Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Calitati privind subiecte stiintifice

Creat de sumalan dorin, Martie 14, 2012, 12:37:01 AM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

sumalan dorin

 Salutari

Nici nu stiu cum sa incep,totul a inceput intr-o seara cand mi-am recitit la un topic intrebarile pe care le adresasem .Peste intrebarile mele au fost puse alte intrebari ,intrebarilor mele.Dintr-odata am devenit constient de un lucru socant: asimilam  cunostiinte stiintifice din variate domenii dar fara sa inteleg rostul lor,citeam din orce domeniu dar fara sa inteleg ce citesc.Asimilam in continuare informatii stiintifice doar pentru a-mi completa cultura generala si a parea cat mai destept,dar fara sa imi dau seama ca tot ce invatam nu reprezenta nimic din moment ce nu intelegeam ce invat.

Adresam intrebari pe forum dar fara sa stiu ce vreau sa aflu cu adevarat,grav,foarte grav,de ce?Deoarce mi-am dat seama ca sunt un mediocru.Pur si simplu vroiam sa par ceea ce nu eram cu adevarat (un om care in primul rand intelege ce intreaba ,intelege ce asimileaza ) ,mai greu mi-a fost sa accept acest soc  al mediocritati ,de ce? pai cum un individ ca si mine caruia ii place sa citeasca mai ales carti stiintifice ,caruia ii place sa discute subiecte stiintifice sa ii spui ca e mediocru? si da,mediocritate scrie pe mine.Asta fara sa ma auto-desconsider ,argumentele spun totul.

As putea sa caut acum in forum subiecte deschise de mine in care pur si simplu mi se vede mediocritatea,asta ar insemna sa fac referite doar la persoana mea fara sa ma intereseze defecte mele .Nu doresc asta,eu imi doresc cu ajutorul vostru al oamenilor de pe acest forum sa dobandesc  doua calitati: integritate intelectuala si rigurozitate stiintifica.

Mai mult decat atata,lipsa integritatii intelectuale ,lipsa rigurozitatii stiintifice,sunt experesii care pentru unii suna bombastic sau mai bine zis " pentru impresie!" dar e nevoie de ele ,altfel fiecare ar zice ce vrea fara sa aiba dovezi intelectuale pentru afirmatiile facute.Pe deasupra aceste doua expresii sunt utile si in viata de zi cu zi.

De prima data cand am accesat acest forum mi-a placut a fost dragoste la prima vedere,am simpatii si antipatii pe acest forum.Aceste ganduri ale mele (daca le pot numi asa) ar fii trebuit sa ramana private (in interiorul meu) numai ca am nevoie de ajutor ,chiar imi doresc sa dobandesc integritate intelectuala si rigurozitate stiintifica.

Poate unii membri ai forumului au idei cum as putea sa dobandesc cele doua calitatii atat de necesare.

Poate pentru membri forumului sau simpli cititori e nebunie curata sa imi dezvalui framantarile interioare,pentru mine e curaj deoarece am avut atata putere sa recunosc (fata de mine) ca nu ma indrept spre un drum bun si sa cer ajutor.

Salutari.

ariel55

Draga Shumi, felicitari pentru postare.Daca este o analiza sincera, ai stima mea.Cred ca trebuie sa incepi in analiza personala prin argumentari filtrate.Internet-ul este plin de tot soiul de aiureli.
Succes!
Lipsa umorului , pentru un om de stiinta este un dezastru personal!

sumalan dorin

 Salutari

Citat din: ariel55 din Martie 14, 2012, 09:13:13 AM
.....Internet-ul este plin de tot soiul de aiureli..

total de acord cu tine,numai ca aiurerile respective au un impact destul de puternic asupra persoanei care nu are pregatire de calitate,nu filtreaza mesajele,doar asimileaza.Aici ma refer strict la persoana mea si am o vaga banuiala ca sunt destui ca si mine.Poate pentru unele persoane ca si mine e "interesant" sa deschizi subiecte stiintifice sau mai bine zis care sunt considerate stiintifice si sa spui ..nimic concret.Din subiectul stiintific sau care e considerat stiintific in care se spune nimic,nimeni nu invata nimic.De ce? deoarece lipseste rigoarea stiintifica ,lipseste integritatea intelectuala.In cuvinte simple asta inseamna sa iti (imi) bat joc de colegii de dialog sa iti (imi) bat joc de timpul colegilor.Sa folosesc energie psihica pentru a demonstra..nimic.Grav pentru ca asta inseamna mediocritate.Ba mai mult decat atata,lipsa de curaj de a raspude intrebarilor de bun simt.

Am cautat in dictionar cele doua cuvinte si le-am gasit interesante si utile imi plac si chiar vreau sa faca parte din fiinta mea.

Puteam foarte bine sa raman asa cum am fost sau cum sunt in continuare ,chiar daca fac eforturi pentru schimbare.Tin foarte mult la acest forum si doresc sa contribui cu mesaje de calitate cu subiecte care sunt considerate stiintifice de calitate nu doar asa de can-can.

Daca ceva coleg de forum propune probleme in care eu (si restul ca si mine in cazul ca au devenit constienti unde sunt) sa invatam sa devenim integri din punct de vedere intelectual si rigurosi din punct de vedere stiintific imi aplec capul.Iar daca nu se vor gasi probleme in care sa fim invatati cele doua calitati,nu imi ramane decat sa imaginez  probleme interesante si amuzante pentru a dobandi acesti stalpi ai stiintei.

Salutari.

ariel55

Lipsa umorului , pentru un om de stiinta este un dezastru personal!

Electron

Citat din: Şumi din Martie 14, 2012, 12:37:01 AM
[...] chiar imi doresc sa dobandesc integritate intelectuala si rigurozitate stiintifica.

Poate unii membri ai forumului au idei cum as putea sa dobandesc cele doua calitatii atat de necesare.
Eu fiind unul dintre cei mai incomozi membrii de pe forum, tocmai pentru ca am pretentia ca interlocutorii, in speta cei care critica paradigma actuala a stiintei, sa posede urme minime de integritate intelectuala si rigurozitate in exprimare, imi voi exprima parerea pe acest subiect.

In primul rand, pentru integritatea intelectuala, nu te poate ajuta nimeni, asta vine din interior. In forma cea mai simpla, integritatea intelectuala inseamna sa iti admiti greselile cand ti se demonstreaza ca ai gresit. De fapt, lucrurile sunt ceva mai subtile, adica e nevoie de taria de caracter de a duce o discutie pana la capat, chiar daca se ajunge la concluzii diferite de cele preconizate la inceput. Rezultatul analizelor si rationamentelor logice ar trebui acceptate, daca vrem sa ramanem pe taramul stiintific relevant.
De cele mai multe ori, surprinzator, interlocutorii nu isi admit ignoranta in domeniile in care isi dau cu parerea de parca ei ar fi legiuitori. A admite ca "uite, asta nu stiam" si a-ti reconsidera afirmatiile pe baza noilor elemente ignorate anterior, e ceva necesar pentru a avansa la nivel personal pe drumul cunoasterii. A baga degetele in urechi si a canta 'la-la-la-la' pentru a ignora orice informatie noua care contrazice credintele oarbe bazate pe ignroanta, e ceva ce fac copiii la gradinita, dar e un comportament incompatibil cu un forum dedicat stiintei.

Legat de rigurozitatea stiintifica, asta nu se poate atinge fara a invata corect limbajul stiintific. Din pacate pentru multi, pentru care e usor sa debiteze abureli fara nici o logica, dar e mult mai greu sa cunoasca in prealabil ce afirma de fapt paradigma curenta in stiinta, asta duce la indivizi precum clonatul cu 100 de clone, sau alti pacalici care au mai trecut pe acest forum. Daca te apuci sa folosesti termeni care suna stiintific in fraze care nu au nici un sens, sau redefinesti dupa bunul plac orice termen pentru a argumenta o idee, atunci rezulta doar aberatii si elucubratii irelevante.
Pe scurt, pentru rigurozitate, e esential sa se cunoasca termenii stiintifici corect si sa fie folositi cu sensul lor consacrat. Iar daca e nevoie de termeni noi, sau de alte sensuri pentru termeni existenti, sa se defineasca clar, explicit, de la inceput, care e sensul acestora in "teoria" prezentata. De asemenea, inainte sa critici ceva ce "rezulta din teoria curenta X", e necesar sa te asiguri ca acel ceva chia rezulta din teoria X si ca nu e vorba de o intelegere gresita a acesteia.

Bineinteles ca folosirea logicii e in general nu doar utila, dar foarte necesara pentru a putea evalua, chiar inainte de a posta o concluzie sau un rationament, relevanta ideilor prezentate. A posta afirmatii care se contrazic intre ele e semnul cel mai clar ca rigoarea stiintifica lipseste cu desavarsire din gandirea autorului.

Cele de mai sus se refera poate prea direct la activitatea de critica a stiintei actuale, activitate in care nu te-ai lansat pana acum. Dar cele doua calitati despre care vorbesti sunt extrem de necesare, dupa parerea mea, in acest context.

Pentru cei care vor sa invete mai multe despre stiinta actuala, a pune intrebari e un bun inceput. Dar e foarte important atat pentru ei cat si pentru cei care au timp sa raspunda, sa fie cat mai clar care e nivelul de la care se pleaca. Ce e cunosctut dinainte, care e baza comuna de la care se poate pleca pentru a avansa? Si aici, a recunoaste deschis ce stie si ce nu stie cel care intreaba ceva pe o tema data, necesita integritate intelectuala.

Ignoranta nu e un defect, insistenta in ignoranta in schimb, este.

e-
Don't believe everything you think.