Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Despre expansiunea Universului

Creat de neica_nimeni, Noiembrie 16, 2011, 01:42:03 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 2 Vizitatori vizualizează acest subiect.

virgil 48

Asadar viteza expansiunii de fapt scade? Asta nu se contrazice cu tot ceace putem citi in prezent?
Si inca ceva. Privind dinspre Terra, viteza expansiunii este egala in toate directiile?

Electron

Don't believe everything you think.

virgil 48

#62
 
Citat din: cronin din Martie 12, 2012, 05:06:53 PM

Asadar, in TRECUTUL indepartat corpurile cosmice se indepartau mai rapid de noi si intre ele
iar acest fenomen este cu atat mai pronuntat cu cat informatia este mai veche.
Din concluzia textului lui cronin: daca in trecut corpurile se indepartau mai rapid(iar acum mai lent)
nu inseamna ca viteza expansiunii scade?
Trebuie sa intelegem ca acest topic fiind incadrat la "Critica paradigmei...", fraza din citat este o
parere personala a autorului?

Teodor Sarbu

virgile. Nu merită, după mine, să comentezi afirmaţiile unuia care nu are cutajul să folosească o singură semnătură ci o mulţime de semnături ca şi cum ar fi aprobat de foarte mulţi cititori.

cronin

#64
 Virgil,
da, este o parere personala, si regret ca nu mi-am pus semnatura (amanunt care pur si simplu mi-a scapat)
  Universul prezinta intr-adevar la scara observabilului o foarte mare omogenitate si izotropie.
Se poate concepe un referential cu valabilitate universala (teoretic vorbind) ca fiind acel sistem in raport cu care radiatia relicta (de fond) - reziduala de la momentul in care radiatia s-a desprins de materia condensata - este izotropa, lucru care, tot teoretic vorbind poate fi masurat tot prin efect Doppler asupra acesteia. . Intr-un astfel de sistem de referinta, radiatia reziduala trebuie sa aiba aceeasi lungime de unda indiferent de directia in care este masurata, iar observatorul nterestru satisface cu buna aproximatie aceasta cerinta.(binenteles neglijand efectele datorate tuturor miscarilor de rotatie pe care le are acesta)
  Cronin

Electron

Citat din: virgil 48 din Martie 14, 2012, 07:40:42 AM
Citat din: cronin din Martie 12, 2012, 05:06:53 PM

Asadar, in TRECUTUL indepartat corpurile cosmice se indepartau mai rapid de noi si intre ele
iar acest fenomen este cu atat mai pronuntat cu cat informatia este mai veche.
Din concluzia textului lui cronin: daca in trecut corpurile se indepartau mai rapid(iar acum mai lent)
nu inseamna ca viteza expansiunii scade?
Nu. Informatiile pe care acum le primim de la galaxiile din jurul nostru au proprietatea ca, cu cat se refera la galaxii mai indepartate, cu atat sunt informatii mai vechi. Legea lui Hubble se refera la relatia dintre distanta fata de noi si viteza de indepartare a galaxiilor.

Faptul ca pentru galaxiile mai indepartate avem informatii mai vechi decat pentru galaxiile apropiate, nu da nici o indicatie asupra variatiei in timp a vitezei, la aceeasi distanta fata de noi.

CitatTrebuie sa intelegem ca acest topic fiind incadrat la "Critica paradigmei...", fraza din citat este o
parere personala a autorului?
Intre timp a raspuns si cronin si acum e clar pentru toata lumea ca e vorba de concluziile sale personale. Daca cumva concluziile sale se refera de fapt la ce ai inteles tu, virgil 48, atunci acele concluzii sunt gresite, in sensul ca ele nu rezulta logic din cele prezentate de el.

Faptul ca Universul este actualmente in expansiune accelerata nu rezulta din legea lui Hubble, si nici din compararea vitezelor la un moment dat pentru mai multe distante, ci prin compararea vitezelor masurate de-a lungul timpului pentru aceleasi distante.

e-
Don't believe everything you think.

cronin

#66
 Electron,
nedumerirea mea persista: presupunand ca se efectueaza masuratori sistematice de viteza prin efect Doppler asupra unuia si acelasi obiect, sa zicem aflat la un milion de ani lumina fata de noi, si se constata o crestere a vitezei acestuia in interval de unul sau mai multi ani, ceea ce masuram ne da informatii despre comportarea obiectului in cauza acum un milion de ani (timp necesar luminii pentru a parcurge distanta pana la noi) si nu acum, in timp terestru. Iar cresterile de viteza (acceleratiile) sunt cu atat mai reduse cu cat sunt evaluate asupra unor obiecte mai apropiate, deci sunt mai recente. Dupa parerea mea, nimic nu argumenteaza un comportament diferit al corpurilor indepartate fata de cel al corpurilor mai apropiate, caomportament evaluat la acelasi moment de referinta. Sper sa ma lamuresti mai bine. Mersi.
  Cronin

Electron

Citat din: cronin din Martie 14, 2012, 11:36:10 AM
nedumerirea mea persista: presupunand ca se efectueaza masuratori sistematice de viteza prin efect Doppler asupra unuia si acelasi obiect, sa zicem aflat la un milion de ani lumina fata de noi, si se constata o crestere a vitezei acestuia in interval de unul sau mai multi ani, ceea ce masuram ne da informatii despre comportarea obiectului in cauza acum un milion de ani si nu acum, in timp terestru.
Corect. Nu se contesta acest lucru. Ce masuram noi acum era valabil pentru acea galaxie acum un milion de ani.

Informatiile ce provin de la distante mari sunt mai vechi decat cele de la distante mici, comparand diferitele galaxii. Sa nu uitam ca distantele intre galaxii sunt distante foarte mari, in raport cu dimensiunile unei galaxii sau ale miscarilor lor in decurs de cativa ani.

Dar, in cazul propus de tine, in care una si aceeasi galaxie e urmarita intr-un interval de timp DeltaT, informatiile succesive primite, vin evident de la distante tot mai mari, pentru ca s-a stabilit ca galaxia se indeparteaza de noi. Dar, aceste informatii nu sunt "tot mai vechi" ci tot mai noi, deoarece distanta DeltaD pe care s-a deplasat galaxia in timpul DeltaT este "mica" comparata cu distantele intergalactice. Iar informatiile primite vor verifica legea lui Hubble care leaga distanta de viteza de departare.

Repet, acest fel de masuratori nu pot da indicatii despre variatia vitezei de departare in timp pentru galaxiile aflate la o distanta data, adica despre accelerarea sau incetinirea expansiunii Universului.

Sa zicem ca urmarim doua galaxii G1 si G2, G1 fiind la un milion de ani lumina fata de noi (asta vedem acum) si G2 fiind mai aproape de noi. Putem evalua viteza de departare a lui G1 fata de noi la distanta data. Cand G2 ajunge la un milion de ani lumina fata de noi (cand vedem noi asta), si G1 e deja mai departe, evaluam viteza de departare a lui G2 fata de noi, la aceeasi distanta de un milion de ani lumina. Comparand cele doua viteze putem afla de exemplu daca expansiunea este accelerata sau nu.

Nota: probabil ca aceasta metoda e greu de aplicat, asta tine de dispunerea galaxiilor si a preciziei de masurare a distantelor pana la ele. O alta metoda ar fi determinarea coeficientului din legea lui Hubble, in timp. (Coeficientul e acelasi pentru toate distantele, la un moment dat, pentru ca vorbim de o lege liniara). Daca acest coeficient creste in timp, atunci Universul este in expasiune accelerata.

CitatIar cresterile de viteza (acceleratiile) sunt cu atat mai reduse cu cat sunt evaluate asupra unor obiecte mai apropiate, deci sunt mai recente.
Asta este coerent cu legea lui Hubble, dar nu da informatii despre accelerarea sau incetinirea expansiunii.

CitatSper sa ma lamuresti mai bine.
Astept sa-mi spui daca rationamentul expus de mine e suficient de clar.


e-
Don't believe everything you think.

cronin

#68
prefer sa ma retrag
  Cronin
(acesta este sigur ultimul meu post aici...)


"Era pe cand nu s-a zarit,
Azi o vedem si nu e."