recapata potentialele initiale.
  Energia electrica produsa este infima, dar diferita de zero. Marele mister este originea acestei energii. S-au facut speculatii teoretice greu credibile, dar nimeni n-a finantat o cercetare experimentala aprofundata.
In legatura cu termenul senzational "pila nemuritoare" se poate spune ca asa ceva exista. E mult mai avansata decat pila Karpen si functioneaza din 1840 la Oxford unde alimenteaza o sonerie. Pentru ca sunetul sa nu deranjeze, instalatia a fost pusa sub un clopot de sticla intr-un dulap cu geamuri pe un culoar al universitatii (vezi pe Google termenul "Oxford electric bell).

Cred ca brevetul este gresit, in fapt nivelul de cunoastere la acea data explica acest fapt, nu trebuie sa privim aceste dispozitive nici ca pe pile chimice, nici ca pe motoare termodinamice, trebuiesc studiate din alt punct de vedere, eu as face o analogie mai degraba cu celulele solare care extrag energie de la fotonii receptionati pe suprafata electrozilor, banda interzisa pentru platina este 1,4 Ev adica asemanatoare celulelor multijonctiune care extrag energie inclusiv din spectrul rosu-infrarosu, problema este ca celulele solare cu electrozi de platina sunt prea scumpe, oricum se pare ca se gasesc inlocuitori.
http://www.sciencedaily.com/releases/2013/08/130820135049.htm
Deci in concluzie pila Karpen este o fotocelula rudimentara, extrage energia de la radiatia luminoasa inconjuratoare si nu incalca nici o lege termodinamica.